Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Tezko dihanje, kaselj

Default avatar

Prestrasena908

Pozdravljeni,

Stara sem 27 let. 7 let jemljem kt Yasminelle. 168cm/59 kg. 2 tedna nazaj so se mi pojavile bolecine v grlu, izkašljevala sem rumeno zeleno snov. Zdaj je to minilo ampak se vedno kašljam in imam občutek težkega dihanja. Najhuje je ponoči, zvečer. Počutim se zelo utrujeno. Ker me je skrbelo sem pogooglala svoje težave in zasledila da bi glede na znake lahko šlo za srčno popuščanje. Lepo bi prosila še za vaše mnenje. Pri osebnem zdravniku sem sicer bila (poslušal je pljuča in dejal da so "čista"). V novembru 2016 sem bila na uz pljuč, rtg (slikanje) zaradi dolgotrajnega kašlja. Posebnosti ni bilo vidnih. Ali bi potem takem na rtg pljuč videli če gre za srčno popuščanje ali se lahko pojavi nenadoma? Za pomoč se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

kar opisujete je tipična virusna okužba dihal, ki je pestila precejšen del Slovenije. Vključno z mano, ženo in otrokom. Žal je zelo nadležna, traja več tednov - in dogaja se točno to - zvečer ste slabši, kašljate in ob tem težje dihate. Vzrok temu je zadebeljena stena dihal (delno vnetno - bronhitis, delno zaradi več zasušene sluzi). Sicer nisem pulmolog - vendar sem prepričan, da so vaše težave s tega področja. V tednu ali dveh se bo povsem umirilo.

Da bi imeli srčno popuščanje je zelo malo verjetno in zaenkrat temu ne bi posvečal pozornosti. Vsekakor srčno popuščanje ne ločuje dela dneva ;-) Yasminelle pri srčnem popuščanju ne igra vloge, le nekoliko lahko pospeši strjevanje krvi - kar redko privede do drugačnih težav.

Mirni bodite, počivajte in dajte telesu možnost, da se pozdravi! Ne pozabite na zadosten vnos tekočin!
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

n76644

Pozdravljeni!

Obracam se na vas, ker ne vem vec kaj bi to lahko bilo. Star sem 22 let in imam ze zadnje 3 mesece tezave za katere mi noben zdravnik ne zna dati odgovora. Zacelo se je z obicajnim prehladom, ki je izzvenel v roku parih dni (nekaj lekadolov, pitje tekocin..) ostal pa je kaselj ki ne preneha. Bil sem pri osebnem zdravniku, ki mi je poslusal pljuca in rekel da slisi piskanje. Po krvnih preiskavah so izkljucili kakersnokoli virozo, bronhitis, pljucnico itd. Kaslju se je pridruzilo se pogosto izlocanje brezbarvne sluzi. Poslali so me k pulmologu, ki mi je pljuca poslusal in me poslal na dve preiskavi za preverjanje kapacitete pljuc, ki sta bili brez posebnosti. Koncno mnenje je bilo, da gre za kaselj po nepreboleli okuzbi, ki lahko traja tudi do 3mesece. V primeru poslabsanja mi je svetoval da se obrnem nazaj na svojo osebno zdravnico. Ker se stanje ni izboljsalo in se mi je poleg vsega zacelo pojavljati se otezeno dihanje sem odsel nazaj k osebni zdravnici, ki mi je predpisala zdravila za zgago (kljub temu da nimam nikakrsnih tezav z zelodcem). V primeru poslabsanja so mi rekli da naj se spet obrnem k osebni zdravnici. Res ne vem vec kaj da naredim, stanje se ne izboljsuje (slisim da mi piska v pljucih, kaselj je vedno bolj pogost, stalno imam obcutek da imam neko sluz ki je ne morem izkasljati, bolecina v hrbtu in predvsem v sprednjem zgornjem desnem delu prsnega kosa ki ne pojenja). Naj povem se da so mi astmo ze izkljucili. Skrbi me da je kaj resnega in zivljensko ogrozujocega zato bi vas lepo prosil za vase mnenje in nasvet kam da se obrnem.

+ Redni kadilec sem bil kaksno leto, leto in pol (5-6 cigaret dnevno), prenehal takoj ko so se mi zacele pojavljati te tezave.

Najlepsa hvala za odgovor:)
Default avatar

ACerar

Živjo,

vsekakor - ob tako obširnem iskanju težav - ni odveč, da preverite še morebitno vpletenost srca, ki prav tako lahko vodi v težko dihanje in kašelj, ob virozi bi sicer lahko prišlo tudi do vnetja srčne mišice. Načeloma bi bilo le-to povezano s hipnim poslabšanjem in tudi prsno bolečino, vendar, kot sem večkrat zapisal, medicina ni enolična. Priporočam, da si uredite UZ srca, ki bo vpletenost srčne mišice hipno ovrgel ali potrdil.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine