Med.Over.Net

Kardiologija

PSVT - anksioznost

Default avatar

mimi993

Spoštovani,

stara sem 24 let in imam že 3 leta težave z anksioznostjo. Velik poudarek pri tem je, da se mi ob tesnobi poviša pulz, normalno ga imam okrog 70-80, če sem res zelo umirjena pa tudi >60/min. No v trenutkih strahu, tesnobe (povezane z anksioznostjo) pa moj utrip naraste tam 100-120/min. Pri prvem paničnem napadu je pa bil celo 163/min. Bojim se, da se mi še kdaj pojavi tako hiter, ker je bilo res groznoooo....

Lani sem imela neko rutinsko operacijo, bilo me je zelo strah in bila sem zelo tesnobna.. in so mi pred tem delali EKG, seveda sem takoj omenila svoje težave... sprva je bil pulz 150/min, po 15min merjenja mi je padel na 123/min, bolj se nisem mogla umiriti. Takrat je na ekg zapisu prvič se izpisalo proksimana supraventrikularna tahikardija. V prejšnjih primerih je pa vedno pisalo samo sinusna tahikardija.

Kasneje je zdravnica napisala PSVT - anksioznost. Takrat je samo rekla, da je tak pulz zaradi tesnobe. Mi lahko psorim poveste kaj več? Ali je to nevarno?

Hvala in lp
Default avatar

Boris Cibic

Pri pospešenem bitju srca ločimo dve obliki: sinusna tahikardija pri kateri je delovanje srca različno pospešeno ob telesnih obremenitvah (tek, težko fizično delo, itd.) ali ob duševnih vznemirjenostih (strah pred operacijo, visok dobitek na loteriji itd.), in pospešeno bitje srca neodvisno od zunanjih vplivov pač pa zaradi manjših sprememb v samem srcu (paroksizmalna supraventrikularna tahikardija). Ne malo krat sta pri bolnikih lahko prisotni obe obliki, ki ju navadno ni težko diagnosticirati. Pri sinusni tahikardiji je frekvenca srca manjša kot pri paroksizmalni tahikardiji in ni stalno enaka. Lahko nastopata obe obliki različno od vplivov. Opisano stanje pri vas ni nevarno je pa lahko zelo moteče. Če se napadi hitrega bitja srca pogostoma ponavljajo bolniki postanejo zbegani in lahko premalo pozorni na delo, ker vsak hip pričakujejo nov napad. Ob napadu hitrega bitja srca bolnik ni osredotočen na delo in napad lahko sproži strah, da se bo zgodilo nekaj hudega s srcem - srčni infarkt, odpoved srca. Morda je pri vas anksioznost prisotna že daljši čas. Skušajte ugotoviti vzroke zanjo in skušajte se izogniti vsem škodljivim drjavnikom. Ne zanemarite pomena zdravega načina življenja kamor sodijo tudi redni polurni sprehodi, delno z blago pospešeno hojo 5 - 6 krat na teden. Lahko mi še pišete. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

mimi993

Pozdravljeni,

hvala za hiter in izčrpen odgovor! Ja od prvega paničnega napad so minila 3 leta, takrat sem bila diagnosticirana s psihosomatsko tahikardijo, narejen je bil EKG, RTG pk, odvzem krvi. UZ srca niso naredili, saj se jim je zdelo takrat nepotrebno.
Svojih težav se dobro zavedam in vedno iščem poti, da bi si sama nekako pomagala, včasih uspe, včasih ne. Sem pa odločena, da bom začela s psihoterapijo, saj me take strah preveč hromi in si ne želim psihično trpeti celo življenje.

Od takrat, ko se je anksioznost pojavila sem bila na kakšnih 10ekg-jih, pri vseh je bil prisoten močen strah - kakšen bo rezultat, kaj si bodo mislili o meni... in vedno je bil izvid sinusna tahikardija, med 120-150/min. Zato sem bila zbegana, ker je pred OP izvid pokazal PSVT.

Upam, da bo psihoterapija pomagala, saj je največji problem moje panike ravno to neprijetno hitro razbijanje srca, saj me vedno postane strah, da se bo srce vdalo.

Hvala vam še enkrat!
Default avatar

Boris Cibic

Upam, da bo strah vedno manjši. Živite čim bolj zdravo življenje (zdrava uravnotežena prehrana, skrb za normalno telesno težo, nekajenje, omejeno pitje kave in alkohola, zadostni nočni počitki, izogibanje stresnim situacijam, izdatno gibanje (že sporočeno), itd. Srečno. Če živite v Ljubljani lahko pridete na razgovor (Društvo za srce, Dalmatinova 10. T.: 01.2347.550).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

medika121

Pozdravljeni,
sama se ze vrsto let borim z anksioznostjo, panicnimi napadi. Jemala sem tudi antidepresive.
Ko sva se s partnerjem odlocila za otroka, sem antidepresive opustila. Nosecnost je bila psihicno zelo naporna, saj sem imela miljon problemov. Takrat se mi je zacela pojavljat tudi migrena z auro. Tist izpad vidnega polja me zeloooo prestrasi. Zacelo se je pojavljati vse pogosteje. A je to nevarno? Naj se omenim, da mi je pred leti, ko sem imela ogromno panicnih napadov, 24urni ekg pokazal sum na PSVT.
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Vsebina vašega dopisa me je zelo užalostila. Rad bi vam pomagal. Živimo v dobi, ko imamo vsi velike probleme (skrb za svojega otročička, skrb za življenje družine, skrb za službo in povrh še skrb za lastno zdravje). Ne vem če se še zdravite po navodilih psihiatra. Morda pa je mnenja, da zdravil ne potrebujete več. Zato pa se potrudite, da boste shajali z zdravim načinom zdravljenja, pri katerem imajo pomembno vlogo polurni sprehodi v naravi vsaj pet krat na teden. Upam, da upoštevate priporočila osebnega zdravnika pri zdravljenju migrene. Če se napadi PSVT ponavljajo pogostoma, jih lahko obvladate z blagimi pomirjevali. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si