Forum.Over.Net

Starševski čvek

Pokojnik si je želel civilni pogreb, pokopali pa so ga cerkveno

Default avatar

Nesramno in nespoštljivo

To se je zgodilo v naši vasi. Sicer so to zaenkrat le govorice, ampak zanesljive! Umrl je namreč starejši moški, ki je imel slabo mnenje o Cerkvi, zato si je želel, da ga pokopljejo civilno. Bil je sicer alkoholik, ki je rad zahajal v bližnjo gostilno. Tam naj bi tudi govoril, da si želi civilnega pogreba, ko ga "pobere". Njegovi sorodniki so verni, še zlasti njegova žena je zagreta vernica. Zakaj sorodniki niso spoštovali pokojnikove želje, lahko le ugibamo. Mogoče zaradi tega, ker so ostali sorodniki verni? Morda zaradi tega, kaj bodo govorili sovaščani? Kaj pa vem. To so le ugibanja. Se mi pa zdi skrajno nesramno, da sorodniki niso spoštovali pokojnikove želje.

Kaj vi porečete na to?

P. S. Prosim, vzdržite se komentatjev, da se me to ne tiče, ker se tega tudi zavedam, ampak dogodek pa vseeno lahko komentiramo. Mar ne?
Default avatar

Badass

Pogreb je itak namenjen živim, če so bili vsi za v tem ne vidim nič spornega.
Default avatar

Teta fani

Kakor koli bi domači naredili za nekoga ne bi bilo prav.
Morda je ta stric to trobil v gostilni pod gasom, doma pa se o smrti in pigrebu niso nikoli pogovarjali.
Domači so naredili kakor so čutili morda si je žena mislila, da bo z blagoslovom rešila njegovo pijansko dušo.
Lej moja tašča govori, da jo naj posujemo. Pa dvomim ko bo do tega prišlo, da si bomo upali to narediti. Kot prvo to počno samo na žalah in kot drugo nam je to še za enkrat zelo tuje. Kot tretje pa se bodo našlju ljudje in govorili a tud tok ni bila vredna, da bi ležala v domačem grobu itd......
Default avatar

nagajivkaxxl

Jaz sem tudi mnenja, da je potrebno spoštovati želje pokojnega, če ne gre to za res neke čudne želje oziroma kaprice. Težko je ugibati zakaj so se sorodniki tako odločili. Verjetno je posredi njihova vera in kaj bodo sosedi rekli, lahko tudi nevednost glede civilnega pogreba v eni majhni vasi.
Do sedaj sem bila vedno na cerkvenih pogrebih. Lansko leto pa je umrl prijatelj in je bil civilni pogreb. Priznam da sem se spraševala kako bo to zgledalo brez župnika, ampak moram povedat, da je bil tako lepo organiziran, še zdaj me obhajajo mravljinci. Po tistem je sin star 19 let izjavil, da če se mu karkoli zgodi, da želi tak pogreb. Moja tašča je zelo verna, mi smo tako tako (do birme smo vsi bili). V cerkev gremo samo za pogreb ali poroko in vem, da če bi se sinu kaj zgodilo (boženedaj) bi se bila pripravljena skregat s celim svetom, da bi izpolnila njegovo zadnjo željo kljub temu, da me verjetno tašča ki jo imam zelo rada več v življenju ne bi pogledala.
Default avatar

če je le mogoče

Mislim, da je prav, da se upošteva želje glede pogreba, če je le možno. Vem pa, da se je nekaterim težko potem soočiti z očitki glede župnika ... čeprav ljudje take stvari hitro pozabijo. Nismo tako zanimivi, kot si radi domišljamo.
Lahko pa je tudi ta človek doma govoril nekaj drugega kot po gostilnah. Moj oče je od 2. svetovne vojne komunist in zdaj levičar, od leta 43 ni več šel v cerkev, zdaj pa mi je enkrat omenil, da bi imel župnika na pogrebu. S tem se bomo sicer dali v zobe, ha ha, ampak ko bo resen pogovor o tem in če bo ponovil, da je to njegova želja, upam, da bomo našli župnika, ki bo pripravljen njegovo grešno dušo pospremiti, kamorkoli jo bo že neslo, gor ali dol.
Default avatar

hhm

ne verjamem, da bi si kakšen pokojnik želel civilni pogreb.

prosim, vzdržite se komentaRjev, da se me to ne tiče, ker se tega tudi zavedam, ampak neumno temo pa vseeno lahko komentiram. mar ne?
Default avatar

no-ja

Teta fani je napisal/a:
No, to pa definitivno ni res. Ljudje pa tako ali tako vedno govorijo, se res ozirate na to?
Default avatar

no-ja

hhm je napisal/a:
In zakaj ne?
Default avatar

lažnivi provokator

Avtor teme je pač lažnivi provokator.
NIHČE ampak res NIHČE na smrtni postelji ne izrazi želje za civilni pogreb. Ampak nasprotno. Veliko nevernih ljudi na smrtni postelji izrazi željo po cerkvenem pogrebu.
Še komunistični zločinec Tito je na smrtni postelji prosil za župnika.
Default avatar

stanko75

Po moje se res sekira sedaj še naslednjih 20 let bo ženo sovražil zaradi tega.
Default avatar

hhm

no-ja je napisal/a:
morda boš pa ti prvi:-)))
Default avatar

Badass

lažnivi provokator je napisal/a:
Jih poznam precej. Ne poznam pa nikogar, ki ne bi bil veren in bi zahteval cerkven pogreb.
Anekdote o spreobrnitvi na smrtni postelji so bile med opranoglavci vedno popularne.
Default avatar

ne poznaš

lažnivi provokator je napisal/a:
To ne drži, samo hinavski kristjani okoli začnejo lagati. To laganje je staro že stoletja in sestavni del krščanstva.Marsikdo noče maškar na pogrebu.
Default avatar

poznam f

lažnivi provokator je napisal/a:
Kako lažete. Poznam 3 umrle, ki so želeli pogreb brez cerkvenjakov in so ga tudi dobili. Kaj pa zdaj?
Default avatar

zdaj pa k spovedi

poznam f je napisal/a:
Zdaj pojdi pa lepo k spovedi in povej da lažeš.
Default avatar

poznam f

Ti lažeš, jaz se nimam kaj spovedovat.
Default avatar

12101961s

Kaj pa politiki, ki prazne obljube dajejo živim in potem ne spoštujejo ljudske volje!
Default avatar

razlika

poznam f je napisal/a:
Edina razlika: njihovi bližnji niso bili hinavski lažnjivi krščanarji.
Default avatar

le civilni

Moji domači imajo navodilo, da je moj pogreb brez kakršnihkoli religioznih zadev. Civilni pogreb. (drugače pridem iz onostranstva in jih bom strašila ;-) ).
Default avatar

zakaj bi

zdaj pa k spovedi je napisal/a:
A naj pri spovedi laže, da laže?