Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kako narediti kislo mleko doma

Kako narediti kislo mleko doma

Zanima me kako lahko doma naredim kislo mleko iz mleka, ki sem ga kupila v trgovini? Hvala za odgovore 🙂

Nikakor

Ko oči zaspijo Se angeli zbudijo (Jan P.)

Če je že termično obdelano,kisanje ne bo uspelo. Če bi rada mleko doma kisala,ga kupi na mlekomatu.Naliješ ga v posode in pustiš na toplem dan,dva,celo tri dni. Odvisno od temperature kjer se bo mleko kisalo.

nova
Uredništvo priporoča

Evo ti en recept:
Od sastojaka vam je potrebno:

2 litre domaćeg punomasnog mleka (kravljeg),
1 čaša kisele pavlake.
Priprema recepta:

Navedenu količinu mleka skuvajte i sklonite ga sa vatre da se malo ohladi, pri tom odmah odvojite 1 decilitar mleka koje ćete pomešati sa kiselom pavlakom u zasebnoj posudi.

Ostavite da se sve ohladi, a potom postepeno sipajte prohlađeno mleko u kiselu pavlaku.

Veoma je važno da svo vreme mešate smesu kako bi se što bolje sjedinila i da ne bi imala grudvice.

Nakon toga, poklopite posudu poklopcem i uvijte je u veću kuhinjsku krpu.
Bitno je da šerpa odstoji barem 6 sati na toplom mestu, nakon čega ga možete otkriti, odložiti u frižider i služiti po želji.

Če je že termično obdelano,kisanje ne bo uspelo. Če bi rada mleko doma kisala,ga kupi na mlekomatu.Naliješ ga v posode in pustiš na toplem dan,dva,celo tri dni. Odvisno od temperature kjer se bo mleko kisalo.
[/quote]

O fak, pa saj to ni kislo mleko, ampak pokvarjeno mleko. Džizs no, a to ljudje res jeste?

Kislo mleko se naredi čisto preprosto. Skuha se mleko (komot je tisto iz trgovine, ampak naj bo 3,2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}), se ga pusti, da postane mlačno, daš notri en jogurt, pustiš na sobni temperaturi, potem pa v hladilnik in imaš super domač jogurt.

Sto tauzntic: mleko, ce ni pasterizirano, ga pasteriziras. S tem preprecis mnozenje nezelenih bakterij. Potem ga cepis z bakterijami, ki jih zelis. Das na primerno toplo (temperatura je razlicna, ce dela kislo mleko ali jogurt ali kefir). Pocakas, da se proces zakljuci in pospravis na hladno.

Po domace: mleko segrejes toliko, da je na otip zoprno vroce, ampak se ne vre. Pustis ohladiti do mlacnega. Vmesas nekaj zlic kislega mleka (za prvic ga kupis), nalijes v skodelice, pokrijes s kavnimi kroznicki in drzis 24 ur na temperaturi okrog 30 stopinj. Ce je na bolj hladnem, lahko traja kisanje tudi 2 dni. Kislo mleko lahko potem hranis v hladilniku se 3 do 5 dni. Preden pojes zadnjo skodelico, ga nekaj zlic porabis za nastavit naslednjega.

In ne, to ni jogurt. Jogurt se dela malo drugace.

Kislo mleko – samo surovo kislo mleko nalijes v skodelice, lahko dodas kapljico limone (ni nujno) in pustis, ob zdajsnjem vremenu verjetno kar dva do tri dni. Poleti je dober dan dovolj. Ce imas kaj kislega mleka, ki si ga ravno pripravila/pojedla, vmesas kake 1/4 cajne zlicke.
Ze celo zivljenje delamo tako, pred mano mama, prej babica in vedno brez tezav. Mleko dobivamo pri kmetu.

Jogurt pa je druga zadeva, z drugacnimi bakterijami.

Če je že termično obdelano,kisanje ne bo uspelo. Če bi rada mleko doma kisala,ga kupi na mlekomatu.Naliješ ga v posode in pustiš na toplem dan,dva,celo tri dni. Odvisno od temperature kjer se bo mleko kisalo.
[/quote]

O fak, pa saj to ni kislo mleko, ampak pokvarjeno mleko. Džizs no, a to ljudje res jeste?

Kislo mleko se naredi čisto preprosto. Skuha se mleko (komot je tisto iz trgovine, ampak naj bo 3,2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}), se ga pusti, da postane mlačno, daš notri en jogurt, pustiš na sobni temperaturi, potem pa v hladilnik in imaš super domač jogurt.
[/quote]

Domače kislo mleko se nikoli termično ne obdeluje, ker pač to potem ni kislo mleko.
Mleko od kmeta naliješ v skodelice in dejansko pustiš dan ali dva čimbolj pri miru.
Vprašaj enkrat na kakšni planšariji, kako kisajo mleko.

Zaradi preveč čistega mleka (ki vsebuje premalo bakterij) in zaradi preveč ohlajenega mleka se včasih tudi mleko od kmeta ne skisa. Še posebej to velja za kmetije, ki mleko oddajajo, saj morajo neverjetno paziti na čistočo, hlajenje, mikroorganizme … Zato takemu mleku lahko dodaš žlico že skisanega mleka, kisle smetane ali čisto malo kisa.

Če je že termično obdelano,kisanje ne bo uspelo. Če bi rada mleko doma kisala,ga kupi na mlekomatu.Naliješ ga v posode in pustiš na toplem dan,dva,celo tri dni. Odvisno od temperature kjer se bo mleko kisalo.
[/quote]

O fak, pa saj to ni kislo mleko, ampak pokvarjeno mleko. Džizs no, a to ljudje res jeste?

Kislo mleko se naredi čisto preprosto. Skuha se mleko (komot je tisto iz trgovine, ampak naj bo 3,2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}), se ga pusti, da postane mlačno, daš notri en jogurt, pustiš na sobni temperaturi, potem pa v hladilnik in imaš super domač jogurt.
[/quote]

Za kislo mleko se nalije sveze kravje mleko v posodice in se pusti na toplem in pustis na miru ne premikas in se naredi zgoraj plast kisle smetane in spodaj kislo mleko. Kaksno pokvarjeno mleko?! Jogurt je pa nekaj drugega kot kislo mleko.

Babica imela majhno kmetijo. Kakšna pasterizacija neki??
Sveže podojeno mleko je nalila v lončene lonce in jih odnesla v sobo, tam pustila, da se je skisalo. Na vrhu obrala kislo smetano, ki se je porabila za kuhanje, v loncu pa je ostalo kislo mleko (in ne pokvarjeno), ki je najbolj osvežujoča hrana sredi vročega poletja.
Kar je ostalo skisanega mleka preveč, je pregrela in naredila skuto, sirotko pa smo malo popili mi, ostalo pa dali pit živalim.

Hm. Le zakaj se potem mleko za prodajo pasterizira? A ne gre zahvala gospodu Louisu za obcutno manj bolezni?
Sicer ne vem, kako delajo vase babice, ampak ze moja prababica je delala tako, kot sem opisala. Pa ni bila mestna kura in sama in vseh njenih 10 otrok so docakali visoko starost.
In tako ze generacije kisamo mleko, ki nikoli ni “cudno” ali grenko.

Je pac delala tako, ampak za kislo mleko se mleka ne prekuhava.

Je pac delala tako, ampak za kislo mleko se mleka ne prekuhava.
[/quote]
Ne govorim o prekuhavanju. Sicer pa, vsak po svoje, tako kot ima vsak “edini pravi” recept npr za govejo zupo.

Je pac delala tako, ampak za kislo mleko se mleka ne prekuhava.
[/quote]
Ne govorim o prekuhavanju. Sicer pa, vsak po svoje, tako kot ima vsak “edini pravi” recept npr za govejo zupo.
[/quote]
Lahko pa malo na splet pogledas in bos videla, da uporablajo za izdelavo kislega mleka surovo mleko ali pa vprasas kaksnega plansarja.


Ne govorim o prekuhavanju. Sicer pa, vsak po svoje, tako kot ima vsak “edini pravi” recept npr za govejo zupo.
[/quote]
Lahko pa malo na splet pogledas in bos videla, da uporablajo za izdelavo kislega mleka surovo mleko ali pa vprasas kaksnega plansarja.
[/quote]
https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Kislo_mleko

Ce ze ravno mislis, da bi bilo treba pogledat ali vprasat. 🙂

Ravno zaradi pasterizacije se uniči dobre bakterije, ki so nujno potrebne za ravnovesje v črevesu, kar je njihov namen.
V naravnem kislem mleku je probiotikov dovolj.

Tako.
Naša je je iz odvečnega surovega mleka posnela smetano in iz nje napravila maslo.
Nič boljšega.
Iz kisle smetane pa je napravila masovnek, dodala nekaj moke in na koncu ubila vanj še jajce.
Bogovska hrana, ki je marsikdaj zadostovala do večerje, ker je tako nasitna.


Lahko pa malo na splet pogledas in bos videla, da uporablajo za izdelavo kislega mleka surovo mleko ali pa vprasas kaksnega plansarja.
[/quote]
https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Kislo_mleko

Ce ze ravno mislis, da bi bilo treba pogledat ali vprasati.

Tole pa ni domace kislo mleko in se vedno trdim, da se uporablja surovo mleko.


https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Kislo_mleko

Ce ze ravno mislis, da bi bilo treba pogledat ali vprasati.

Tole pa ni domace kislo mleko in se vedno trdim, da se uporablja surovo mleko.
[/quote]
Ni domace, je pa varno. Ce ga na enak nacin naredis doma, pa je domace in se varno povrh.

New Report

Close