Starševski čvek

So otroci res samo modni dodatek

Default avatar
Smo tri prijateljice. Vse tri noseče. Jaz na dobri polovici, onidve par tednov za mano. Zame drugi otrok, njun prvi. Opremo od prvega izpred 6 let sem vso oddala, ker še enega otroka nisem planirala. Pri 30 sem si premislila :)

Kupila nisem še nič. Namen imam kupovati zadnja dva meseca pred porodom, po dopustu. Pa še to minimalno, osnovno opremo in 5 kompletov oblačil. Kar bo manjkalo bom nakupila naknadno, ubistvu mi je vse dva klika stran in v roku dveh dni imam vse doma. Se hecam, da lahko naročim že iz porodnišnice če bo treba:) Res mislim kupiti samo za prvo silo in potem dokupiti, ko bom videla kakšna številka ustreza itd. Izkušnje od prvič ko marsičesa nismo nikoli oblekli.

Kolegice me debelo gledajo, ker one imajo že vse doma. Od opreme do vozička pol leta pred rojstvom. In me gledajo kot da sem iz lune. Nismo socialni problem in bi si lahko privoščila ampak čezdalje bolj se nagibam k temu, da bi npr. voziček kupila rabljen. V uporabi je tisto 1 leto, če sploh in ubistvu mi je prav škoda denarja. Sploh ko gledam ostale, ki dajejo po tistoč ali več evrov za voziček. In me čudno gledajo, ko pravim, da mi je še 500 preveč, če sem iskrena :) To je sicer nujen pa vendar se mi zdi nepotreben strošek, če moram zbirati raje vidim 200 za voz in 800 na otrokov račun. In potem poslušam, da če bom z kar enim vozom hodila okrog, da bodo mislili, da si ne moremo privoščit. Kakšna mama da sem, da otroku ne privoščim itd. Ma naj si mislijo kar si hočejo. Me je pa presenetilo takšni mišljenje, da naj bi bili otroci kot nek statusni simbol. Kar nekaj.

Po pravici ali res opazite oz. ločite drage vozičke od cenejših, povprečnih? Gledate znamke otroških oblačil? In po tem sodite mamice? Sama res nikoli nisem gledala vozičkov, v principu so mi vsi isti... okovje in nekaj koles. Če že pogledam otročka v njem :) Saj to ne bo spremenilo mojega mnenja in astronomskih zneskov za voziček ne dam, brez skrbi. So res otroci danes samo še statusni simbol?
Default avatar
Vse več je teh, ki rodijo in niso primerne za otroke, ne more se jim rečt mame, ena od kategorij je ta, ki jo omenjaš.
Default avatar
polarni sij nepr je napisal/a:
Pejt pogledat temo o dojenju, maš ful materiala za obdelat.
Default avatar
ne gre mi v glavo je napisal/a:
Začni delat na samozavesti. Pa ni ti treba zdaj sem hodit špecat prijateljic, da sta slabi osebi, ker na stvari gledata drugače kot ti. Nič boljša nisi od njiju.
Default avatar
jkb b hjbhjb je napisal/a:
Gledam tisto, kar sam hočem. :-) Če te moti in je resnica preboleča, me preskoči. :-)
Default avatar
Tvoja_teta je napisal/a:
Prav od teh, ki ni bila nikli vredna mama, se je že oglasila. :-) Hitro se preštejte z napadanjem avtorice, ki ima prav.:-)
Default avatar
polarni sij nepr je napisal/a:
Ja a teme o dojenju pa še nisi odkril, da nam poveš, kako se to pravilno dela?

