Forum.Over.Net

Starševski čvek

Koliko se vaši in partnerjevi sorodniki vtikajo v vajino zvezo?

Default avatar

Vtikovanje

Sama sicer (še) nisem v resni zvezi, lahko pa navedem bartovo izkušnjo. On je v zvezi s partnerico slabih 6 let. Imata 2 otroka. Bolj ali manj se sorodniki ne vtikajo v njuno zvezo, razen moja in bratova babi. Ona pa se vtika zlasti glede verskega stališča. Živita na koruzi, in to gre njej zelo v nos. Sem ter tja ju povpraša, kdaj se nameravata poročiti. Onadva jo ignorirata ali pa spremenita temo. Tudi glede krstov se je vtikala. Nikoli ne bom pozabila, kaj je rekla, ker takrat finančno nista bila zmožna za krst drugega otroka. Rekla je: "A za oblekice imata denar, za krst pa ne?!". Obup. Zdaj starejšemu nečaku že pravi, da bo kmalu začel hoditi v šolo in seveda k verouku, čeprav brat in partnerica sploh še ne mislita na to. Skratka, babi sem povedala svoje, da če se misli, ko bom jaz v zvezi, tako vtikati, da naj kar pozabi name. Tako sva se skregali, da se cel mesec nisva pogovarjali.

No, da ne bo bistvo teme bratova izkušnja, sami povejte, če se sorodniki kaj vtikajo v vajino zvezo?
Default avatar

brez veze

Zakaj se ljudje počutite tako ogrožene?
Babi pač pove svoje mnenje, ima vso pravico do tega, da pove in vpraša. To ni nobeno vtikanje. Na vas je, da ji odgovorite, če se pa z odgovori sprenevdate, ja normalno, da bo še kar spraševala.

Glede krsta pa, sori no, kakšen denar pa potrebuješ za krst? Tistih 20€ za župnika in to je to.
Default avatar

Vtikovanje

brez veze je napisal/a:
Se ne strinjam. Eno je, da poveš svoje mnenje, drugo pa je, da stalno težiš s svojimi pripombami. Temu se reče vtikanje.

Glede krsta: Krst ni samo to, da daš župniku 20 €. Nato moraš tudi sorodnike in prijatelje postreči tako s hrano kot pijačo. In to ni tako poceni, sploh če imaš dva otroka. Ne moreš grobo rečeno vse spoditi.
Default avatar

brez veze

Vtikovanje je napisal/a:

Ne, krst ni fešta. Smisel krsta naj bi bil v tem, da je novorojenček pod okriljem Boga, da ga Bog sprejme v svojo čredico, za to pa ne potrebuješ nobene fešte in zadostuje 20€ za župnika ali tudi manj, no, pa še svečo rabiš in to je to.

Glede bakice, tudi ti boš 1x stara in zatežena. Ne, ne mislit, da ne boš, boš 100%!
Default avatar

To je nekako takole

Vtikajo se toliko, kolikor jim dovolis.

Moras biti pa ze od zacetka pozoren na opazke.

Moja mat je tud tezila za krst in sem ji jasno in glasno rekla, da krst ni moja odlocitev, ampak otrokova. Kdo sem jaz, da ga bom breznjegovega privolenja in zares zavedanja, kaj to pomeni, krstila in ga ozaznamovala do konec njegovega zivljenja?
Ko bo 18 nej se sam odloci in ce bo hotel, ve kje je cerkev!
Se dvakrat je neki zamijavkala, ampak je bil odgovor enak. S tem smo potem zakljucili.
Default avatar

Rok-1

Vtikovanje je napisal/a:
Malo že - s kakšnimi nasveti včasih.
A te nasvete jemljem dobronamerno in si mislim da to poskušajo, ker jim je mar. Če slučajno zadanejo kakšno aktualno temo poslušam - in potem naredim po svoje.
Več mnenj mi je vedno zanimivo poznati, a ravnam se vedno samo po svojem oz. najinem mnenju.

Kadar mi gredo morebitni nasveti čez glavo in so mi odveč - je v uporabi metoda "skozi eno uho noter - skozi drugo ven". Vmes pa mislim na kaj drugega.
Default avatar

katja 35

Če že toliko vztraja, recita ji da naj ona vse financira. Potem pa veliko fešto naredila.
Default avatar

katja 35

Če že toliko vztraja, recita ji da naj ona vse financira. Potem pa veliko fešto naredita.
Default avatar

Ena južna

Vtikovanje je napisal/a:
Ne.
Je bilo pa tud pri nama čudenje njegove žlahte, sploh tisti mal starejši (on in vsa ostala žlahta so krščeni, tud vsi, ki so poročeni so cerkveno poročeni), ko so slišal, da če pride do poroke da bo ta sam civilna in tud otrok ne bo krščen. To glede krščenja je bil še največji "šok". Ampak sva vsem povedala, da sva se glede tega pogovarjala, se odločila in naj ne sprašujejo več. Zdej so tih, razn, če bodo spet kaj začel ko pride če pride do tega ;)
Default avatar

brez veze

To je nekako takole je napisal/a:
No, tako, ti si odgovorila jasno in glasno, je pač potrebovala 3x slišat, a je razumela.
Ko se pa nekdo z odgovori spreneveda, jasno da potem babi/mami sprašuje in teži v nedogled.
Default avatar

Nevtikanje

Bolj kot vtikanje me zmoti povelicevanje drugih.
Default avatar

Senza

Se ne. Ne po moji ne po njegovi strani.
_____________________________________________________________________________________________________________
V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...
Default avatar

brez veze

Rok-1 je napisal/a:
Imate zdrave odnose in ste zreli in stabilni ljudje.
Enak odnos imam tudi jaz, dovolim vsakemu, da pove svoje mnenje, dopuščam, da ima svoj prav in tudi za najbližje vem, da ko kaj rečejo ali silijo, delajo to zato, ker je njihovo prepričanje, da je to dobro in si želijo tudi dobro zame - imajo vso pravico to mislit in povedat. Jaz imam pa pravico, da se sama odločim, čeje to res dobro zame ali ne.
Tudi sama poslušam zgodbe drugih, nasvete drugih, meni je to šola, naj bo dobro ali slabo, vse vzamem na kup, ven pa potegnem tisto, kar meni odgovarja in kar si jaz želim.

Ko je pa kdo že preveč dolgočasen s svojim mnenjem, točno tako,skozi eno uho noter in skozi drugo ven.
Default avatar

tašinkaž

Za krst potrebuješ precej več ko 20.00 eur. Že samo sveča stane toliko.
Drugače so se pa moji starši tudi radi vmešavali, še sedaj rada kaj pripomnita. Jasno, da ni po njuno, čez čas nehata sikat, včasih pa takoj.
Default avatar

brez veze

tašinkaž je napisal/a:
Ne vem cen, ne hodim v cerkev, ampak mislim, da ena večja navadna voščena sveča ne stane več kot par € in kolikor vem, župniki včasih niso imeli cenika, mogoče je danes kaj drugače, pa vseeno, krst ne more stati ne vem koliko, saj je to osnova in nuja v veri.