Prehrana in kulinarika

Res dobra zeljna solata - prosim za recept

Default avatar
Zluštalo se mi je zeljne solate. Jutri grem kupit glavo zelja, prosim pa za kak nasvet, kako pripraviti, da bo res dobra. Kako jo delate vi?
Kako narezati zelje, da bo lepo na tanko?
Pase notri topel krompir?
Priponke

zeljna juha.jpg
(443.21 KiB)

Default avatar
Nareži/naribaj zelje, dodaj kis, olje, sol, malo vode, poper in imaš zeljno solato. Bo šlo ali je prehuda zate?
Default avatar
Za zares dobro zeljno solato moraš imeti zgodnje zelje.
Default avatar
Jaz zelje narežem na tanko, notri dam topel kuhan krompir, da se zelje še malo zmehča, začinim s soljo, poprom in bučnim oljem. Kisa ne uporabljam.

Včasih dodam še na drobno naseckan česen.
_____________________________________________________________________________________________________________
V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...
Default avatar
Meni je najboljsa zeljna solata tista, ki je bila narejena vceraj in jo jem danes. Ali pa vsaj kako uro, dve da stoji. Ce je s krompirjem, das toplega in jes potem, ko se je ohladil. Pa bucno olje obvezno.
Default avatar
Tipično babje...sol , poper in je konc z začimbami...ni čudno da smo desci dost boljši kuharji...
Na zeljnati solati ne sme manjkat rjavi fižol, česen, janež (kumina), sol, mešanico poprov na mlinčku, jabolčni kis (sam ga uporabljam od Ašiča), krompir katerega se takoj po kuhanju prelije z bučnim oljem...
Zelje mora bit narezano na zelo tenko in mora stati 2-3 ure nakisano in nasoljeno, da spusti vodo in postane mehak...
Default avatar
Zelje se vedno začini tudi s kumino (prebava) , tudi kislo, kot pravi Thorr. Če se mi glih da, odtrgam zeljne liste, izrežem žile, jih zvijem v rolco in na tanko zrežem.
Default avatar
...ce ti je prevec medlo, ga lahko obogatis z dresingom (jogurt, gorcica), moj nacin je pa z leco, jedrci orehov, pa še enkup zelenjave. Naj tekne ;)
Default avatar
Thorrr je napisal/a:
to je to ... polno česna in nekaj kumine, dobro bučno olje, kis ... včasih tudi naribam kakšen korenček not, ko pride obisk, ki ima rad korenček
Default avatar
Delam jo le iz mladega zelja. To zelje v kot kamen trdih glavah , ni dobro. Vsaj zame ne. To je za kuhat, ne za solato.
Zelja nikoli ne ribam, vendno narežem. Liste zijem in čim tanjše narežem. Okisam z olivnim oljem, kisom, sol, poper in koščki jabolka.
Default avatar
Thorrr je napisal/a:
To je to....še česen!!

Aja, pa srčke iz listov izrežem (porabim pol v mineštri), liste zrolam u rolco....pol pa jaz, Solingen in Dick stopimo v akcijo....da narežemo kot v meglico lahke trakove:)))) Horor, kako je to dobro....
Default avatar
Mi ji pravimo kumič.
Da je bolj aromatična se jo pred uporabo naseka z nožem
Default avatar
Pozabljate pa na kumino je napisal/a:

Moram prznat, kumina mi ni nikoli dišala...ne u kislem zelju, ne v mineštrah ne v solati... ne vem zakaj, ma jo nimam rad....Mi ne gre:((
Default avatar
Pozabljate pa na kumino je napisal/a:
Ja, ja kumina;). Sem pozabila napisat. Brez kumine ne gre.
Default avatar
dela le iz mladega zelja je napisal/a:
Ce zelje posolis in pustiš nekaj časa, spusti vodo in se lepo zmehča vedno delam tako solato s krompirjem in je super. Drugače pa je tako narejena solata boljša oz. odlična z ohrovtom, jo delam vedno z ohrovtom če ga imam, namesto zelja.
Default avatar
Palaččinka je napisal/a:
Ohrovt is for pussies!


...

...

...hec...rada imam ohrovt.
Default avatar
Meni se kar sline cedijo.
Default avatar
dela le iz mladega zelja je napisal/a:
.
Seveda gre, pa brez janeža tudi.
Default avatar
Večinoma samo zelje na solato(kis, olje, sol) s česnom. Zelje na tanko narežem.Včasih dodam rd.fižol. Nikoli ne skuham krompir in ga zelju ne dodajam.

Če je pa kje ponujeno s krompirjem, pač normalno vzamem. Doma pa ne dodajam krompirja.

Če imam za porabit kakšno kuhano čičeriko ali kuhano govedino, kar dodam notri...to bolj poredko.