Pa odgovor na vprašanje v temi o splavu tudi čakam že od zjutraj.
Default avatar
Moja sestra je dala 200 e za vozicek in je bil taksen da nismo mogli v hrib na sprehod, ker nihce ni hotel gurati tiste tezine v hrib. Je bil tud strasno neprakticen, so postem sposojali drugega se pred enim.letom in potem kupovali se enega. Raje kupim enega pa ceprav se placa vec in se potem tudi proda naprej dobro ohranjen in za ok ceno. Sem sla zadnjic enkrat pes in ze na dalec slisim nekaj skripa, cca 100 m pred sabo vidim mamico z vozickom, ki se pogovarja in zraven premika vozicek in v njem specega dojencka, ko sem prisla mimo sem slisala, da skripa vozicek in zacudilo me je sploh, kako lahko otrok v tem spi, ker je slo meni skozi usesa... tako da za dober vozicek sploh, ce imas namen se veliko sprehajati.. pri tem mislim sprehajati ne sedeti na kavicah, mislim da ni skoda denarja, ohrani ceno in kvaliteto in se lahko tudi lepo proda naprej... sicer kupujes veckrat... tako pa ce kupis enkrat ok, ne rabis potem se nevem kolk sportnih vozickov, pa poganjalckov z drzalom in pedali... ta zadeva mi je sploh neporakticna in hudo draga itd... raje dam za vozicek, tisto se mi zdi pa res nepotrebno
Default avatar
Če že hočeš slišati mnenje: zveniš pokroviteljsko in pametuješ. Kaj te briga, kako drugi? ti po svoje, oni po svoje. kolikor jaz poznam nosečih (oz. sem jih) niso kupovali toliko v naprej kot ti pišeš za ti dve znanki al prijateljici. Glede vozička pa: tud jaz sem mislila kupit rabljenega, pa je bilo vse tak klump, da sem potem kupila novega. NIč posebej fancy, ampak novega. Če nekdo da 1000 eur za voziček, pa naj, če se mu ne zdi bedasto (meni se).
Pri otrocih se da dost prišparat, če ne kupiš vsake bedarije, ampak za marsikaj veš šele, ko je prvi otrok že velik. Zato drugim, ki bodo rodile prvič, pametovat, nima smisla. Lahko le svetuješ, ČE te katera kaj vpraša.
Default avatar
kako sploh lahko napišeš tako nagnusno vprašanje, če so otroci mod. dodatek?
Default avatar
Nikogar ne špecam. Nikogar nisem izpostavljala z imenom in priimkom. Moje mnenje sem tudi njim jasno izrazila, brez skrbi. Ampak še vedno sem jaz čudak, ki otroku ne privoščim itd. Čeprav tudi one nimajo pametnega argumenta zakaj je njihov boljši razen tega, da je moderen in bodo kao vsi vedeli da je stal 2 minimalni plači.

Bolj sem ciljala na kakšen pameten argument v čem je npr. voziček za 1000 eur boljši za otroka kot naprimer nekaj za pol ali več manj. In s čim lahko otroka prikrajšam. Na pameten argument bom tudi jaz odštela več denarja... dokler pa v vseh vidim "grušt" na štirih kolesih, ki ga moram sama porivat okrog pa med njimi ne vidim bistvene razlike :)
Default avatar
Ostani zvesta sama sebi ... Če meniš, da je prav tako, kot ravnaš (in meni se zdi čisto pametno), potem ne popuščaj samo zaradi okolice.
Ja, otroci so modni dodatek in kdor meni, da je to neumestno vprašanje, se samo spreneveda. Nekateri se odločijo tudi za tri modne dodatke, vzgajajo jih pa potem plačane varuške v različnih oblikah in stari starši. Samo za rečt se pa dobro sliši.
Dober voziček iz druge roke je še vedno dober voziček, slab voziček je pa pač slab voziček. Prodaja se pa vse sorte, ampak danes se pa res ni problem vnaprej pozanimati, kako in kaj.
Default avatar
kakšno vprašanje je napisal/a:
Kako pa res, ni problem v vprašanju , ampak v teh puhloglavih afnah, ki se dejansko tako obnašajo in ne vedo kaj je otrok, se ti ne zdi? A vse kar je narobe in počne baba, bi se moralo po tvoje skrivat in se ne bi smelo govorit o tem?
Default avatar
ne gre mi v glavo je napisal/a:
Nisi tako napisala. Napisala si "So res otroci danes samo še statusni simbol?" To pa v resnici ni vprašanje, temveč vrednostna ocena, iz katere sledi, da se imaš ti za boljšo in pametnejšo od prijateljic. Jaz se s tvojo argumentacijo sicer v celoti strinjam, tvoj način in odnos mi ni pa niti malo všeč.
Default avatar
ne gre mi v glavo je napisal/a:
Glej, ce ti ne vidis razlike, potem je brez pomena, da ti razlagamo. Ker si ze odlocena, da je zate vse itak enako. Jaz svojemu otroku raje pojem med sprehodom, kot pa da pislusa cviljenje in da bom zraven gledala ves cas nestrpno kdaj bo bicikl odletel. Aja sem zadnjic videla eno mmamo, ki je do doma pripeljala vozicek in otroka v njem z odpadlim prvim biciklom v roki... je bil tricikel... jaz pac sem clovek ko pri dolocenih stvareh raje gledam na kvaliteto in kupim enkrat, kot pa desetkrat ker bi sparala, pa zato bi bilo se slabse kvalitete.
Default avatar
Jah, deca so prestolonasledniki in se ne morejo vozit v kar enem vozičku, no, daj, misli malo!


Prd 20 leti sem imela voziček z otroškimi motivi, globoka kšara in potem še del za sedet, vsak s svojo strehico, pozneje smo zaradi praktičnosti kupili voziček-marelo, malo boljšo od tiste, ki je res kot dežnik, a denarno mogoče 20% dražje, pa spet z otroškimi motivi.
Meni danes tile vozički sploh niso všeč. Glede funkcionalnosti, ne ve, ne poznam, ampak tisti naš pred 20 leti je prišel povsod brez problema, tako da ne vem zakaj danes ne moreš povsod z vozičkom. Kar zadeva funkcionalnost, je edino merilo kako ga zložiš in koliko prostora zavzame zložen in to je to.
Glede videza pa, sori, no, ampak sivi, črni in temni vozički, wtf, a to je zdaj za dojenčke? Če vidiš kakšnega rdečega ali oranžnega ti je že kar čudno. Lepi? Ne. Meni niso lepi in če že primerjam naš zastareli oldtimer z otroškim motivom in nove dizajne, izberem 100x prej otroške motive s kakšnimi veselimi barvami.

Drugače pa, ja, ti dam prav, nakupi najnujnejše, ostalo lahko poklikaš ali pošlješ moža, pa še marsikaj boš verjetno dobila, tako da ja, raje 800€ otroku na račun kot v voziček.
Default avatar
Vozicki so v Sloveniji neka modna muha. Vsaj tak obcutek dobi clovek od dalec. Tako kot je za vecino moskih avto statusni simbol, se mi zdi podobno za vozicek pri mamicah.

Ne vidim nic slabega v tem, dokler si to clovek lahko privosci. To, da pa vozicek za manj denarja kar apriori cvili in to in ono so pa bucke. Mi nikoli nismo kupili novega vozicka, ker se Lepooki to ni zdelo potrebno do zdaj zadnjega (sportnega, ali kako se jim ze rece). Pa tudi ta je bil nekje v rangu 250 evrov. Pa ni nic cvilil nobeden.

V bistvu je edina drazja stvar, ki si jo je omislila, bil Tatamia stolcek za hranjenje. :-)))
Default avatar
Ja, otroci so za kar precejšnje število staršev statusni simbol. Žal. Pač imajo jih za razkazovanje ali pa pač zato, ker "se spodobi".
Default avatar
Jaz sem imela rabljen voziček po dveh otrocih, pa ni nič cvilil. In za mojima se je v njem vozil še en otrok in potem sem ga peljala v materinski dom, so ga z veseljem vzeli.
Default avatar
Desiderius_da_Pietri - mobi je napisal/a:
Jaz nisem rekla, da cenejsi apriori cvili, samo moji argumenti so bili v vezi tega, da niso vsi zgolj in samo skupek necesa na kolesih. Kvaliteta je razlicna in po mohem je pametno gledati tudi to.