Forum: Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

A je že kdo delal rižoto tako?

Odgovori Nova tema
Default avatar kuharceee 23 Avg 2017 21:03

Da zdaj potenstam čebulo in dam opran riž. Zalijem z vodo da se skuha, potem pa umes zamešaš ribce iz konzerve? A bo uredu ali še kaj manjka?
Zraven pa paradižnik v solati. Hvala za vaš trud!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar s-ey 23 Avg 2017 21:06

Namesto, da riž zaliješ, ga zalivaj s po eno zajemalko vode/jušne osnove posebej cca 20 minut. In soffrito - poleg čebule še malček korenčka in stebelne zelene na julienne.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kuharceee 23 Avg 2017 21:20

Prikaži citats-ey napisal:
Namesto, da riž zaliješ, ga zalivaj s po eno zajemalko vode/jušne osnove posebej cca 20 minut. In soffrito - poleg čebule še malček korenčka in stebelne zelene na julienne.
Hvala :) . Grem zdele delat.
Bom dodala še malo zelenjave.
Si tako prijazna pa mi poveš, kakšna je razlika, če zalivaš z zajemalko posebej?

Lep večer vam želim!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar PismoRosno 23 Avg 2017 21:28

Pa jusna osnova oz voda za zalivanje naj bo na sosednjem gorilnku, da ves cas po malem vre.

Razlika je v tem, ce riz postopno zalivas in mesas, spusti vec skroba, ki naredi rizoto kremasto, kakrsna mora biti.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kuharceee 23 Avg 2017 21:39

Prikaži citatPismoRosno napisal:
Pa jusna osnova oz voda za zalivanje naj bo na sosednjem gorilnku, da ves cas po malem vre.

Razlika je v tem, ce riz postopno zalivas in mesas, spusti vec skroba, ki naredi rizoto kremasto, kakrsna mora biti.
Hvala. Pa spet nekaj znam. :) Zlate ste ženske!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Brina5 23 Avg 2017 21:47

Pa kaksna zacimba bi tud pasala...poskus pa ce kej mankka soli...ce mas kako bio kocko jo v vodo raztopi ko bos zalivala..

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Yo_ 23 Avg 2017 21:49

Prikaži citatkuharceee napisal:
Si tako prijazna pa mi poveš, kakšna je razlika, če zalivaš z zajemalko posebej?
Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kuharceee 23 Avg 2017 22:27

Prikaži citatBrina5 napisal:
Pa kaksna zacimba bi tud pasala...poskus pa ce kej mankka soli...ce mas kako bio kocko jo v vodo raztopi ko bos zalivala..
Ja, na koncu sem dodala mal soli. Drugače pa najboljša rižotka ever! :) Sem dala že dva lista zelja, korenček, paradižnik in papriko.

Moraš pa stat poleg kastrolce, da se ne prismodi riž. Sem glih taprav čas ujela, da sem začela mešat in dolivat. :) TOP! In v pol ure vse fertik.

Hvala vsem! Jaoo, ko bi jaz znala tako huhat, kot znate ene... :) .
Največji izziv mi je tisto testo, ko ga znate ene raztegnit čez celo mizo - pa pite.... pa poznat zelišča...
Jap, to si res želim!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Brina5 23 Avg 2017 22:31

Ti kr vpras, ti bojo rade volje svetovale.sploh pismo rosno obvlada sam zdej je mal pozno...
Me veseli da ti je ratal...
Lahko noc za dans

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Brina5 23 Avg 2017 22:35

Ce nimas zelisc
Povej
Ti jih nekaj kar imam posljem po posti..sam spomni me jutri...
Pa teti se mi zdi sem obljubla cili..tko da ce si nardite fejk mejle...se lahk zmenimo...
Zdej pa grem pocas spat pa se jutri bereva ce bos kaj hotla...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar prijazni_monovci 24 Avg 2017 08:26

Kako lepo je po dolgem času prebrat eno temo, kjer si ljudje tako prijazno pomagajo, brez bednih provokacij in zafrkavanja ... polepšale ste mi dan ;)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Gost g 24 Avg 2017 08:40

Prikaži citatYo_ napisal:
Prikaži citatkuharceee napisal:
Si tako prijazna pa mi poveš, kakšna je razlika, če zalivaš z zajemalko posebej?
Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.
Kaj hudiča potem jaz jem, ker mora biti vsak rižek za sebe???

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar s-ey 24 Avg 2017 08:52

Prikaži citatkuharceee napisal:
Prikaži citatBrina5 napisal:
Pa kaksna zacimba bi tud pasala...poskus pa ce kej mankka soli...ce mas kako bio kocko jo v vodo raztopi ko bos zalivala..
Ja, na koncu sem dodala mal soli. Drugače pa najboljša rižotka ever! :) Sem dala že dva lista zelja, korenček, paradižnik in papriko.

