Starševski čvek

fiksni zobni aparat - povrnitev stroškov za zdravljenje v tujini

Default avatar
Pozdravljeni!
Imam sina, ki gre po zobni aparat na Hrvaško. Tam bo za aparat plačal 1600 €.
Ko sem poklicala na ZZZS in vprašala če je možno povračilo stroškov, so mi odgovorili, da nam bodo stroški (v primeru odobritve vloge za povrnitev stroškov) vrnjeni glede na cene v Sloveniji, vendar ne več kot smo dejansko plačali.
Ker so cene za zobni aparat v Sloveniji zelo visoke, sem mislila da nam bodo stroški povrnjeni v celoti, vendar sem nekje zasledila da so nekomu za zobni aparat vrnili le polovico (torej 800 €)

Zdaj pa me zanima če ima kdo od vas že izkušnje s tem in v kolikšni meri so vam bili povrnjeni stroški?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore in lep pozdrav.
Default avatar
Povrnjeno dobiš toliko, kolikor bi stal aparat (katerega ceno krije zavarovalnica, ne tistega, katerega bi tu doplačal) stal v Sloveniji. Če ste šli na Hrvaško zaradi boljšega aparata, vedi, da bi "boljšega" doplačala tudi v Sloveniji.
Default avatar
In če si v tujini plačala manj, boš dobila povrnjeno toliko, kot si plačala. Ne več.
Default avatar
Na hrvaškem bom sinu vzela navadni fiksni zobni aparat, za katerega ni potrebno nič doplačati, vendar me zanima ali mi bodo stroški kljub temu povrnjeni v celoti
Default avatar
mama969 je napisal/a:
Slovenske zavarovalnice ne zanima cena aparata na Hrvaškem oziroma le toliko, da lahko v primeru negativne razlike, omejijo izplačilo. Pomembna je cena osnovnega aparata (z identično funkcijo zdravljenja) v Sloveniji. In ja, to višino zneska boš dobila povrnjenega.
Default avatar
A je to cena celega zdravljenja ali samo aparata?
Pri nas verjetno ortodonti vlagajo stroške tudi po vsakem pregledu posebej ... tako da končna cena obravnave prav gotovo ni 800 evrov.
Default avatar
tole me zanima je napisal/a:
1600 € je cena celotnega zdravljenja na Hrvaškem pri ortodontu v Zagrebu. Doplačilo je potrebno le za nad standard (nevidni zobni aparat iin podobno) in mislim da tudi za ortopan.
Default avatar
mama969 je napisal/a:
A to vsak dobi povrnjen za zobni aparat ali kako je s tem?
Kako pa je z implantati a tud dobiš povrnjen?
Default avatar
Wzyp je napisal/a:
Stroške bo ZZZS povrnil v primeru odobritve vloge za povrnitev stroškov. Vlogo pa lahko oddate za

1. 44.a člen: izčrpane možnosti zdravljenja v Republiki Sloveniji
ALI
2. 44.b člen: preseganje najdaljše dopustne čakalne dobe ali preseganje razumnega časa
ALI
3. 44.c člen: odločitev za zdravljenje v drugi državi članici Evropske unije

Sama bom za povrnitev stroškov za sina oddala vlogo za povrnitev stroškov na podlagi 44.c člena, pri katerem pa je vlogi potrebno predložiti tudi napotnico

Več pa si lahko preberete tukaj na spletni strani ZZZS: http://www.nkt-z.si/wps/portal/nktz/hom ... d/planned/
Default avatar
Wzyp je napisal/a:
Ne, ker jih tudi pri zobozdravnikih v Sloveniji ne plača ZZZS.
Default avatar
mama969 je napisal/a:
Hvala.

Me pa zanima, če kdo ve kak pomeni tole:

(preseganje najdaljše dopustne čakalne dobe ali preseganje razumnega časa)

Primer:
Zobozdravnik bi z menoj imel kar precej dela: zamenjat kar nekaj zalivk, 3 impantate...sem se naročil h zobozdravnici, pa me je najprej samo za pregled naročila čez 3 mesece. Ko sem prišel, mi je zamenjala 2 zalivki in spet moram čakat do naslednjega obiska 2 meseca. Pa hudiča na tak način potrebujem 2 leti, če želim imet zobe urejene. Zato razmišljam, da bi šel na Hrvaško, ker bi bilo vse skupaj prej končano. Ali lahko zahtevam povračilo stroškov po zgoraj omenjenem členu?
Default avatar
Wzyp je napisal/a:
Ali bi ti implantante tu plačala zavarovalnica? Če ne, NE.
Default avatar
verjetnone je napisal/a:
Barca pravi, da zav.ne povrne tukaj za implantate. Ok, ali bi mi povrnil ostale stroške, če se odločim za Hrvaško. Bom pa implantate plačal sam.
Default avatar
Macka ja hči ima zobni aparat že eno leto predvidevamo, da ga bo imela vsaj še leto dni. Na dober mesec hodi k ortodontu, da ji privije aparat, zato si ne predstavljam da bi vsak mesec se vozili v ZG. Se pravi 24 x to pa tudi ni več poceni.
Default avatar
Ne vem, kaj pri nas tako dolgo pocajo glede zobovja, če pa na hrvaškem to uredijo en dva tri. V enem tednu slabe zobe ven , pa implantante not. Pa še pol ceneje je.