Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med., specialist otorinolaringolog

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL

igorfajdiga

as. mag. Tanja Soklič Košak , dr.med., specialist otorinolaringolog

TanjaSoklic

Zadelan nos 5 dni po operaciji žrelnice in kri pomešana s sluzjo

Default avatar

ROEL

Pozdravljeni,
v torek je bil sin (7let) operiran na žrelnici. Operacija je potekla brez zapletov tako, da sva bolnišnico zapustila že takoj naslednji dan. V četrtek oz. petek nam je nekaj krat kihnil, nakar je smo opazili, da ima zadelan nos. Danes, ko si je sin spihal nos ("materjala" sluzi je bilo kar precej) smo opazili, da je s sluzjo pomešana tudi kri ( krvi ni dosti ravno toliko, da je pomešana s sluzjo in da se jo vidi nežno roza barve). Ker je nedelja in naše zdravnice ni, sem klicala na oddelek, kjer je bil operiran tam pa so mi rekli, da ne sme pihat nosa edino kar pride samo ven obrišemo in to je to. Zato me zanima kaj storiti saj se bojim, da če nosa ne bo pihal da mu bo prešlo na uho in bo posledično dobil unetje ušesa. Bi bilo bolje da mu po malem sesamo ali raje ne? Naša zdravnica na ORLju, katera ga je operirala je prav tako rekla, da gre lahko sin s ponedeljkom v šolo če ne bo imel vročine in se bo dobro počutil. Sin nima vročine in se dobro počuti, tudi grlo ga zelo malo boli skora oz. nič (vsaj tako on pravi) je zelo živahen in če ga nebi bremzali bi veselo skakal na okrog edino, kar ima zadelan nos in tu pa tam kaj pokašlja. Zato me zanima vaše mnenje tako grede pihanja nosa kot tudi šole. Gre lahko ali naj raje ostane doma. Na pregled pri pedijatru je naročen šele v torek. Je morda potreben pregled pri naši zdravnici na ORLju?

Za odgovore se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

D
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

nos mu navlažite s fiziološko, nato naj ga nežno izpihuje. Sesati nosu ni potrebno.

Glede šole menim, da naj bo otrok doma do zacelitve rane - 10 dni. Vsakršna virusna okužba v tem času bo upočasnila celjenje.

Pregled pri pediatru je zaradi vaše bolniške, sicer pa pregledi niso potrebni - razen v primeru vročine,hudih bolečin, sveže krvi, nezmožnosti požiranja.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog