Starševski čvek

Največji mit o soli ovržen

Default avatar
Vse, kar so nam desetletja govorili o škodljivosti soli, ne drži. Zaradi nje ne bomo doživeli kapi ali infarkta, bomo pa v resnih težavah, če je uživamo premalo.

Že več kot 40 let nam govorijo, da preveč soli ubija in da je enako nevarno kot kajenje in ne gibanje. V imenu zdravja so nam uživanje soli omejili na eno čajno žličko na dan (5 gramov). Slovenci se tu ne damo motiti: v povprečju je zaužijemo dvakrat toliko.

Zadnje ugotovitve prinašajo drugačno resnico o soli. Razkrila jo je meta analiza – pregled več kot 500 kliničnih študij: znanstveni dokazi, da manj uživanja soli preprečuje bolezni srca in ožilja, ne obstajajo. Še več: premalo soli lahko povzroči odpornost telesa na inzulin (kar vodi v sladkorno bolezen tipa 2) in poveča kopičenje maščevja (kar vodi v debelost)

https://mojaleta.si/Clanek/Najvecji-mit-o-soli-ovrzen
Default avatar
Sol, ki jo jedi dodamo sami, ni nikoli bila problem. Težava se pojavi, ko je skrita med sestavinami že pripravljenih jedi, kjer je tudi v prekomernih količinah.
Default avatar
Avtorica, pametna nisi kaj preveč, a ne?
Ampak ti kar uživaj, žri sol kolikor hočeš. Če ti odpovedo ledvice pa so odreči dializi, ker si tako pametna, da veš, da je sol čudežno zdravilo.
Default avatar
nisi preveč pametna a ne je napisal/a:
Vnos več soli prinaša številne koristi: znižuje srčni utrip, pomaga vzdrževati nizko raven inzulina, uravnava hormonsko ravnovesje in delovanje nadledvične žleze ter ščitnice in izboljša delovanje ledvic.

Zato nekateri znanstveniki (na primer iz univerze Harvard) že opozarjajo, da bi morali spremeniti prehranske smernice glede priporočenega vnosa soli.
Default avatar
Drzi in to ze jar nekaj casa, obstaja raziskava da telo samo izloca visek soli in to prko koze,tezave nsm povzroca pomanjkanje soli v telesu z viskom telo samo opravi pa to ni edina laz ki jo servirajo o prehrani , pred leti je bila na.prangerju revimo svinjska mast in povelicevanje oljcnega olja itd v neskoncnost
Default avatar
zato tudi diabetiki tako trpijo, ker se jim povsem prepove ali zelo omeji vnos soli v telo.
Default avatar
to je resnica je napisal/a:
Hja, preevč soli povečuje pritisk. Kam to vodi, še najbolj butasti vedo.
Zatekanje obraza, rok, nog zaradi zastajanja vode - se dogaja po preveč soli.
Preveč soli vodi v poškodbe in odpoved ledvic.
Seveda pa so zdravniki butasti in nič ne vedo. Ena mona pa, ve več kot nefrologi, kardiologi, ker namreč je prebrala ves rumeni tisk.
Zato jo poslušajte. Ne zdravnikov, oni nič ne vedo. POslušajte tole mono, ona obvlada vse. Ves rumeni tisk je preštudirala.
Default avatar
Julij Cezar je napisal/a:
Joj, vidim, da tudi tipi prebirate rumeni tisk.
Default avatar
nisi preveč pametna a ne je napisal/a:
To je zate rumeni tisk? Svašta!

Viri:
- British Medical Journal’s Open Heart
- British Cardiovascular Society
- Saint Luke’s Mid-America Heart Institute
- Harvard Medical School
Default avatar
rumeni tisk je napisal/a:


