Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

črn paradajz češnjevec

Default avatar

črnrdečko

Baje da je prav taka sorta paradižnika ...Ga je že kdo jedel? Če ja, povejte kakšen je je okusen enako?
Na našem na vrtu imamo kupljene sadike rdečega češnjevca, zdaj pa raste samo črn paradajz gor- ne barva se rdeče, ampak črno - vsi pravijo da je to taka sorta...najbrž je potlej prodajalec prodal napačnega. Zdaj pa ne vemo ali je to res sploh užitno.
Po čem lahko prepoznamo,da gre res za tako sorto - če kdo ve?
Default avatar

jana111

Če je ta rjav, je veliko boljši kot rdeč.
Default avatar

črnrdečko

berem zdaj po netu, da je res veliko bolj zdrav... kaj pa vem - ni ravno rjav, kar bolj proti črni barvi se nagiba. Mi smo najprej mislili,da so sadike fuč in plodovi neužitni - kot rečeno namen je bil kupiti sadike za rdeč češnjevec.
Default avatar

ja probaj a ne

Lani smo imeli vijoličen navaden paradajz, čisto običajen okus, le barva druga.
Default avatar

hhm

jana111 je napisal/a:
Če je ta rjav, je veliko boljši kot rdeč.
bo kar držalo.
tisti, ki so jedli rdeč paradajz pred stopetdesetimi leti, ko še ni bilo tega tazdravega črnorjavega in vijoličastega, so vsi pomrli.
Default avatar

Yo_

Ja, poskusi ga, pa boš vedela, kakšen je in če ti je všeč.
Default avatar

jedrugačenn

Okus je drugačen, moji otroci ga ne marajo recimo, meni je prav fini, čeprav mi je rdeči češnjevec bolj okusen. Kolikor jaz okusim, ima manj kislin in manj sladkobe. Mah, kaj vem, zdrav je in popestri. Definitivno je pa užiten.
Default avatar

Dfgh

Imamo rdečega, črnega, rumenega, zelenega (zelen je, ko je popolnoma zrel), pa pisane. Meni osebno je najbolj okusen zelen in oranžen, so pa temne sorte običajno precej odporne proti boleznim. In ni boljšega (pa lepšega), kot je skleda pisane paradižnikove solate! Ampak - moj mož je samo rdečega. Bolj princip kot da bi šlo res za tako razliko v okusu. A nič hudega - ostane več za ostale :)
Default avatar

Crnrdecko

Hvala vsem za izkusnje, ga bomo poskusili.
Default avatar

TINA-S

Dfgh je napisal/a:
Imamo rdečega, črnega, rumenega, zelenega (zelen je, ko je popolnoma zrel), pa pisane. Meni osebno je najbolj okusen zelen in oranžen, so pa temne sorte običajno precej odporne proti boleznim. In ni boljšega (pa lepšega), kot je skleda pisane paradižnikove solate! Ampak - moj mož je samo rdečega. Bolj princip kot da bi šlo res za tako razliko v okusu. A nič hudega - ostane več za ostale :)
Se popolnoma strinjam. Že veliko let gojim vse možne barve paradižnika, tako češnjevce kot debele. I
In večina barvastih ima boljši okus od rdečega. Je pa npr. Gold heart - po obliki podoben Volovskemu, sorta z izjemno malo semena, odličnega okusa, najbolj mesnat od vseh sort, ter z zelo rahlo kislino, ki jo dobro prenašajo tudi ljudje, ki jim je kislina rdečih paradižnikov premočna za želodec.
Ljudje, obarvajte si življenje z različnimi paradižniki, ne bo vam žal.
Default avatar

midva12

Midva pa obožujema ta črn češnjevec, tud omake so boljše, bolj sladke.
Upam da bo kmalu
Default avatar

Black Cherry

črnrdečko je napisal/a:
Baje da je prav taka sorta paradižnika ...Ga je že kdo jedel? Če ja, povejte kakšen je je okusen enako?
Na našem na vrtu imamo kupljene sadike rdečega češnjevca, zdaj pa raste samo črn paradajz gor- ne barva se rdeče, ampak črno - vsi pravijo da je to taka sorta...najbrž je potlej prodajalec prodal napačnega. Zdaj pa ne vemo ali je to res sploh užitno.
Po čem lahko prepoznamo,da gre res za tako sorto - če kdo ve?

jaz ga imam že drugo leto in ja, je skorajda čisto črn. Sorta je Black Cherry. ;)
Default avatar

sisisi

Me res zanima, če je kaj zelo zdravega likoprena v tem črnem češnjevcu?
Default avatar

mujica

Živjo!
Odličen, odporen, simpatičen.
Default avatar

mujica

črnrdečko je napisal/a:
Baje da je prav taka sorta paradižnika ...Ga je že kdo jedel? Če ja, povejte kakšen je je okusen enako?
Na našem na vrtu imamo kupljene sadike rdečega češnjevca, zdaj pa raste samo črn paradajz gor- ne barva se rdeče, ampak črno - vsi pravijo da je to taka sorta...najbrž je potlej prodajalec prodal napačnega. Zdaj pa ne vemo ali je to res sploh užitno.
Po čem lahko prepoznamo,da gre res za tako sorto - če kdo ve?
Je odličen, vijoličasto temno progast, prodali so vam pravega. Prava sorta,pa malo novega se vedno splača poskusit