Moraš pa stat poleg kastrolce, da se ne prismodi riž. Sem glih taprav čas ujela, da sem začela mešat in dolivat. :) TOP! In v pol ure vse fertik.

Hvala vsem! Jaoo, ko bi jaz znala tako huhat, kot znate ene... :) .
Največji izziv mi je tisto testo, ko ga znate ene raztegnit čez celo mizo - pa pite.... pa poznat zelišča...
Jap, to si res želim!
Me veseli, da ti je uspeo :-) Je res, da moraš tam 20-30 minut stalno mešat ampak se splača. Glej, vlečeno testo je pa enostavno s pravim receptom. Sem jih ogromno preizkusila, ampak top mi je pa še vedno tale https://www.kulinarika.net/recepti/4842 ... eno-testo/. Poskusi!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar s-ey 24 Avg 2017 08:53

Prikaži citatGost g napisal:
Prikaži citatYo_ napisal:
Prikaži citatkuharceee napisal:
Si tako prijazna pa mi poveš, kakšna je razlika, če zalivaš z zajemalko posebej?
Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.
Kaj hudiča potem jaz jem, ker mora biti vsak rižek za sebe???
Kuhan riž?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ribice iz konzerve 24 Avg 2017 08:56

Prikaži citatkuharceee napisal:
Da zdaj potenstam čebulo in dam opran riž. Zalijem z vodo da se skuha, potem pa umes zamešaš ribce iz konzerve? A bo uredu ali še kaj manjka?
Zraven pa paradižnik v solati. Hvala za vaš trud!
Ribice iz konzerve? Če delaš ribjo rižoto, daj sveže ribe.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar popravek 24 Avg 2017 08:58

Prikaži citatYo_ napisal:
Prikaži citatkuharceee napisal:
Si tako prijazna pa mi poveš, kakšna je razlika, če zalivaš z zajemalko posebej?
Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.

Pilaf je suh, puhast riž z dodatki, rižota ( kot je milanese ali arborio z različnimi dodatki napirmer), je pa bolj kašasta, tekoča, ne suha.... Prava rižota je tekoča.....

Pilaf:
https://www.google.si/search?q=pilaf&so ... 40&bih=839

Risotto:
https://www.google.si/search?client=saf ... DP-Cpu6cnA

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ta prava it 24 Avg 2017 09:18

Ta prava italijanska rižota je kremasta, malo tekoča. V "valovih"...če krožnik pamo premaknemo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ta prava it 24 Avg 2017 09:20

Prikaži citatta prava it napisal:
Ta prava italijanska rižota je kremasta, malo tekoča. V "valovih"...če krožnik pamo premaknemo.
Italijani ji rečejo le onde...ali nekaj takega? Tisti, ki obvladate italijanščino, popravite me.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Yo_ 24 Avg 2017 09:24

Prikaži citatpopravek napisal:
Prikaži citatYo_ napisal:
Prikaži citatkuharceee napisal:
Si tako prijazna pa mi poveš, kakšna je razlika, če zalivaš z zajemalko posebej?
Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.

Pilaf je suh, puhast riž z dodatki, rižota ( kot je milanese ali arborio z različnimi dodatki napirmer), je pa bolj kašasta, tekoča, ne suha.... Prava rižota je tekoča.....

Pilaf:
https://www.google.si/search?q=pilaf&so ... 40&bih=839

Risotto:
https://www.google.si/search?client=saf ... DP-Cpu6cnA
In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar popravek 24 Avg 2017 09:27

Prikaži citatYo_ napisal:
Prikaži citatpopravek napisal:
Prikaži citatYo_ napisal:


Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.

Pilaf je suh, puhast riž z dodatki, rižota ( kot je milanese ali arborio z različnimi dodatki napirmer), je pa bolj kašasta, tekoča, ne suha.... Prava rižota je tekoča.....

Pilaf:
https://www.google.si/search?q=pilaf&so ... 40&bih=839

Risotto:
https://www.google.si/search?client=saf ... DP-Cpu6cnA
In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek...

Draga Yo - seveda je razlika: v teksturi končnega izdelka :P. Popravek..... In posledično je tudi način kuhanja drugačen - zalivat ravno toliko s tekočino, da za pilaf izšari in zalivat toliko s tekočino, da ostane rižota žmohtna :))) SImple as that....

Pa ne bit užaljena, če te kdo popravi in misliš, da moraš takoj zagovarati svoj prav :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh