Forum: Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Katero oljčno olje je ok?

Odgovori Nova tema
Default avatar Mediteranska 5 Sep 2017 11:53

Pozdravljeni. Ker nimam možnosti kupiti oljčnega olja od dalmatinskih domačinov me zanima, katero olje, pa da ni ekstra drago, je dovolj kvalitetno iz naših trgovin. Ali je Geino ok?
Še to: kaka je razlika med ekstra deviškim in ostalim oljem, sploh po okusu me zanima.
Hvala, tisti ki veste.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Badass 5 Sep 2017 12:15

Če se ne motim, je Gea olje mešanica deviškega in rafiniranega olja. Išči čisto deviško olje, ostalo je sranje.
Zelo dobro je grško olje Gaea (ne Gea), je pa temu primerna tudi cena.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mediteranska 5 Sep 2017 12:56

Hvala za odgovor. Kje pa se to olje kupi in cca kakšna je cena?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Badass 5 Sep 2017 13:02

Leclerc ga ima, Mercator pa nič več, za ostale pa ne vem. Cena je okoli 8 evrov za pol litra. Zares dobrega ol. olja pod 12-13 evrov za liter ne boš dobila.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tkolele nekako 5 Sep 2017 13:42

Grški so dobri, italijanski praviloma tudi, španski menda niti ne. Ponudbe je ogromno, najbolje, da vzameš enega extra virgin olive oil, lahko tudi v Lidlu ali Hoferju, pa poskusiš, kaj in kako.

Praviloma bodo ti mediteranski manj močnega, grenkega okusa kot slovenski. Praviloma.

Drugače pa je na tem forumu Šavrinka, kolikor se spomnim, imajo tudi oni oljčno olje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Badass 5 Sep 2017 13:56

Joj, samo ne iz Lidla in Hoferja. Tisto je tretja kvaliteta.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tkole nekako 5 Sep 2017 13:57

Mislila sem BIO iz Hofra ali Lidla. Ni tako slaba kvaliteta. Pa tudi odvisno, zakaj avtorica potrebuje, če je za pečenje in kuho, potem ni nujna najboljša kvaliteta.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sem gledala oddajo na HRT 5 Sep 2017 15:23

Prikaži citatBadass je napisal/a:
Joj, samo ne iz Lidla in Hoferja. Tisto je tretja kvaliteta.
Kjer so imeli 5 oljcnih olj kupljenih v trgovini in od domacih oljarjev kupljenih na trznici in so jih testirali v labaratoriju in okus in barvo in vonj ekipa oljarjev in presenerljivo so se najbolje odrezala trgovinska olja in najslabse olja s trznic, kar je presenetilo tudi prisotne oljarje in tudi cena je bila zelo razlicna in najcenejsa olja so bila iz trgovin.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Golf II 5 Sep 2017 15:29

Prikaži citatsem gledala oddajo na HRT je napisal/a:
Prikaži citatBadass je napisal/a:
Joj, samo ne iz Lidla in Hoferja. Tisto je tretja kvaliteta.
Kjer so imeli 5 oljcnih olj kupljenih v trgovini in od domacih oljarjev kupljenih na trznici in so jih testirali v labaratoriju in okus in barvo in vonj ekipa oljarjev in presenerljivo so se najbolje odrezala trgovinska olja in najslabse olja s trznic, kar je presenetilo tudi prisotne oljarje in tudi cena je bila zelo razlicna in najcenejsa olja so bila iz trgovin.
Normalno, da je na dalmatinskih tržnicah štala. Olje je izpostavljeno vročini in po možnosti v kakšni plastenki od mineralne vode.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Badass 5 Sep 2017 21:01

Prikaži citatsem gledala oddajo na HRT je napisal/a:
Prikaži citatBadass je napisal/a:
Joj, samo ne iz Lidla in Hoferja. Tisto je tretja kvaliteta.
Kjer so imeli 5 oljcnih olj kupljenih v trgovini in od domacih oljarjev kupljenih na trznici in so jih testirali v labaratoriju in okus in barvo in vonj ekipa oljarjev in presenerljivo so se najbolje odrezala trgovinska olja in najslabse olja s trznic, kar je presenetilo tudi prisotne oljarje in tudi cena je bila zelo razlicna in najcenejsa olja so bila iz trgovin.
Na tržnici kupujejo olje samo bedaki.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mediteranska 5 Sep 2017 22:07

Prikaži citatBadass je napisal/a:
Leclerc ga ima, Mercator pa nič več, za ostale pa ne vem. Cena je okoli 8 evrov za pol litra. Zares dobrega ol. olja pod 12-13 evrov za liter ne boš dobila.
Super! Hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LG K10 5 Sep 2017 22:18

Oljčno olje je kvalitetno tisto, ki se ga stiska hladno, brez segrevanja. Tudi obdrži kvaliteto, če se ga pri pripravi jedi ne segreva. Hladno stiskano je dražje, ker se ga na tak način pridobi manj kot če se oljke segreje. Okus pa je odvisen od vrste oljk. Svetle oljke dajo bolj grenko olje, zato se jih običajno meša s temnimi, ki dajo boljši okus, vendar manj olja. Cena olja naj bi bila odvisna od načina stiskanja, vendar vas trgovec z lahkoto pretenta. V kakovost ste lahko sigurni samo, če olje sami pridelujete doma za lastne potrebe.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Probajte italijanskega 21 Sep 2017 12:32

Živjo! Pa da še jaz pristavim svojo žlico "znanja in vedenja".

V družini imamo pridelovalca olja iz Istre, ki ga proizvaja za lastne potrebe, kar ostane, pa proda. Goljufij je ogromno in jih brez primernih tehnik težko dokažemo, sploh pri kmetih. Tako da je trgovinsko olje večkrat celo bolj "pristno", kot tisto pri kmetu. Vsaj tako je v slovenski Istri. V južni Italiji ima olje močan, bister okus, rahlo pikanten. Odlično je. Baje manj mešano, če ga kupiš od lokalcev. Skratka, splača se iti z avtom in nabaviti zalogo :P

Sama sicer kupujem oljčno olje le v Italiji (Conad, Coop ...), ker je bistveno cenejše kot pri nas. Vsem, ki se vsake toliko zapeljete do Ikee ali Palmanove, svetujem, da se ustavite v lokalnih živilskih trgovinah in nabavite olje - npr. liter nefiltriranega čistega ekstra deviškega olja v temni steklenici dobite za 5 €. Če je kaka akcija, ste pa sploh zmagali. Potem pa izkoristite priliko in pobrskajte po široki izbiri italijanskih sirov (tudi parmezan je bistveno boljši in cenejši). Vsem gurmanom močno svetujem tudi ogled ponudbe italijanskih svežih testenin ala tortellini - cena je skoraj enaka kot pri nas, kvaliteta in okus sta pa ... no, Italijani že vejo, zakaj je njihova kuhinja tako dobra.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar savrinka 14 Okt 2017 18:54

Prikaži citatProbajte italijanskega je napisal/a:
Živjo! Pa da še jaz pristavim svojo žlico "znanja in vedenja".

V družini imamo pridelovalca olja iz Istre, ki ga proizvaja za lastne potrebe, kar ostane, pa proda. Goljufij je ogromno in jih brez primernih tehnik težko dokažemo, sploh pri kmetih. Tako da je trgovinsko olje večkrat celo bolj "pristno", kot tisto pri kmetu. Vsaj tako je v slovenski Istri. V južni Italiji ima olje močan, bister okus, rahlo pikanten. Odlično je. Baje manj mešano, če ga kupiš od lokalcev. Skratka, splača se iti z avtom in nabaviti zalogo :P

Sama sicer kupujem oljčno olje le v Italiji (Conad, Coop ...), ker je bistveno cenejše kot pri nas. Vsem, ki se vsake toliko zapeljete do Ikee ali Palmanove, svetujem, da se ustavite v lokalnih živilskih trgovinah in nabavite olje - npr. liter nefiltriranega čistega ekstra deviškega olja v temni steklenici dobite za 5 €. Če je kaka akcija, ste pa sploh zmagali. Potem pa izkoristite priliko in pobrskajte po široki izbiri italijanskih sirov (tudi parmezan je bistveno boljši in cenejši). Vsem gurmanom močno svetujem tudi ogled ponudbe italijanskih svežih testenin ala tortellini - cena je skoraj enaka kot pri nas, kvaliteta in okus sta pa ... no, Italijani že vejo, zakaj je njihova kuhinja tako dobra.
Joj brez zamere ampak tukaj se pa moram vmešati. Sicer že primerjava trgovinskega in domačega olja je en veli nesmisel saj je kvaliteta povsem neprimerljiva. Je pa cena žal velik faktor zato razumem, da se marsikdo odloči za nakup trgovinskega olja. Žal bi za nakup izključno najvišje kvalitete hrane na vseh področjih vsi potrebovali veliko višje plače.

O okusu ne bom pisala, ker je le ta povsem individualen in je posledično lahko nekomu dalmatinsko ali olje južne italije boljše. Kot ima nekdo raje sorto leccino drugi prisegajo na istrsko belico itn. Ampak. Kvaliteta je pa neizpodbitna. In olja slovenkse istre in goriškega okolja so olja oljk na najsevernejši legi, ki omogoča proizvodnjo najkvalitetnejšega olja. Ta olja imajo največ antioksidantov, vitaminov, mineralov. Toplejši kot so kraji, bolj milo je olje in manj zdravilno je olje. Olje primerljivo našemu je recimo olje v Toscani.

Zato, da lahko prodajamo ekstra deviško oljčno olje mora imeti olje narejeno kemijsko analizo in senzorično oceno. Olje brez tega ne moremo tržiti kot ekstra deviško. Olje se prodaja ustekleničeno in z etiketo. Če ima še certifikat za ekološko pridelavo je to dodana vrednost.
Ko kupimo olje od nepoznanega kmeta, v stekelnici od radenske in ne vemo niti ali ima kakšno oljko smo neumnost naredili mi sami in ne moremo metati slabe luči na vse ostale oljkarje, ki delajo pošteno. In dobrih oljkarjev je v Sloveniji toliko, da imamo lahko samo eno težavo. Katerega med odličnimi izbrati.

Ko olje kupujete ga vsaj probajte. Barva olja je nepomembna. Olje mora dišati po zelenem. Recimo po sveže pokošeni travi, zelenem jabolku. Ko ga damo v usta nam v kotičkih zagreni in ko olje popijemo nas s kakšno sekundo zamika globoko v grlu zapeče. Te tri lastnosti so nujne za visoko kvalitetno ekstra deviško oljčno olje. Če nas zapeče v ustih je olje žarko in ga moramo zavreči. Ko 1x probate dobro olje ga boste prepoznali za vedno zato je vredno iti do kakšnega oljkarja že samo za to.

V trgovinah pa morate vedeti, da ne morejo zagotoviti pravih pogojev, da bi olje ohranjalo kvaliteto. Četudi je bilo ustekleničeno vrhunsko olje bo po mesecih na policah, na svetlobi in nepravi temperaturi hitro padala kvaliteta.

********
OBIRANJE OLJK
http://plahuta.si/index.php/sl/novice/4 ... -oljk-2017

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Majčika_ 6 Jan 2018 11:19

Meni je všeč Istrsko oljčno olje AUYO. Imajo grške korenine in tradicijo, tako da vejo kaj delajo, so pa locirani v Sloveniji, tako da ni težav s tem in imajo dobro povezavo z domačini. Vse je čisto organsko in hladno stiskano. IZOGIBAJTE SE CENENIM OLJČNIM OLJEM V TRGOVINAH, MEŠANE SO Z REFERINARIM ALI PALMINIM OLJEM. Le 100% je dovolj dobro za človeka in se splača dat za to. https://auyo.si/

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar konkretno 7 Jan 2018 16:44

Imena? Sasso, Olio d'or, Monini...pa še. Katero kupujete, katero je boljše?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh