Med.Over.Net

Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Anica Koprivec Prepeluh, zakonska in družinska terapevtka • dr. Barbara Kutnar Novak, zakonska in družinska terapevtka • Edin Durakovic, kulturolog in doktorant ZDT • Jana Lavtizar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • Melita Kramar, specialistka zakonske in družinske terapije • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC)

Strokovna pomoč družinam, partnerjem in posameznikom v osebnih stiskah in težavah v odnosih ter staršem pri vzgoji otrok.

dr. Anica Koprivec Prepeluh , zakonska in družinska terapevtka

Anica_K._Prepeluh

dr. Barbara Kutnar Novak , zakonska in družinska terapevtka

Barbara Novak

Edin Durakovic , kulturolog in doktorant ZDT

Edin Durakovic

Jana Lavtizar , spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka

JanaLavtizar

Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka

JernejaDimecBratina

Melita Kramar , specialistka zakonske in družinske terapije

Melita Kramar

dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.

Sabina_JuricSenk

mag. Uroš Drčić , specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC)

Uroš Drčić

Je specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC). Je direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Nočem se poročit

Default avatar

zmešnjava

Zdravo!

S partnerjem sva že 7 let v zvezi imava tudi otroka. Vedno sem si želela, da bi se poročila in pred letom dni sva se tudi zaročila. Sedaj pa ko je poroka pred vrati, čez dobra 2 meseca pa me stiska in duši in vse bolj sem prepričana, da se nočem poročit. Meni povsem ustreza tako kot je...
Prebrala sem tudi kar nekaj forumov na temo ločitve in ugotavljam, da je to cel stres, če ni ločitev sporazumna..
Grozno, da že v naprej premišljujem o ločitvi pa še poročena nisva. Že par dni ne spim in pozabljam na hrano, samo o tem premišljujem kaj pa če se ločiva in potem celo s**nje. Tudi partner opaža, da se nekaj dogaja pa mu ne znam povedat, kaj mi leži na duši. Kako pa naj rečem človeku "hej nočem se poročit s tabo", če bi meni on to rekel bi me prizadel v dno duše. Ne nočem tega, to bi bil začetek konca, sedaj se imamo lepo.
Mogoče imam tremo, kako se je znebiti? Nasvete prosim!
Hvala in lp
Default avatar

JanaLavtizar

Spoštovani,

imam občutek, da tesnobe, strahov in pomislekov, ki vas navdajajo pred poroko, ne gre pripisati samo tremi, ki je precej običajna, zlasti če gre za (tudi) organizacijsko velik dogodek.

Ob branju vašega pisma me je prešinil znani stavek: »Pazite, kaj si želite, ker se utegne uresničiti.« Ker pišete, da ste si vedno želeli poroke, v zvezi pa sta že sedem let in imata tudi otroka, sklepam, da vam je partnerjeva odločitev za poroko pomenila izjemno veliko; mogoče je bila za vas dokaz, da se vam želi zares zavezati. In ko je to storil, se vam je izpolnila velika želja. Kakor da zdaj same poroke sploh ne potrebujete več. In če je tako, je vse v redu, ker vam več pomeni njegova predanost kakor pa »list papirja«.

Da premišljujete o razvezi, tudi ni nič grozno, ampak čisto normalno, ker se velik odstotek poročenih parov dejansko razveže in ker za prihodnost nihče od nas nima nobenih zagotovil. Vendar morate vedeti, da je tudi ločitev neporočenega para lahko sporazumna ali pa težavna, saj se morata prav tako dogovarjati za delitev imetja in seveda za skrbništvo nad otrokom. Zato so te skrbi v resnici odveč.

Problem vidim drugje: da partnerju ne znate povedati, kaj vam leži na duši, kar pa je ravno temelj kvalitetnega partnerstva, pa naj bo uradno potrjeno ali ne. »Hej nočem se poročit s tabo« za vas ni sprejemljiv način, da mu izrazite svojo stisko, vendar pa imate še toliko drugih možnosti! »Ob misli na poroko me je strah, pa niti ne znam dobro povedati, česa« - bi bilo to boljše izhodišče za pogovor? Saj ne želite zavrniti človeka, ampak samo postopek. Vas res ne zanima, kaj misli in čuti o poroki on?

Skratka, želim vama, da bi bil uvod v vajin naslednji korak – kakršenkoli že ta korak bo – pogovor, ki vaju bo še bolj in zares globoko povezal.

Lepo pozdravljeni,
Jana Lavtižar, spec. ZDT,
zakonska in družinska terapevtka

[email protected]
040/523-787
www.janalavtizar.com
Default avatar

res zmešnjava

spet ena, ki je šla v partnerstvo in celo otroka in ji ni nič jasno. Glede na to, da imata skupaj otroka, sta v vseh pravicah in obveznostih izenačena z zakonsko zvezo. Poroka bo zate res samo formalnost, ki ne bo nič spremenila. Ločitev lahko kvečjemu olajša, saj je včasih lažje reševat stvari s papirji kot z razlaganjem dogovorov.
Razen seveda, če je zadaj dejstvo, da ti ta partner pa le ni tako zelo všeč in si pristala z njim, ker so imele vse prijateljice fante, pa vse so bile kar naenkrat noseče. To pa sama najbolj veš.