Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Streptokoka angina

Default avatar
Pozdravljeni! Našemu osemletniku so se pred tremi dnevi po zelo majhnem predelu prsnega koša pojavile drobne rdeče pikice, ki so do drugega dne že skoraj popolnoma zbledele, tretji dan pa že povsem izginile. Ker je zbolel med vikendom, smo odšli na pregled k pediatru šele tretji dan, ko so simptomi že izginili. Opravili so bris žrela in ugotovili okužbo s streptokokom A. Pediater mu je postavil diagnozo streptokokna angina in mu predpisal desetdnevno zdravljenje z Ospenom. Kot laiku se mi postavlja vprašanje, če gre res za streptokokno angino, saj nima nobenih tipičnih znakov in če je mogoče, glede na pojav pikic, povsem izključiti škrlatinko, ki naj bi jo tudi povzročal streptokok? Sama sem noseča 3 meseče in me zanima, če bi bila katera od teh dveh bolezni lahko nevarna zame oziroma za plod? Kolikor sem prebirala vaše druge odgovore na to temo, mi 24-48 ur po uvedbi antibiotika ni potrebno več skrbeti, da bi se sama od sina okužila s tema dvema boleznima (če se še nisem)? Sin je zaradi bolezni izpustil cepljenje na davico, tetanus in oslovski kašelj, zato me zanima, kdaj po preboleli bolezni se cepljenje lahko opravi? Imam pa še vprašanje glede bolezni z rahlo povišano temperaturo in s pikicami po hrbtu, prsnem košu in trebuhu, za katero je sin zbolel, ko sem bila noseča 5. oziroma 6. tednov. Pediater je sicer rekel, da po vsej verjetnosti ne gre za 5. ali 6. bolezen, vendar pa bolezni ni mogoče nikoli popolnoma izključiti, vendar da me naj ne skrbi zaradi nosečnosti. Krvnih testov na protitelesa glede omenjenih bolezni tako nisem opravila. Sedaj pa me še vedno malo skrbi, da bi le lahko brez simptomov zbolela za 5. ali 6. boleznijo in bi to plodu pustilo kakšne posledice? Tudi sam sem v 3. ali 4. tednu nosečnosti zbolela in ostala povsem brez glasu, vendar verjetno v teh prvih tednih velja, da če plod preživi ni posledic?
Upam, da mi boste lahko odgovorili na moja obsežna vprašanja! Lep dan vam želim!
Default avatar
Spoštovani, streptokokno angino povzroča bakterija beta hemolitični streptokok, skupine A. Tudi škrlatinko povzroča ista bakterija s tem dodatkom, da je sposobna tvoriti dodatno eritrogeni toksin - ki okvarja žilno steno in povzroči (poleg ostalega) še osip. Eritrogeni toksini so trije tipi in nanje človek razvije odpornost, ne pa tudi na bakterijo samo. To pomeni da lahko šklatinko načeloma prebolevamo 3x, s povzročiteljem gnojne angine pa se okužimo pogosteje. beta hemolitični streptokok tudi sicer lahko poseljuje žrelo, ne da bi povzročal klinične znake. Pediater se je za diagnozo streptokokne angine očitno odločil na podlagi anamneze (izpuščaj), kliničnega pregleda - verjetno je videl pordelo žrelo in mandlje in pozitivnega strepto-testa. Vi zboleli niste, če pa ste morda klicenosec, to na plod ne vpliva. Če bi zboleli, bi vas zdravili z ustreznimi antibiotiki in prav tako ne bi pričakovali vplva na plod. Otrok se lahko cepi, ko bo zdrav - to pomeni, neposredno po prenehanju jemanja terapije in brez kliničnih znakov angine.
Kaj ste vi in otrok prebolevali v 4- do 6 tednu nosečnosti, težko rečem, gre pa za fazo nosečnosti, ki bi se v primeru kritične okvare končala s splavom.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Spoštovani, zahvaljujem se vam za izčrpen odgovor in bi vam hkrati rada zastavila samo še dve vprašanji. Morda nekaj dni do največ teden pred tem, ko je sin zbolel za streptokokno angino (edini simptom izpuščaj tudi brez bolezenskih sprememb v žrelu), se je tudi meni na prsnem košu, na stiku z ramo pojavil en rdeč izpuščaj premera nekje 1cm x 2 cm, ki je čez nekaj dni zbledel in izginil, sem pa imela občutek, da se je na tem mestu potem, ko je izginil koža začela rahlo luščiti. Sicer mu nisem povečala posebne pozornosti, vendar pa me sedaj skrbi, če bi bil lahko povezan z sinovo okužbo? Zanima me tudi, če bi krvni testi 10 tednov po okužbi, še pokazali protitelesa, ki bi potrdila, da sem se tedaj okužila s 5. in 6. boleznijo in če jih je mogoče opraviti samoplačniško? Lep dan!
Default avatar
Upam, da bom razumljivo napisala. Tudi če je bil vaš izpuščaj morda povezan s sinovim, prav gotovo ni povezan s streptokokno okužbo. Izoliran (to pomeni en sam izpuščaj) je lahko alergiskega vzroka (ob stiku z nečem ali pika), lokalne okužbe kože - glivice, npr., lokalnega draženja kože... ne pa sistemskega vzroka v sklopu streptokokne okužbe. Pregled protiteles nima smisla,
Kar se tiče pregleda krvi na 5. bolezen bi sedaj lahko ugotovili le, ali ste bili z njo že v stiku ali ne (ob pozitivnem izvidu pa ne bi mogli reči, kdaj). Za ugotavljanje sveže okužbe ste 2 meseca prepozni.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pozdravljeni!
Se po vrednosti protiteles ne bi dalo sklepati na čas okužbe? Ginekolog je na svojem forumu neki nosečnici vseeno priporočil testiranje po 8 tednih, ker naj bi se nekako dalo sklepati na čas okužbe na podlagi vrednoti protiteles? Prav jezna sem na naš zdravstveni sistem oziroma pediatra, ki se mu zaupala, da sem lahko brez skrbi in nisem opravila testiranja, saj takrat nisem vedela ne za resnost okužbe s 5. in 6. boleznijo, niti, da le-ta lahko poteka z netipičnimi simptomi oziroma celo brez njih. Lep dan!
Default avatar
Spostovani, vse je treba gledati v kontekstu V casu izbruha izpuscaja pri 5. Bolezni, kuznosti prakticno ni vec, kuznost je obstajala prej, to pomeni, zakrat ko ste vi nosecnost sele ugotavljali. Ukrepov ni. Testiranje ni in ne bi imelo sedaj nobenega smisla. Sedaj morda za v naprej, da bi vedeli ali ste bili ze v stiku s povzrociteljem ali ne.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Pozdravljeni! Svetovali ste mi že glede izpuščajnih bolezni v nosečnosti. Sedaj sem noseča 36 tednov. Sin ima ponovno neke izpuščaje po trebuhu. Gre za čisto drobne rdeče pikice, ki so gosto skoncentrirane na majhni površini 3x3 cm in še kakšnih par osamljenih slabo vidnih drobnih rdečih pikic, ki so ločene od te površine. Pojavile so se včeraj, sedaj že malo bledijo. Pikice ne srbijo. Pre tednom je kašljal, malo smrkal, sedaj samo redko kihne. Zdaj nima nobenih somptomov. Do pediatra ne bova uspela priti do ponedeljka, vendar do takrat ne vem, če bodo še vidne. Oba sva imava opravljena redna cepljenja ( jaz sem letnik 1985), oba sva prebolela norice. Skrbi me, da bi lahko šlo za kakšno bolezen, ki lahko škoduje plodu. Kaj mi priporočate?
Default avatar
Prilagam še fotografijo mesta, kjer so pikice bolj skoncentrirane.
Default avatar
Slika
Slika
Default avatar
Spostovani, glede na fazo nosecnosti, karkoli je, ni bistveno. Od izpuscajnih bolezni bi se bali notic dan pred in 2 dni po porodu pri vas.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Moderatorji

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije
Nina P