Starševski čvek

Klici v EU

Default avatar
Mož je v juniju opravil dva klica na Hrvaško ter dobil na računu dodatnih 6 E za klice v mednarodnem prometu. Poklical je na Telemah čemu dodaten znesek pa je dobil odgovor: če kličeš iz Slovenije na Hrvaško plačaš, če pa iz Hrvaške v Slovenijo pa ne. Meni čisto nelogično in skoraj ne verjamem, da je res?
Default avatar
Ja, tak je.

Če hočete koristiti klice v EU in Balkan, morate pri A1 Sloveniji zakupiti EU 100 minut , kar stane 10 eur mesečno. Ali EU 200 za 15 eur in lahko kličete 200 minut. Sama imam 100 minut, ker imamo žlahto v tujini.
Default avatar
A je to res je napisal/a:
Res je. Če ima klice in smsje brezplačne, npr paket še več, se mu klici iz Slo v EU zaračunajo, enako tud klici v 3.države.
Če pa on kliče iz katerekol druge države EU, pa ima klice brezplačne.
Gostovanje kot doma se temu reče ;)
Default avatar
Ena južna je napisal/a:
Če iz EU kliče v katetokol državo EU ima brezplačno, v ostale držace pa se mu zaračuna.
Default avatar
Kaj pa če si v državi EU in kličeš/ sms drugo slovensko številko, ki se prav tako nahaja v isti državi EU? Je doplačilo ali ne?
Default avatar
zadeva je taka:
-sploh ni važno ali je slovenska ali tuja telefonska številka, če si v državi EU so klici in sms-ji enaki kot doma - torej ali zakupljena količina ali neomejeno - odvisno kateri paket imate...
-če ste v državi EU in kličete v Slovenijo - so vaši klici ravno tako brezplačni
-če pa ste v Slo in kličete v EU ali države izven nje...pa klice plačate vi...ne glede na to ali kličete tujo ali pa slovensko številko...
Default avatar
Kakšne neumnosti pišete.
Od 15. junija je tarifa znotraj EU izenačena. Za 6 EUR bi torej moral govoriti pol ure, če nimate nobenega paketa.
Če pa imate paket, je pa popolnoma vseeno od kod in kam znotraj EU in HR kličete in katero slovensko številko.
Že včasih, če si npr. klical slovensko številko, ki je bila v tujini, si ti plačal le del stroškov v slov. omrežju, gostovanje je plačal tisti, ki je bil v tujini. Ker on se je lahko odločil ali bo prevzel klic in s tem stroške, ti pač ne moreš vedeti, kje se nahaja slovenska številka.

Vprašanje je torej ali ima paket ali plača vsak klic posebej? Ampak če praviš, da ima klice iz Hr v Slo brezplačne ( nikoli niso brezplačni, le vključeni so v število zakupljenih enot), potem to velja obojesmerno.
Default avatar
Samo to je pomembno - ali je klical na SLO številko ali na CRO številko? Če na SLO, potem je enako kot prej in je za kličočega popolnoma vseeno, ali se klicani nahaja v sosednji hiši, na Hrvaškem ali pa v Nemčiji , če pa je tuja številka, pa se seveda zaračuna klic v tujino. Se je pred 15.6. in se zaračuna tudi sedaj (če nimaš paketa, ki vsebuje tudi omejeno količino klicev v tujino).
Default avatar
Po vsej verjetnosti ni klical slovenske številke, potem pa brez razloga (neupravičeno) obremenjeval zaposlene na Telemachu, ki bi lahko v tem času rešili problem nekomu drugemu.
Default avatar
pogovori je napisal/a:
Ne.
Seveda pa to vse kar sm gor napisala, velja (ne glede katerega operaterja imaš), če imaš pri svojem operaterju paket z neomejenimi klici in smsji.
Tud neki GB imaš pri prenosu podatkov, če si v EU, seveda spet odvisn kakšn je tvoj paket. Npr Telemach ima, če imaš paket še več, v EU mal manj kot 4GB prenosa podatkov. T2 ima isto, če imaš paket brezčasni L, pri brezčasnem M pa ga imaš mal manj kot 3GB.
Default avatar
Barca je napisal/a:
Fino bi bilo, da bi katero od podjetij odgovorilo tudi tu. Reklamirajo se radi, pri pojasnilih pa ni nikjer nikogar.

