Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med., specialist otorinolaringolog

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL

igorfajdiga

as. mag. Tanja Soklič Košak , dr.med., specialist otorinolaringolog

TanjaSoklic

dojenček težko diha (zamašen nos)

Default avatar

Tinka22

Lepo pozdravljeni!

Hčerka je stara 11 mesecev, sicer zdrava, ima pa praktično že od rojstva težavo, da se ji nosek pogosto maši. Prehlajena še ni bila, izcedka iz nosu še ni imela nikoli. Težava je prisotna podnevi in ponoči. Podnevi je sicer manj izrazita, mogoče zato, ker je aktivna in ob tem diha tudi skozi usta. Največ težav pa ima ko spi. Zamašen nosek jo namreč pogosto zbuja. Ponoči se tako zbudi vsaj 4x na noč, raje še pogosteje. Situacijo rešujem tako, da jo ponoči dojim in ji počasi dajem kapljice fiziološke raztopine v nosnici. Zasušena nosna vsebina se tako počasi mehča in hčerka sčasoma zadovoljivo diha - toliko, da lahko ponovno zaspi. Vsak tak nočni "ritual" traja 20-30 minut. Kar pomeni, da je za naju obe precej naporno, saj se slabo naspiva. Zamašen nos jo včasih zbudi tudi pri dnevnem spancu. Nosek ji čez dan in pred spanjem vlažimo s fiziološko raztopino. Aspiriranje nima smisla, saj v nosu nima obilice sluzi. Poskusili smo že z vlaženjem zraka, pa nič ne pomaga. Upali smo, da se bo težava iz meseca v mesec manjšala (da bo to pač prerasla), pa se žal slabša. Kaj je vzrok temu in predvsem kako si lahko pomagamo?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Tinka
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

bolj verjetno se zbuja iz spanja zato, da bi se dojila, ne pa zaradi zamašenega nosu - saj bi lahko dihala z odprtimi usti. Ne verjamem, da še ni bila prehlajena, saj ste bili zagotovo v stiku z drugimi otroki, na igrišču, v nakupovalnem središču itd. Ob prehladu zateče sluznica v nosu in oži nos, četudi je izcedka le malo.

Če se normalno doji, zraven diha skozi nos in ob tem ne lovi zraka na usta, je nos dovolj prehoden.
Skrbite za vlažen zrak, zračite, nežno dajajte fiziološko v nos.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog