Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

A je že kdo delal rižoto tako?

Default avatar

kuharceee

Da zdaj potenstam čebulo in dam opran riž. Zalijem z vodo da se skuha, potem pa umes zamešaš ribce iz konzerve? A bo uredu ali še kaj manjka?
Zraven pa paradižnik v solati. Hvala za vaš trud!
Default avatar

s-ey

Namesto, da riž zaliješ, ga zalivaj s po eno zajemalko vode/jušne osnove posebej cca 20 minut. In soffrito - poleg čebule še malček korenčka in stebelne zelene na julienne.
Default avatar

kuharceee

s-ey je napisal/a:
Namesto, da riž zaliješ, ga zalivaj s po eno zajemalko vode/jušne osnove posebej cca 20 minut. In soffrito - poleg čebule še malček korenčka in stebelne zelene na julienne.
Hvala :) . Grem zdele delat.
Bom dodala še malo zelenjave.
Si tako prijazna pa mi poveš, kakšna je razlika, če zalivaš z zajemalko posebej?

Lep večer vam želim!
Default avatar

PismoRosno

Pa jusna osnova oz voda za zalivanje naj bo na sosednjem gorilnku, da ves cas po malem vre.

Razlika je v tem, ce riz postopno zalivas in mesas, spusti vec skroba, ki naredi rizoto kremasto, kakrsna mora biti.
Default avatar

kuharceee

PismoRosno je napisal/a:
Pa jusna osnova oz voda za zalivanje naj bo na sosednjem gorilnku, da ves cas po malem vre.

Razlika je v tem, ce riz postopno zalivas in mesas, spusti vec skroba, ki naredi rizoto kremasto, kakrsna mora biti.
Hvala. Pa spet nekaj znam. :) Zlate ste ženske!
Default avatar

Brina5

Pa kaksna zacimba bi tud pasala...poskus pa ce kej mankka soli...ce mas kako bio kocko jo v vodo raztopi ko bos zalivala..
Default avatar

Yo_

kuharceee je napisal/a:
Si tako prijazna pa mi poveš, kakšna je razlika, če zalivaš z zajemalko posebej?
Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.
Default avatar

kuharceee

Brina5 je napisal/a:
Pa kaksna zacimba bi tud pasala...poskus pa ce kej mankka soli...ce mas kako bio kocko jo v vodo raztopi ko bos zalivala..
Ja, na koncu sem dodala mal soli. Drugače pa najboljša rižotka ever! :) Sem dala že dva lista zelja, korenček, paradižnik in papriko.

Moraš pa stat poleg kastrolce, da se ne prismodi riž. Sem glih taprav čas ujela, da sem začela mešat in dolivat. :) TOP! In v pol ure vse fertik.

Hvala vsem! Jaoo, ko bi jaz znala tako huhat, kot znate ene... :) .
Največji izziv mi je tisto testo, ko ga znate ene raztegnit čez celo mizo - pa pite.... pa poznat zelišča...
Jap, to si res želim!
Default avatar

Brina5

Ti kr vpras, ti bojo rade volje svetovale.sploh pismo rosno obvlada sam zdej je mal pozno...
Me veseli da ti je ratal...
Lahko noc za dans
Default avatar

Brina5

Ce nimas zelisc
Povej
Ti jih nekaj kar imam posljem po posti..sam spomni me jutri...
Pa teti se mi zdi sem obljubla cili..tko da ce si nardite fejk mejle...se lahk zmenimo...
Zdej pa grem pocas spat pa se jutri bereva ce bos kaj hotla...
Default avatar

prijazni_monovci

Kako lepo je po dolgem času prebrat eno temo, kjer si ljudje tako prijazno pomagajo, brez bednih provokacij in zafrkavanja ... polepšale ste mi dan ;)
Default avatar

Gost g

Yo_ je napisal/a:
kuharceee je napisal/a:
Si tako prijazna pa mi poveš, kakšna je razlika, če zalivaš z zajemalko posebej?
Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.
Kaj hudiča potem jaz jem, ker mora biti vsak rižek za sebe???
Default avatar

s-ey

kuharceee je napisal/a:
Brina5 je napisal/a:
Pa kaksna zacimba bi tud pasala...poskus pa ce kej mankka soli...ce mas kako bio kocko jo v vodo raztopi ko bos zalivala..
Ja, na koncu sem dodala mal soli. Drugače pa najboljša rižotka ever! :) Sem dala že dva lista zelja, korenček, paradižnik in papriko.

Moraš pa stat poleg kastrolce, da se ne prismodi riž. Sem glih taprav čas ujela, da sem začela mešat in dolivat. :) TOP! In v pol ure vse fertik.

Hvala vsem! Jaoo, ko bi jaz znala tako huhat, kot znate ene... :) .
Največji izziv mi je tisto testo, ko ga znate ene raztegnit čez celo mizo - pa pite.... pa poznat zelišča...
Jap, to si res želim!
Me veseli, da ti je uspeo :-) Je res, da moraš tam 20-30 minut stalno mešat ampak se splača. Glej, vlečeno testo je pa enostavno s pravim receptom. Sem jih ogromno preizkusila, ampak top mi je pa še vedno tale https://www.kulinarika.net/recepti/4842 ... eno-testo/. Poskusi!
Default avatar

s-ey

Gost g je napisal/a:
Yo_ je napisal/a:
kuharceee je napisal/a:
Si tako prijazna pa mi poveš, kakšna je razlika, če zalivaš z zajemalko posebej?
Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.
Kaj hudiča potem jaz jem, ker mora biti vsak rižek za sebe???
Kuhan riž?
Default avatar

ribice iz konzerve

kuharceee je napisal/a:
Da zdaj potenstam čebulo in dam opran riž. Zalijem z vodo da se skuha, potem pa umes zamešaš ribce iz konzerve? A bo uredu ali še kaj manjka?
Zraven pa paradižnik v solati. Hvala za vaš trud!
Ribice iz konzerve? Če delaš ribjo rižoto, daj sveže ribe.
Default avatar

popravek

Yo_ je napisal/a:
kuharceee je napisal/a:
Si tako prijazna pa mi poveš, kakšna je razlika, če zalivaš z zajemalko posebej?
Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.

Pilaf je suh, puhast riž z dodatki, rižota ( kot je milanese ali arborio z različnimi dodatki napirmer), je pa bolj kašasta, tekoča, ne suha.... Prava rižota je tekoča.....

Pilaf:
https://www.google.si/search?q=pilaf&so ... 40&bih=839

Risotto:
https://www.google.si/search?client=saf ... DP-Cpu6cnA
Default avatar

ta prava it

Ta prava italijanska rižota je kremasta, malo tekoča. V "valovih"...če krožnik pamo premaknemo.
Default avatar

ta prava it

ta prava it je napisal/a:
Ta prava italijanska rižota je kremasta, malo tekoča. V "valovih"...če krožnik pamo premaknemo.
Italijani ji rečejo le onde...ali nekaj takega? Tisti, ki obvladate italijanščino, popravite me.
Default avatar

Yo_

popravek je napisal/a:
Yo_ je napisal/a:
kuharceee je napisal/a:
Si tako prijazna pa mi poveš, kakšna je razlika, če zalivaš z zajemalko posebej?
Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.

Pilaf je suh, puhast riž z dodatki, rižota ( kot je milanese ali arborio z različnimi dodatki napirmer), je pa bolj kašasta, tekoča, ne suha.... Prava rižota je tekoča.....

Pilaf:
https://www.google.si/search?q=pilaf&so ... 40&bih=839

Risotto:
https://www.google.si/search?client=saf ... DP-Cpu6cnA
In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek...
Default avatar

popravek

Yo_ je napisal/a:
popravek je napisal/a:
Yo_ je napisal/a:


Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.

Pilaf je suh, puhast riž z dodatki, rižota ( kot je milanese ali arborio z različnimi dodatki napirmer), je pa bolj kašasta, tekoča, ne suha.... Prava rižota je tekoča.....

Pilaf:
https://www.google.si/search?q=pilaf&so ... 40&bih=839

Risotto:
https://www.google.si/search?client=saf ... DP-Cpu6cnA
In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek...

Draga Yo - seveda je razlika: v teksturi končnega izdelka :P. Popravek..... In posledično je tudi način kuhanja drugačen - zalivat ravno toliko s tekočino, da za pilaf izšari in zalivat toliko s tekočino, da ostane rižota žmohtna :))) SImple as that....

Pa ne bit užaljena, če te kdo popravi in misliš, da moraš takoj zagovarati svoj prav :)