S 15.6 se je gostovanje ukinilo, zato nima nobene veze ali klices slo, cro ali fra stevilko. Kot pa berem, so podjetja na nova pravila "pozabila" in se naprej veselo zaracunavajo tisto, kar v resnici sploh ne obstaja vec.
Default avatar
Seveda ni res je napisal/a:
Mogoče bi bilo dobro, če bi se malo bolj pozanimal o tej slavni direktivi, ki ureja EU GOSTOVANJE. To pomeni tvoje gostovanje v tujem omrežju - kar pomeni, da sprejemaš klice kot doma, kličeš domače (slovenske) številke kot doma. Ne pa tudi da kličeš tuje številke.
Default avatar
Seveda ni res je napisal/a:
Gostovanje se je res ukinilo, kar pomeni, da ti prek svojega ponudnika ne plačaš stroškov gostovanja in uporabe tujega omrežja za čas, ko si v tujini.
Pred uvedbo direktive si plačal svoje minute + gostovanje v tujem omrežju in tega gostovanja v tujem omrežju ni več.
Enako je veljalo za prejete klice, ti si npr.na Hrvaškem kot prejemnik klica plačal pogovor (od meje do tebe), zdaj tega ni več.

Še vedno pa, popolnoma nespremenjeni, ostajajo klici na tuje številke (ne na slovenske!).
Default avatar
http://europa.eu/youreurope/citizens/co ... dex_sl.htm
Klici iz domače države/gostovanje zunaj EU

Klici v drugo državo EU ali državo zunaj EU iz domače države se ne štejejo za gostovanje, zato se ne uporablja načelo gostovanja kot doma. Vedeti morate, da cene za te klice niso regulirane in da so klici lahko dragi.
To pomeni, da če s svojim telefonom, s katerim si doma ali pa npr. na Hrvaškem, kličeš na hrvaško tel. šrevilko, ne gre za gostovanje, pač pa klic v tujino.
Default avatar
Seveda ni res je napisal/a:
Barca ima prav.
Ukinilo se je samo gostovanje, to pomeni, da si lahko v katerikoli državi EU s svojo slovensko številko in se vse zaračunava, kot bi bil v matični državi Sloveniji.
Če si doma in kličeš v Francijo na francosko številko, tu ni nobenega gostovanja in se lepo obračuna klic v tujino. Če pa kličeš na slovensko številko, ki je v Franciji, je ta številka v gosteh in veljajo nova pravila, torej se obračunava, kot bi bila v Sloveniji - ti iz Slovenije itak nikdar nisi plačal nič več, če si klical slovensko številko magari v Peking ali v Avstralijo, zdaj pa še tisti, ki je v območju EU, ne doplača nič, prej so pa lepo zaračunali gostovanje v tujem omrežju.

Kaj vas zdaj tu mede?
Default avatar
kašakaks je napisal/a:
Od 15.6. naprej so gostovanja izenačena z domačim prometom. Klic iz Slo številke na številko druge EU države pa ni gostovanje pač pa klic v tujino in se dodatno zaračuna, kot se je pred 15.6
Default avatar
To velja v primeru, če imaš v svojem paketu brezplačne klice in smsje:
- Če si v Slo in kličeš v katerokol državo EU, plačaš kot do zdaj. Enako velja, če kličeš v 3.države. Tuki se ni nič spremenil.
- Če se pa nahajaš v katerikol državi EU in kličeš katerokol številko EU, ne plačaš nič. Če sm jaz npr na Hr in kličm Hr ali nemško, slovensko, špansko.....številko, ne plačam nič. Če pa kličem v 3.države pa plačam.
Default avatar
Ena južna je napisal/a:
hahaha... ne, ni tako
Default avatar
Ena južna je napisal/a:
Naj te račun ne preseneti preveč :(
Default avatar
nenitako je napisal/a:
Brez skrbi da je tako. Preverjen pri dveh različnih operaterjih (Telemach in T2, ampak to itak nima veze, ker to velja pri vseh operaterjih) tako osebno kot videno na računu.
Smo bili na Hr in smo klical iz Hr tako Hr kot Slo številke. Na računu, ki sm ga dobila, so zaračunani klici v EU 0€.