Med.Over.Net

Hormonske motnje

Aldactone in Diane 35

Default avatar

LaFemme

Pozdravljeni,

zanima me ali sta Aldactone in Diane 35 enako učinkovita pri prekomerni poraščenosti?
Ima Diane 35 po vaših izkušnjah manj stranskih učinkov?
Ali lahko Aldactone ali Diane 35 negativno vplivata na prolaps mitralne zaklopke?

Stara sem 31. Endokrinologinja mi je pred 4 meseci predpisala Aldactone 100mg zaradi prekomerne poraščenosti. Izvid hormonov je bil sicer v mejah normale.
V štirih dneh jemanja sem shujšala za 4 kg, bolel me je želodec in sem oteženo dihala zato sem z jemanjem prenehala in kontaktirala zdravnico. Po prenehanju so omenjene težave hitro izginile. Endokrinologinja je sklepala, da je šlo za dehidracijo (sicer pijem 2 - 3 l tekočine dnevno), omenila mi je sicer možnost menjave na Diane 35 ali Yarina, vendar svetovala, da naj vseeno ostanem na Aldactone100mg.

Po dveh tednih sem zato ponovno poskusila s Aldactone100mg (skupaj z Ranitalom) in ga jemala dva meseca. V tem času sem spet shujšala za 5 kg (izgube kilogramov si ne želim, ker sem že tako zelo suhe postave), menstruacijo sem imela na 14 dni, pojavile so se mi velike akne (kot nekakšne bule), katerih prej nisem imela. Osebna zdravnica me je poslala na odvzem krvi, ki je pokazal, da je nivo kalija in natrija v redu.

Po dveh mesecih so se povečale moje težave, ki jih imam zaradi prolapsa mitralne zaklopke (omotica, utrujenost, bolečine v prsnem košu). To imam sicer vsako poletje ob povišanih temperaturah zaradi česar hodim na redne preglede h kardiologu, tako da ne mislim, da je to posledica Aldactone, sem pa dobila občutek, da me Aldactone s hujšanjem in pogostimi menstruacijami dodatno izčrpava, zato sem z Aldactone spet prenehala in ga ne jemljem dober mesec.

Meni se zdi, da mi Aldactone enostavno ne ustreza,,, Ne vem pa več, ali sem se mogoče samo ustrašila, ker sem na začetku imela res čudne stranske učinke in se moram samo malo "prisiliti" v jemanje ter bojo stranski učinki sčasoma prenehali, ali bi bilo mogoče res boljše, da poskusim s kakšnimi drugimi tabletami.

Lepo prosim za vaše mnenje.
Hvala in lp.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

O PCOS in prekomerni poraščenosti je bio na tem forumu že veliko napisanega. Glede na to, da Aldactona niste dobro prenšali, bi bilo morda smiselno zamenjeti zdravilo. Glede tega priporočam posvet z endokrinologom.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

DilemaT

Pozdravljeni!

Zaradi ugotovitve PCOS zadnjih 6 mesecev jemljem Aldactone in Aglurab. V zadnjih dveh mesecih sem opazila, da imam ves čas (razen v času menstruacije) izredno nabrekle prsi in občutljive bradavice, občutek v telesu je res hecen, pravzaprav ga ne znam zares opisati, ampak kot da nekaj v njem ni prav. Med ovulacijo imam zelo povečan izcedek (občutek konstantne vlažnosti, a ne v seksualnem smislu), tudi zelo hitro se mi lahko napihne trebuh. Sicer pa so se mi menstruacije iz cca 10 dni zmanjšale na 5 dni brez bolečin, kar je super rezultat. Libida praktično nimam, tudi emocionalno sem zelo občutljiva in razdražljiva. Kar se tiče poraščenosti, se stanje ni izboljšalo. V tem času so mi odkrili tudi hidradenitis suppurativa na dermatološkem oddelku, ki se je v času jemanja Aldactone bistveno popravil, da ne rečem skoraj izginil. Zaradi Agluraba nimam več napadov lakote in tresavice.

Zaradi zgoraj opisanih problemov se nekako nagibam k opciji, da bi zdravljenje z Aldactonom opustila. Zanima me vaše mnenje, glede na napisano? Ali lahko napete prsi in čuden občutek v telesu še izzveni, ali je to stanje, ki ga bom morala prenašati še leto in pol?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Taja
Default avatar

Edi P

Spoštovani,

terapija, ki jo prejemate za PCOS je zelo primerna. Upam, da bodo težave s prsmi izzvenele.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog