Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med., specialist otorinolaringolog

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL

igorfajdiga

as. mag. Tanja Soklič Košak , dr.med., specialist otorinolaringolog

TanjaSoklic

Delna izguba vonja oziroma spremenjen občutek za vonjave

Default avatar

sarabande

Spoštovani,

letos februarja sem prebolel virozo, ki je trajala slaba 2 tedna. Nisem obiskal zdravnika, sumim da je šlo za gripo. Že med virozo sem popolnoma izgubil občutek za voh, ko pa sem o tem govoril s svojo zdravnico, mi je rekla, da se to včasih dogaja in da se mi bo voh povrnil po dveh do štirih tednih. Sčasoma se mi je voh vrnil, vendar le delno. Sedaj, več kot pol leta po virozi, imam spremenjen občutek za vonj. Voham, vendar mi vonjave ne dišijo/smrdijo tako, kot bi bilo normalno. Naj ponazorim: če z zaprtimi očmi voham zmleto kavo oziroma sveže sesekljan česen, ne morem povedati, da gre za kavo in česen, vendar nekaj voham. Še bi lahko našteval. Je pa veliko vonjav, ki jih zaznam, ampak mi vse isto dišijo, večino vonjav zaznam, kot vonj po žarkem olju. Posledično imam tudi spremenjen občutek za okus hrane. Sicer nimam težav z dihanjem in z nosom.

Prosim za nasvet.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

za poškodbo vohalnega epitela je res lahko kriva gripa ali druga viroza, lahko pa tudi tumor vohalnega živca a ali blizu njega. Zato svetujem, da opravite CT ali MRI glave.
Čutilo za voh je zelčo občutljivo. Upanje za povrnitev voha ostaja eno leto - do takrat čimveč vohajte.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog