Forum.Over.Net

Starševski čvek

Slovenske vasi vsi v sorodu

Default avatar

Isti priimki

Opažam, da je v slovenskih vaseh pogosto pojavljanje enih in istih priimkov. Pa kaj so vsi v sorodstvu in se razmnožujejo med seboj? Ne gre za kakšne osamljene zaselke, ampak tudi za večje ravninske vasi.
Default avatar

takoo je

Isti priimki je napisal/a:
žgejo se med sabo po senikih pa med krawam!
Default avatar

QBR

takoo je je napisal/a:
Drži. Potem se ta, incestno degeneriran folk razseli po mestih in okuži še meščanstvo. In je, kar je.
______________________
Default avatar

weed

QBR je napisal/a:
Malo cinizma? ;)
Dejansko pa je bilo tako. V zakotnih delih naše države so se poročali med seboj. Zdaj, ko so avti, pa ko ni služb in se s kmetijo ne preževi se pač selijo drugam in množijo še z drugimi. Rezultat je pa viden, mar ne... čeprav geni, slabi, se pa vlečejo v naslednjo generacijo...
Default avatar

ja pa kaj še

V Sloveniji ni vasi odrezanih od sveta poleg tega je slovenija majhna država in dostopna v vsak kot oziroma zaselek, tudi razdalje med zaselki so majhne tako, da tole kar pišeš ni res, v sloveniji ni zaselka ali vasi kjer bi prišlo do množičnih porok med sorodniki, obstojajo primeri takih odnosov ampak so zelo redki in niso pogojeni z krajem bivanja, to se dogaja po vaseh in mestih, sta pa iz bivše skupne države znana dva kraja kjer je bilo incesnih odnosov tudi porok med najbljižjimi sorodniki veliko ampak to se je dogajalo tam do sredine prejšnjega stoletja, to je Lopar na Rabu in otok Susak, razlog temu je bilo odrezanost od t.i. civilizacije in premoženje, grunt ki naj bi ostal v družini.
Default avatar

poznam

V Goriških Brdih so bile cele vasi v sorodu in posledično veliko motenj v duševnem razvoju. Brda so bila kar odrezana in odmaknjena pokrajina
Default avatar

tarči

weed je napisal/a:
Bulšit. Ženit so se hodili vsaj par vasi stran. Šranganje in podobne običaje poznaš? Enaki priimki v vasi pa so lahko dejansko posledica verbanja in razkosavanja kmetij oz, zemlje. To imaš tudi v ravnini, ni treba lest v breg.
Default avatar

malo zgodovine

Hmm, kaj ste delali eni pri zgodovini?
Med seboj so se žgali mestni gospodje in modrokrvni živelj. Revežem po vaseh je bilo jasno, kako pridejo na svet "navolaši", zato so v genske bazene redno dodajali nove gene!
Aja o čem že poje slak, kam je šel po dekle?
Default avatar

Yo_

Pa ravno zato, da se grunt ni "razkosaval", se je dogajalo, da so se poročali znotraj sorodstva.
Default avatar

Včasih tamestna

Lahko povem za vas, kjer živim, nisem domorodka, 10 km iz Lj, pa veliko zakonov med "sosedi", še vedno. Naša ulica smo preko mojega moža prav vsi v nekem sorodstvu, v resnici je kar mal grozljivo. Pa se ne pišemo isto.
V sosednji ulici so zadeve podobne in te sorodstvene vezi so potegnjene čez vse vasi, ker nekako imajo ljudje tu mentaliteto, da je treba vsaj v sosednjo vas po moža ali ženo.
Default avatar

tarči

Yo_ je napisal/a:
Da se grunt ni razkosaval, je verbal prvorojenec, ostali so šli za hlapce, ali pa so bili strici. Grunti se razkosavajo od 45leta naprej.
Dovoljenje za poroko med žlahto je dajala RKC. vse piše.
Default avatar

Julij Cezar

Yo_ je napisal/a:
To ni res;kmetije so se ravno zdruzevale s tem da sta se porocila dva z vecjih kmetij pobavadi izbliznje okolice ki pa nikakor nista bila v sorodu;razkosavanje kmetij se je oricelo po letu 45 prvo z nacionalizacijo in nato z neumno zakonodajo glede dedovanja kmetijske zemlje jo je vsak pizdun od zlahte ki je pobgnil v mesto zahteval vsaj eno percelo da ji postavil hiso ali vikend to se je piskusali ustaviti z ins zascitene kmetije ki oa so ga spet uspesno zjebali po osamosvohitvi; to o porokah med sorodnikih na podezelju si vi mestjanarji kar lepo zbijte iz glave;polege tega imate vsi v mestih kmecke kotenine
Default avatar

Julij Cezar

Včasih tamestna je napisal/a:
Komu se ti lazes? Sama sebi ker se zelis dvigniti po stanu v katerega si zdaj zapadla s prihodom na vas?in ko se v mestu porocita dva iz iste ulice ?
Default avatar

Znalka

Včasih tamestna je napisal/a:
Pa saj je logično. Iz nekdanje ogromne kmetije je denimo vsak od petih otrok dobil, poverbal vsaj eno parcelo. Hcere so se pomozile imajo nove priimke, v zgornjih stukih bivakirajo ze ta mladi in je to to o cemer pises. Ce je pa se vec generacij nazaj, pa enako. Grozljivo, da nista odsla na svoje. Se strinjava?
Default avatar

ja pa kaj še

Yo_ je napisal/a:
Ni res.
Default avatar

Včasih tamestna

Julij Cezar je napisal/a:
Si ti čist ok?
Te je tale debata mogoče osebno prizadela al kaj si šel na tak primitiven nivo?
Jaz sem samo povedala kako je pri nas, tud z možem sva se o tem velik pogovarjala, že pred 25 leti, ko sem sem prišla, ok?
Default avatar

ja pa kaj še

Znalka je napisal/a:
Nič se ni delilo, grunt je šel prvorojencu ostali pa od doma ali pa doma kot pomoč novemu gospodarju.
Default avatar

Tisa_R

Tako kot so že drugi zapisali, so ljudje dedovali zemljo in si pač tam ustvarili dom. Zato imaš potem ogromno ljudi z istim priimkom v eni vasi. Ampak ženo (oz. soproga) so si pa običajno našli v dugi vasi, v sosednji dolini in podobno. Saj včasih se je zgodilo, da so se med seboj poročali bratranci, ampak običajno pa to nikakor ni bilo. Vsaj v dobro in srednje dostopnih krajih ne (govorim za Gorenjsko). So kar dobro vedeli, s kom so v sorodu (tja do drugega kolena) in se s temi ljudmi niso poročali.
Yo_ je napisal/a:
Kolikor vem, je bil včasih v Sloveniji običaj, da je kmetijo podedoval en sin, ostali so se pa morali znajti kako drugače.
Default avatar

Včasih tamestna

Znalka je napisal/a:
V bistvu ne.
Default avatar

Tisa_R

Tisa_R je napisal/a:
Še to: ker sta si moja zapisa na prvi pogled kontradiktorna, moram dodati še, da zgornji zapis velja od prejšnjega stoletja dalje, ko so ljudje dejansko dedovali zemljo (tudi hčere) in se je zato zemljo razdelilo med potomce. Drugi zapis velja pa za kar nekaj stoletij pred tem.