Forum.Over.Net

Starševski čvek

Odločba ne pomaga prav dosti - 90 % POGOJ za srednjo šolo!

Default avatar

hhjj

In zdaj bodo vsi s primanjkljaji ( dislektiki, dispraktiki) ki so lahko zelo mali, bili prisiljeni iti v srednje šole za kleparje , kelnarje in ostale težje in manj plačane poklice ? Hvala država!
Default avatar

Ne ra

Ne razumem.

Kako bo zdaj?

Kako pa je bilo prej?
Default avatar

dfgdr

Prej si šel v srednjo brez omejitev, sedaj bo moral otrok imeti 90 % točk potrebnih za vpis!
Odličnjakarji s peticami ne pridejo zraven, pa bodo otroci s primanjkljaji.
Odurna država!
Default avatar

Edison In Chaplin

Pa Edison in Chaplin nista nikoli končala osnovne šole. Pa sta se imela čisto dobro.
Default avatar

Kako pa misliš

dfgdr je napisal/a:
Kako pa misliš da bo šolo izdelal, če nima sposobnosti.
Kaj ti pomaga vpis, če ne dokončaš?
Default avatar

primer iz okolice

Deklica, dislektik in diskalkulik, tudi sicer učne težave.
Dober uspeh.
Odločba.
Brez težav oz. ovir sprejeta na vzgojiteljsko šolo, ki je imela omejitev vpisa.
Njena sošolka s pravdobrim uspehom na to šolo ni bila sprejeta.
Ker ni imela odločbe, je zanjo veljala omejitev vpisa.

Ni vse enoznačno, a ta primer sem si zapomnila, ker se mi je zazdelo, da se vendarle na nek način dela krivica učencem brez odločbe....
Default avatar

Vem

Končno nekaj pametnega.
Cel kup teh ptrok, ki imajo odločbe in priporočila ni nič kaj delalo, saj so vedeli, da bodo sprejeti na srednje šole. Kot prvo, ni vsak za šolanje in kot drugo, če imaš težave se moraš še bolj truditi. Ne pa obratno.
Kdorkoli je šel na Center je ven prišel z odločbo ali priporočilom. Cel kup staršev je to naredilo le zato, da se otrokom ni bilo potrebo več učiti, pa so vseeno bili sprejeti na SŠ.
Nekateri tako dajejo vloge za odločbe šele v 9. razredu, ko vidijo, da ne bodo imeli dovolj točk.
Bravo država.
Default avatar

edino pravilno

Edino pravilno!
Otrokom s PP in odlocbo, je program OS prilagojen, da lahko dosegajo enake rezultate, kot ce ne bi imeli tezav. Torej bi morali biti potem tudi vpisni pogoji glede tock enaki, tu pa so jim dali se celo 10% popusta!

Kaj bo, ko bodo iskali sluzbe? Bodo tudi imeli prednost zaradi odlocb?

Namesto, da mahate s temi odlocbami, ki so vsaj polovica nepotrebne, dajte se posvetit lastnim otrokom in spodbjat njihove prednosti in talente ter tu ustvariti njihovo prednost pred drugimi v zivljenju!
Default avatar

drugačna mama

A hočete povedati, da do zdaj so se lahko otroci z odločbami vpisovali kamorkoli, zanje niso veljali vpisni pogoji, ali kako???
Default avatar

Pop2

Večjo težavo so jim naredili, ker so jim omogočili na šolo, ki je bila zanje prezahtevna. Bolje bi bilo, da bi normalno delali šolo, ki bi jo lahko z lastnimi sposobnostmi izpeljali brez večjih težav. Tako pa imajo o sebi iluzijo uspešnosti. Kot starši, ki jih želijo narediti uspešne za vsako ceno, tudi za ceno odločbe, ki naj bi pripadala tistim, ki jo res potrebujejo.
Default avatar

ne razumem

A ne velja to že 3 leta? Zakaj šele zdaj debata o tem, kot da je ta sprememba od včeraj?
Default avatar

Mb Mb

hhjj je napisal/a:
Če bi le jaz s svojo maturo, diplomo in državnim izpitom zaslužil toliko kot sošolec iz osnovne šole, ki je "samo" avtomehanik; pa če sploh ne upoštevamo, kdaj je on začel z redno službo, ker je prej zaključil redno izobrazbo...
Država je pač začela delat red - nobenega razloga ni, da se "odločbarji" spuščajo na šole mimo vrste - če lahko opravljajo šole za "lažje in bolje plačane poklice", lahko opravijo tudi sprejemne pogoje kot vsi ostali. So pač tudi na ministrstvih ugotovili, da je 99,9 % "odločb" danih zato, da se podpira lenoba in nesposobnost, brez kakršnih koli zdravstvenih indikacij.
Default avatar

Glejte

Čisto prav je, da so pogoji za vpis. Koliko je pravično do oseb z odločbo, je drugo vprašanje.
Imajo prilagoditve za lažje opravljanje učnih zahtev tako da se s tem kompenzira njihov hendikep. In ne vidim razloga, zakaj bi za njih spustili pogoje za vpis naprej, če imajo že prej omogočene boljše pogoje kot ostali. Če ne dosežejo zahtev, očitno le niso tako sposobni.
Default avatar

Sabina V

Mb Mb je napisal/a:
Ne vem če je to res, mojega so iz sole poslali naj gremo na Center, no odločbe ni dobil smo dobili le priporočila. Pa ok midva itak nisva šla po odločbo ker bolj mi je bilo pomembno da je otrok ok in da če že da dobiva kakšne napotke kako mu pomagati. Je bolj živahen s slabšo koncentracijo, milo rečeno.

Ampak, če na ministrstvu mislijo da se dajejo odločbe neupravičeno potem zoped delajo sankcije na napačnem koncu. Namesto da bi se pregledalo in sankcioniralo tiste ki dajejo neupravičeno odločbe, se kaznuje vse, ki odločbo imajo, tudi tistih 0,01% kolikor ti tidiš da jih je opravičenih.
To je tako kot bi v službi iznižali plačo ali pa ukinili vse socialne transferje, pa saj itak 99,9% folka zabušava in nič ne dela.
Treba je imeti nadzor ne pa samo sankcije.
Default avatar

mama uspešnega dislektika

Glejte je napisal/a:
S temi 90% za vpis v srednjo šolo se strinjam. Naš se je vpisoval v srednjo strokovno šolo še takrat, ko je bil za tiste z odločbo še neomejen vpis, ki ga ni potreboval, saj je imel ustrezne ocene, a so že takrat starše opozarjali, naj otroci izberejo tako šolo, na kateri bodo lahko uspešno delali. Ni dovolj, da prideš v neko srednjo šolo ali gimnazijo, tam moraš trdo delati, da narediš letnike.

Kar se pa tiče prilagoditev, pa ne mislite, da so ne vem kaj. Podaljšan čas ti ne pomaga, če ne znaš. Dislektiku, ki ima težave z branjem in ugotavljanjem bistva nalog, pa to malce pomaga. Znati pa mora toliko, kot vsi ostali.
Default avatar

558+9

Se vidi kakšen narod smo Slovenci. Sama foušija. Samo, da ne bi komu pomagali, ne to pa ne. Dislektik, ki je ponavadi inteligentnejši od večine piflarjev, žal pa ima težave z branjem, naj gre za šlosarja, vaš odličnjakar pa bo naredil vse fakse in potem postal socialni problem . Jupi. Dislektiki se bodo na koncu itak bolj znašli od ostalih maminih odličnjakarjev, boste videli. Statistika ne laže.

Tako, da vsi sovražniki drugačnih, ne bo vam uspelo.
Default avatar

dandanes

558+9 je napisal/a:
Danes nismo v 17. stoletju in vemo, kaj je disleksija in kako pomagat, torej za inteligentnega dislektika ni ovir, da ob vsej pomoci in prilagoditvah doseze lepe ocene in se 10% popusta ima. Meni se to zdi popolnoma posteno.
Default avatar

tudi včasih bilo

dfgdr je napisal/a:
Kdaj prej?

Včasih so bile tudi omejitve vpisa, dokler se niso generacije tako zmanjšale, da je bilo precej šol brez.

Mogoče ni slabo, da se vrača omejitev nekje, če ne eni pristanejo na šolah, ki so za njih pretežke.
Default avatar

kotez

poznam primer, ko en z odločbo ni bil sprejet v zdravstveno, kasneje se je vpisal izredno in ker se je bil pripravljen učiti je postal zdravnik, poleg tega je imel same desetke. Tako da naj grejo nekam vse te omejitve vpisa, ki si jih je izmislila družba.
Default avatar

kotez

pa ni študiral pri nas.