Glej, ti kar verjemi monovskim tračem, jaz bom pa še naprej poslušala svojega nefrologa in osebnega zdravnika.
In še nekaj, od kar sem občutno zmanjšala sol v prehrani, se mi je pritisk normaliziral, prej je bil pa močno previsok.
Aja pa z zatekanjem in zastajanjem vode v telesu tudi nimam več težav.
Sem pa poslušala zdravnike, ne vaših monovskih traparij.
Default avatar
Ko vam bo zdravnik svetoval, da zmanjšate sol v prehrani, ker imate previsok pritisk, kar vodi lahko v kap, infarkt, mu povejte, da to pa že ne. Ker na monu piše, da to pa res ni ok, in da boste po navodilih mona še povečale sol.
Default avatar
Pri sebi vidim, da ce jem preslano hrano, mi zatecejo veke, prsti in se mi pritisk, ki je obicajno nizek ali normalen, precej povisa.
Za normalno funkcioniranje normalno obremenjenega telesa ni posebne potrebe po dodajanju soli hrani.
Default avatar
Lažejo vam je napisal/a:
V mejah normale vsakodnevnega uživanja sol celo zdravi.
Prav tako solne kopeli.
Še dodatno soljenje hrane, ki je že soljena med kuhanjem pa za zdravje ni dobro.
Najprej se pokaže v zastajanju vode, manjša potreba po lulanju, s tem pa kopičenju bakterij v mehurju. Vse nadaljne prekomerno uživanje soli je škodljivo.
Bolje preprečiti...nego lečiti :)))

Verjamem v zdravilne učinke soli, saj to je dar narave.
Default avatar
Barca je napisal/a:
Jaz sem imela hude težave z močno previsokim pritiskom in zatekanjem vek, obraza, nog, rok. Zdaj se trudim, da kuham sama, dajem manj soli. Ne jem v gostilnah (večina gostilniške hrane je močno preslane), ne jem vnaprej pripravljene hrane iz trgovine, izogibam se konzervam, salamam. In stanje se je občutno izboljšalo.
Če pa recimo slučajno jem v gostilni, se pa hitro ponovi zatekanje, zabuhlost, poveča se mi pritisk...
Tako, da ja, močno se splača omejiti sol v prehrani. Ogromno naredimo, če si kuhamo sami iz čim bolj osnovnih sestavin.
Default avatar
nisi preveč pametna a ne je napisal/a:
Prebiram dolocene znanstvene raziskave iz osebnega zanimanja in ena od njih je kako telo samo regulira potrebo po soli in ja pomanjkanje soli je smrtno nevarno,z viski opravi telo samo
Default avatar
to je resnica je napisal/a:
Opala.. povej to pritisku moje sorodnice, ki uporablja veliko soli in ima zelo visok pritisk, katerega posledice nosi danes.
Meni preveč soli ni nikoli teknilo, nimam težav, ki jih navajaš. Ni debelosti, ni sladkorne bolezni in glej ga zlomka imam lep knjižni pritisk 120/65.
Default avatar
Julij Cezar je napisal/a:
Ja preveč soli poviša pritisk, ker telo prekomerno zadržuje vodo. Lahko preveriš na lastnem telesu.
Default avatar
nisi preveč pametna a ne je napisal/a:
Ljubica ze vse zivljenje uzivam v soljeni hrani,vse su dodatno solim ;jem salame pastete;govejo juho;svinjsko mast in imam ze mnogo let nirmalen krvni pritisk; tudi z vodo nimam tezav,tisti ki imate tezave kot jih opisuje barca;sol je v vasih primerih se najmanjsa tezava in vase tezave lezijo drugje ne v pretiranem uzivanju soli; to da barca kadi pa nima nobene veze z njenimi tezavami, ampak.je sol kriva za vse? Prikladen izgovor da opravicinzasvojenost s cigareti
Default avatar
Julij Cezar je napisal/a:
Za začetek, jaz nise ljubica. SI boš moral kar drugo najti, da ti bo ljubica.

Ti beri svoje rumene trače.

Jaz sem pa napisala svojo izkušnjo iz realnosti. Ko sem zmanjšala sol v prehrani, se je pritisk uredil in zatekanja ni bilo več.
Če pojem nekaj preveč slanega, se takoj pojavi zatekanje.
TOrej, zame je to direkten dokaz. Ni samo to, kar so mi govorili zdravniki, ampak je preverjeno na lastnem telesu.

Seveda pa imaš ti vso pravico še naprej prebirate svoje trače. In seveda, predlagam, da, če boš bolan, ne hodiš k zdravnikom. Ker zdravniki so samo nekaj let študirali to zadevo, samo nekaj let prakse imajo, zato nič ne vedo. Ti raje naprej beri trače in mon in se na tak način pozdravi, če boš bolan.
Default avatar
pol jaz ne bom umrl, ker na dan spijem tudi po pol litra slane morske vode, ker ne znam dobro plavat in se skos utaplam?