Starševski čvek

EU direktiva prinaša krajši starševski dopust

Default avatar
Kaj menite o predlogu nove EU direktive, da naj se 120 dni starševskega dopusta prenese na očeta, če ga ne bo koristil, pa propade. Materi pa se starševski dopust sorazmerno skrajša skrajša.
Tako želijo bolj izenačiti odsotnost žensk in moških.
Ideja niti ni slaba, tudi delodajalci bodo na ta način manj diskriminirali ženske.
Default avatar
Mame,ki to zelijo se ze danes lahko odrecejo porodniski. Gre za kratenje priborjenih pravic. Ni prav. Samo vec mam bo puscalo sluzbe (kot v zda) ali pa koristile nego na nego dokler ne ukinejo se te pravice. To niso odlocitve za boljso prihodnost druzbe ker prihodnost se ustvarja z novimi rodovi. Ce bodo pa ti ze v zacetku stravmatizirani pa nic dobrega ne pritice druzbi. Naj poskrbijo, da bo druzba varna,da bo zarod zdrav,mame pravtako in ne da bo nataliteta zaradi nespostovanja materinskih in otrokovih potreb se bolj padla. Skratka popolnoma bedasta ideja,ki jo ocitno pisejo gejevski lobiji (pa se kaksna zagrizena feminist karieristka se najde med njimi),ki jih je EU prepolna. Kao bolje za zenske. Sploh ne. Za otroke pa se manj. Kaj pa porecejo v Avstriji in na Ceskem kjer porodniska traja (lahko) 3 leta na to?
Default avatar
Podoben sistem imajo na Norveškem in se zelo dobro obnese.

Samo pri nas bodo dojilje potem hotele imeti vsaki dve uri odmor za dojenje ... ker je 9 mesecev starega otroka treba še non stop dojit in tako vsaj do 4. leta.
Default avatar
Oz fiktivnih samohranilk je za pricakovati ali do izteka porodniske nevpisanih ocetov v roj.list (kao oce neznan). Kdor hoce najde pot , ne bi pa smelo biti potrebno, da je tako.
Default avatar
ah ja skandinavija je napisal/a:
Še nikoli prišlo na 1000 km blizu teh držav, predvidevam.
Default avatar
Dokler bodo moški bolje plačani od žensk, se to ne bo obneslo.
Če pa bo družina v celoti dobila nadomestilo za izpad dohodka, pa predlog podpiram. Starševstvo je enakovredno partnerstvo očeta in matere.
Kar se pa dojenja tiče. Dejstvo je, da se nekateri devetmesečniki še veliko dojijo. Dojenje JE koristno!In to ne velja samo za prvega pol leta.
Default avatar
Absolutno podpiram. Samo kaj ko so številne slovenske mame preveč ubrisane, da bi dojele, da je to koristno za vse. Že pri nas je bil predlog, da bi otrok lahko bil dlje časa doma, če bi del porodniške koristil oče, pa so kokoši skočile v luft. Naenkrat pa ni bil pomemben več otrok in dejstvo, da je dodaten mesec doma s staršem(!) koristen v prvi meri za otroka. Ne, ker kokoši se pa ne zmorejo spustiti s piedestala (takšnega zblojenega) materinstva. Glavne nasprotnice so bile ravno ženske, ne moški. Zato od takrat dalje - dol mi visi za večino teh "mamic", ki kao ne dobijo službe. So si večinoma čisto same krive in se niso pripravljene za skupno dobro družine niti malo odpovedati ničemur. Izgovor, da delodajalci tega ne bodo tolerirali (če bo oče na porodniški) je en velik bulšit. Tudi pri očetovskem dopustu smo to slišali, pa ga danes velika večina kar lepo izkoristi. Tudi to bi lahko, samo bi morale najprej ženske uporabit lastno pamet.
Tako pa jo bodo še naprej samo nekatere. In nekateri moški. Tisti, ki so res pravi očetje, ne pa neki priveski zblojenim mamam.
Default avatar
moške plače je napisal/a:
To je poceni izgovor. Se da tudi v tem primeru, samo želja mora biti in na dolgi rok je tudi koristnejše - tudi finančno za žensko.
Čudno pa, da ženskam pa višja plača ne predstavlja nobene velike ovire pri porodniški, a?
Default avatar
moške plače je napisal/a:

"Kar se pa dojenja tiče. Dejstvo je, da se nekateri devetmesečniki še veliko dojijo. Dojenje JE koristno!In to ne velja samo za prvega pol leta."


I rest my case.

Devetmesečnika lahko pač dojiš trikrat na dan, ne pa več vsaki dve ali tri ure, a ne? Ampak pri nas bodo podivjane dojilje pač prišle s tem argumentom. Dojenje je koristno še vsaj prvi razred OŠ, kaj šele potem pri devetih, desetih mesecih, brez mame ne more ... Ker to, da pa oče v celoti skrbi za otroka 9, 10 ur na dan, da se navežeta na tej prvinski ravni, ne, to pa za otroka niti ni koristno. Veliko bolj je koristno dojenje pri 10 mesecih kot to, da je z očetom.
Default avatar
Se pravi, da gre mama v službo, ko je otrok star 8m (glede na to, da se porodniška začne 1mesec pred PDP..). Iz mojih izkušenj je to slabo, imamo dva in sta se ravno ta čas začela bolj pogosto doji (pri 11, 12 mesecih pa nehala sama od sebe..) čeprav sta pojedla že veliko na žličko.
Default avatar
Podpiram, to bo dolgoročno vodilo v večjo enakost plač in večjo finančno samostojnost žensk
Default avatar
Za dojenje pa... se ga lahko podoji zjutraj pred službo in potem zvečer po službi. Če pa je še to premalo, pa se špricne mamino mleko v flaško, pa mu ga ati še vmes čez dan še enkrat da.
Default avatar
Hmmmm je napisal/a:
Da, zaradi tebe in tvojih dveh predloga ne smejo sprejeti.
Default avatar
Verjetno komentirate samo fotri in ženske brez otrok.
Že zdaj je tako, da ketera hoče it prej delat gre in oče ostane doma.
Default avatar
Kaj bo pa potem z vrtcom, če gre mama delat pri 8m, oče noče ostati doma, otrok pa gre lahko z 11m v vrtec.. že zdaj ni placa za vse, pol ga bo pa še manj..
Default avatar
dobre izkušnje je napisal/a:
Kakšnih predlogov? Napisala sem samo moje izkušnje.. Meni je sicer vseeno, ker sem že ven iz tega..
Default avatar
slabe izkušnje je napisal/a:
Ne bo držalo čisto. Sem večkratna mama, pa podpiram delitev skrbi za otroke. Se pa strinjam, da se to da že sedaj.
Default avatar
Varstvo je napisal/a:
Oče noče? Če si je naštepal otroka, naj še kaj pomaga potem. Kakšen izgovor bo potem? Imaš dopust, ki propade, otroka si si naredil, pa nočeš pomagat? A si blesav?
Default avatar
Pa sej ni problema, tud če noče. Če hodi v službo, ima denar. Enostavno plača varuško in je. Ni mu treba, da je nujno zdaj doma. Sej razumemo, da ima človek nujno delo v službi.
Default avatar
Naša (slovenska) družba za kaj takega ni zrela. Pri nas so ženske še daleč od enakopravnosti, ki jo imajo v Skandinaviji. Take zadeve zahtevajo čas. Ker je Balkan po mentaliteti najmanj kakšnih 100 let za Skandinavijo, počakajmo, da ta zavest sama pride v slovensko-balkanske buče.