Med.Over.Net

Genetika v nosečnosti in NIPT

Odgovarjajo: prim. Anamarija Brezigar, dr. med., spec. Klinične genetike, spec. pediater

Vas zanima dedovanje bolezni ter kako jih z genetskimi preiskavami lahko diagnosticiramo tako pri plodu v nosečnosti in pri odraslem? Ste že slišali za NIPT – genetske neinvazivne predrojstne teste? Morda nosečnost šele načrtujete in vas zanimajo možne preiskave pred spočetjem? Kaj nam povedo kromosomske analize? Kaj nam pove najnovejše genomsko testiranje in kaj preiskava eksoma? Vse to in še več lahko vprašate našo strokovnjakinjo klinične genetike.

prim. Anamarija Brezigar , dr. med., spec. Klinične genetike, spec. pediater

Anamarija Brezigar

Zdravila

Default avatar

HudoZaskrbljena

Spoštovana dr. Anamarija Brezigar!

Zadnji dan zadnje menstruacije sem imela 29. 5. 2017. Menstrualne cikle imam različno dolge od 32-35 dni.

16. 6. 2017 sem zaradi težav z nespečnosti vzela kapljice baldrijana Soria Natural, naslednjih cca 4 dni pa sem 3x dnevno zaradi obolenja jemala kapljice okroglolistne trstike Soria Natural in Medexov sirup Žajbelj in islandski lišaj z agavinim sirupom.

Zaradi hormonov so se mi pojavili mozolji po obrazu, hrbtu in sprednjem delu trupa. Porabila sem celotno tubico gela ESI aCknes in nekaj kreme Himalaya Clarina Anti-Acne. Uporabila sem tudi majhen okrogel obliž s salicilno kislino in eteričnim oljem čajevca, ki se na kožo aplicira za 10 ur.

Poleg tega sem otroka zaradi težav z atletskim stopalom večkrat dnevno mazala s kremo Atifan in kremo Colorex Derma (kremo sem dalj časa vtirala v stopala, tako da se je vpila tudi v mojo kožo, čeprav sem jo umila z vodo).

Zaradi bronhitisa sem mu nekajkrat pomagala pri uporabi Ventolina. Ker ga ni ustrezno vdihnil se ga je nekaj razpršilo tudi v zrak.

14.6. sem bila pri zobozdravniku, ki mi je zob oziroma zobni vrat premazal z nekim premazom proti občutljivosti. Po njegovem navodilu sem uporabljala zobno pasto Sensodyn Repair & Protect.

V dobrem tednu sem spila 14 vrečka čaja Pukka cleanse, organski čaj za prečiščevanje, ki v mešanici vsebuje tudi korenine sladkega korena.

Ker mi na stopalih koža razpoka do krvi in hudo boli sem se vsak večer obilno namazala Gewohl kremo proti razpokani koži na stopalih, ki vsebuje eterična olja. Prav tako moja naravna kozmetika vsebuje precej eteričnih olj.

Zastavila sem vam res obširno vprašanje, vendar bi vam bila hvaležna za vaše mnenje o škodljivosti zgoraj omenjenih zdravil, mazil itd. v zgodnji nosečnosti, saj me v zvezi s tem precej skrbi. Vse to sem opustila, ko sem izvedela za nosečnost (5.7.2017). Moja ginekologinja si ni vzela niti časa, da bi me poslušala, kaj vse me skrbi, jaz pa se že ves čas močno obremenjujem, kaj vse bo narobe z otrokom.
Default avatar

Anamarija Brezigar

Pozdravljena,
Za zaskrbljenost ni pravega razloga.
Koža nas učinkovito ščiti in omejuje prehajanje zdravilnih učinkovin v naše telo. V našo notranjost skozi njo prehajajo izjemno nizke koncentracije učinkovin. Zdravilne učinkovine, ki prehajajo skozi kožo, imajo predvsem lokalni učinek na kožo, sistemske učinke pa imajo le nekatere izjeme, ki pa jih v vašem zapisu med sestavinami zdravil, ki ste jih uporabljali, ni.
V kapljicah so v zeliščnih pripravkih koncentracije zdravilnih učinkovin nizke. Sistemskih učinkov pri občasnem jemanju ne pričakujemo.
Verodostojnih raziskav v zvezi s stranskimi učinki zeliščnih zdravil je malo in v registrih prirojenih nepravilnosti novorojenčkov ni nobenih podatkov o uživanju mater zdravilnih pripravkov iz zelišč.
Škodljivost zdravilnih učinkovin za plod je vedno povezana izpostavljenostjo visoki dozi in dolgotrajni izpostavljenosti zdravilu. Vdih Ventolina, in protigljivična krema, ne moreta povzročiti hudega vašemu zarodku. Nobena novica tudi ni, da vsakodnevno vdihavamo onesnažen zrak in smo izpostavljeni škodljivostim, ki jih naša čutila sploh ne zaznajo. Vendar pa smo odporni, zarodek pa je v materi še tem bolj zaščiten in na srečo je resnica, da se večina otrok rodi zdravih.
Glede na vašo zadnjo menstruacijo 29.5. krvni obtok zarodka ni bil sklenjen z vašim krvnim obtokom do približno 19. 6. ,ko se je zarodek vgnezdil v maternico. Do takrat zdravila, ki ste jih uporabljali zanj-o niso igrala nobene vloge. Od 19. 6. do 5. 7. pa je le 16 dni v katerih tudi ni bil-a zelo izpostavljen-a., kajne?
Čas je torej, da se sprostite in razveselite.
Lep pozdrav,
Prim. Anamarija Brezigar, dr. med. spec. klinične genetike in spec. pediatrije

***************************
Medgen d.o.o.
Medicinska genetika
tel.:01-510-71-30
fax.:01-510-71-31
mailto:[email protected]
http://www.medgen.si