Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Pizza pan - kako peči pizzo

Default avatar

Pizzapan

Pečete kdaj pizzo v pizza panu? Sem probala 2x pa se vedno na dnu zažge na vrhu pa je vse nekako kuhano...mehko. Torej kako/če?

Hvala
Default avatar

kampistka

Picapen je uporaben za vse drugo, le za pico ne. Ima pač napačno ime:)
Default avatar

picapen

kampistka je napisal/a:
Picapen je uporaben za vse drugo, le za pico ne. Ima pač napačno ime:)
Točno tako.
Default avatar

Teta fani

Mu smo pogruntali sistem. In sicer testo kupimo ku je že napol pečeno pod njega damo karton ter pečemo na enki. Pico v picopanu pečemo samo v sili razmer to je na dopustu doma vedno v pečici.
Default avatar

Lanko

Hm, res jo uporabljam za vse drugi, samo za pico ne :-) Se pa spomnim, da je bila ena varianta, da si testo prej malo spekel, potem pa na tanko vse nadeval gor in do konca spekel. Vsekakor pa tanek sloj testa.
Default avatar

bebetete

Meni pa uspe speči tudi pico in nam je dobra. Parkrat smo je pekli v preteklih letih, in sicer ko je bilo kakšno slabše vreme in/ali se nam ni dalo na plažo, pa smo se tako kratkočasili. Mi naredimo testo po kakšnem običajnem receptu oz. v mojem primeru je to na pamet moka, kvas, olje, voda, sol, ščepec sladkorja. Ko je vzhajano ga raztegnem v naoljen picapan, naložim nadev in pričnem peči ter opazujem. Pečem na enki, nato ugasnem, nato spet malo prižgem na enko. Večkrat odkrijem, spustim ven paro, obrišem s pokrova kondenz in ponovno pokrijem. Opazujem nadev in kako se topi sir. Na koncu postopoma povečujem stopnje pečenja iz enke na dvojko, na trojko. S konico noža privzdignem testo in preverim če je zapečeno.

Je pa tako, da se pri picah krešejo mnenja in navade. Jaz izhajam iz tega, da je nadev manj pomemben za peko, saj je vse, kar je na njem, že užitno tudi v prvotnem stanju - s tem mislim šunko, sir, paradižnik - vse to se lahko je, še preden gre sploh na pico, zato je nam dovolj, da se ta nadev lepo poveže tako, da se sir ravno prav raztopi, ne pa zažge. Na kratko - bolj italijanska pica - konkretno zapečeno testo, nikoli pa zapečen sir.

Med letom se včasih otroka spomneta na to pico in mi predlagata, da jo spečem v picapanu, namesto v pečici in jima rade volje ustrežem. (p.s. meni je sicer enaka ali zelo podobna kot pečena v (moji) pečici, a mislim, da je pri njima bolj kot ne - spomin na dopust :-)
Default avatar

Mačka

Jaz imam kamen za pect pico in ga dam v pecico ga segrejem, pecico dam na program za pico in na max temperaturo in potem pico gor in pecem 3.5 minute. Pica kot iz krusne peci. Se mi zdi se najboljsa varianta to.
Default avatar

Superca

Mačka je napisal/a:
Jaz imam kamen za pect pico in ga dam v pecico ga segrejem, pecico dam na program za pico in na max temperaturo in potem pico gor in pecem 3.5 minute. Pica kot iz krusne peci. Se mi zdi se najboljsa varianta to.
Verjamem, ja. Samo na dopustu ima malokdo sploh pečico, da lahko pekel. Zato pa se pogovarjamo o pizza pan. Ki je v bistvu se najmanj uporabna za pizzo. Se jo da spet, ampak ni pa tako enostavno. Jaz tudi tanko testo najprej zapečen na eni strani (ravno malo), potem pa obrnem in na tanko obložim ter pečem na dvojki oz kasneje na trojki.
Default avatar

Mačka

aha, zaradi dopusta rabite pizza pen. Ne pise in sem predvidevala, da doma in sem dala idejo. Na dopustu pa je ne delam sama, gremo pa ven jest, ce si jo zazelimo.
Default avatar

pizzaman

Pozdravljeni!

Super varianta je če imate dva pizza pana....spodnjega dajte na srednjo temperaturo...noter postavite picco, drug pizza pan na pa na max in ga poveznete čez drugega. Preverjeno!!