Med.Over.Net

Kardiologija

ULTRAZVOK VRATU

Default avatar

ella-ella

Pozdravljeni ,

Oce, starosti 67 let je imel ultrazvok vratu, datum preiskave 14.7.2017 in zaprosila bi vas za vase mnenje ( bolj po domace) ter morebitni nasvet glede izvida. Ali smo opraviceno zaskrbljeni?

MERITVE
Dimenzije
ACC 8,2 desno 7,9 levo
IMT 1,2 desno 1,2 levo
ACI 4,1 desno 4,5 levo
ACE 4,4 desno 3,9 levo
VERT 2,8 desno 3,0 levo
Hitrost desno PSV EDV
ACC 65 22
ACI 230 105
ACE 150
VERT 14 9
Hitrost levo PSV EDV
ACC 67 21
ACI 107 40
ACE 128
VERT 64 25
IZVID;
Intoma media v skupnih karotidnih arterijah je zadebljena in mestoma ateromatozno neplastma (do 1.9 mm) V desnem bulbusu so na sprednji in zadnji steni prisotni ehogeni in deloma kalcinirani plaki (debeline 3.2 mm zadaj, 2.2 mm spredaj) V zacetnem poteku desne notranje karotidne arterije je posterolateralno pridoten ehogeni in deloma kalciniran plak ki glede na izmerjeno hitrost poteka (230/105 cm/s) za cca 60-70% zozuje svetilno zile. V levem bulbusu so na sprednji in zadnji dteni prisotni hipo do izohenicni plaki (debeline 2.4 mm)
V zacetnem poteku leve notranje karotidne arterije pa so na zadnji steni izoehoicen plak debeline 2 mm, ki po planometricmi oceni za vca 50% zozuje svetilno zile.
Hitrost pretoka na mestu zozitve ni pospesena.
MNENJE
Ehogeni in deloma kalciniran plak (yipa 4 in 5) v zacetnem poteku desne notranje karotidne arterije ( 60-70zozitev)
Izoehoicen plak (tipa III.) v zacetnem poteku leve notranje karotodne arterije(do 50%) zozitev.
Kalcinirami in deloma ehogeni plaki (tipa IV oz V) v drsnem bulbusu , hipoehoicni do izoehoicni plaki (tipa II do III) v levem bulbusu.

Preiskovalec bo zaradi natancnejse ocene fodatno opravil CTA vratnih arterij. Izdam ustezmo napotnico. Priporocam zvisati odmerek Atorvastatina na 40 mg.
Kontrolni doppler vratnih arterij cez 12 mesecev.

Hvala za odgovor!
Lep pozdrav
Ella
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Kaj naj rečem. Pri bolniku so v vratnih arterijah na raznih mestih prisotne zožitve, ki polagoma napredujejo. Do sedaj zožitve še niso take, da bi bile potrebne operativnega zdravljenja.
Zdravnik je priporočil nekoliko večje odmerke Atorvastatina in kontrolo čez eno leto. Zelo pomemben je zdrav način življenja: uravnotežena zdrava prehrana bogata s sadjem in zelenjavo, revna z maščobami živalskega izvora, izdatno gibanje, nekajenje, zadostni nočni počitki, izogibanje stresom, skrb za normalno telesno težo, itd.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ella-ella

Hvala za vas odgovor.
Vendar bi vas zaprosila se za eno pojasnilo dodatnega izvida. In sicer oce je dobil po posti obvestilo od dr.med spec.interne med, kardiologoje da je doc naknadno prejel izvid CT angiografije vratnih arterij ter da je preiskava pokazala mejno hemodinamsko pomembno zozitev desne notranje arterije ( ca 70 % po NASCET kriteriju) in zaporo desne notranje karotidne arterije.
Spodaj pise da bo oce predstavljen vaskularnem konziliju glede nadaljnih ukrepov ter o odlocitvi konzilija bo oce pisno obvescen.
Kaj to pomeni, da je oce v zivljenski nevarnosti , je tako hudo ? Po vasem misljenju ali bo predlagan za operativno poseg ali obstaja opcija da se bolezen zdravi s kakimi tabletami.
Oce je trenutno odsoten , je odpotoval v svoj rojstni kraj za vec casa. Ali naj ga obvestim da takoj pride domov ali naj ne zganjam panike.
Prosim za nasvet :-( .
Hvala se enkrat.
Default avatar

Boris Cibic

Pri ugotovitvi visoke zoženosti žil (70% ali več) in je bolnik operabilen priporočamo operacijo zožene žile zato, ker ne pričakujemo zboljšanja bolezni s samim konzevativnim zdravljenjem. Kot že veste, boste dobili na domač naslov sklep zdravniškega konzilija.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ella-ella

Najlepsa hvala dr. Boris za vas takojsnji odgovor.
Zelim vas veliko srece in nadaljnih uspehov !
Iz srca hvala za pomoc in prijazen pozdrav !
Default avatar

ella-ella

Spostovani g. Boris Cibic
Ponovno se vam oglasam glede oceta starost 69 let in sicer po ze omenjenih zgornjih tezavah in bolezni so mu sedaj odkrili anevrizmo trebusne aorte v izmeri cca 5.7 cm ter odprti poseg bo imel naslednji teden. Vem, da je to vecja operacija ter se bojim za oceta.
Kaj lahko pricakujemo ? Ali vecina bolnika okreva ali jih vecina umre ?
Kaj moramo paziti po operaciji da bo oce bolje okreval.
Imam zelo malo informacij glede bolezni
, zanima me ali lahko upam da se bo izslo na dobro.
Hvala za odgovor
Ella