Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

efient in ruvanje zoba

Default avatar

pij

Pozdravljeni,
pred 4 meseci so mi vgradili stent. Vsi so se čudili pri teh letih (45), športnik, suh, holesterol in tlak bp... Jemljem zdravilo efient, aspirin in nolpazo.
Zanima me kako je z ruvanjem zoba. Ali mi to zobozdravnik lahko opravi, glede na zelo redko kri, ki se težko ustavi.
Imam tudi zelo napredovalo parodontozo (zobje tik pred izpadanjem, žepki od 5-10mm). Parodontologinja je skoraj prepričana, da imam težave s koronarkami zaradi parodontoze. Žepke mi je sčistila z UZ in antibiotiki in ustavila napredovanje bolezni. Krvavenja dlesni med umivanjem ni več.
Kaj menite vi o povezavi parodontoze, stresa in zamašenih koronark.
Zanima me še vaše mnenje o nočnem delu. Delam namreč 3-izmensko delo in po tednu nočnih se nikakor ne poberem. Tiščanje v prsih, utrujenost, razdražljivost, glavobol... Spim sicer zadosti, počutje je pa zelo slabo.
Pred kratkim sem bil na urgenci (tiščanje v prsih, kratka sapa), kjer so bili vsi testi bp, tudi obremenitveni, tako da za rekreacijo ni ovir, ali se morda motim. Kardiologa imam prvič šele oktobra.
Hvala in lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Efient in Aspirin sta zdravili za preventivo strjevanje krvi, ko so zadržki proti predpisovanju Marevana. Napisali ste, da imate zelo "redko" kri, ki se težko ustavi. Posvetujte se pri zdravniku, ki vam je predpisal Efient in Aspirin, če morate napraviti pavzo pri jemanju teh zdravil ob posegih stomatologa.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si