Forum.Over.Net

Starševski čvek

obupana mama, ne spravim madežev iz oblačil

Default avatar

kaj delam narobe

sem novopečena mama, in me zanima kako iz cunj spraviti dol madeže od sadja, omak, hrane. NAj poudarim da vedno našpricam z meglijom, s krtačko drgnem, pustim v vroči vodi, nato pa oprem na 90 stopinj 2 uri in 22 min pere stroj. Vendar šok, nič ni šlo dol še zmeraj madeži. Ponovno dam prat tokrat na 3 ure in 3 minute na 60 stopinj, zgodba ista. Madeži ostajajo. Ponovim na 90 stopinj na 2 uri in 22 min, nič drugače madeži ostanejo.
Pralni prah imam tekoči persil. Stroj novi. Kaj delam narobe. Povsem obupana mama.
Default avatar

SIMMY

Poskusi tako. Madeže še kolikor lahko sveže speri z MRZLO vodo, potem daj gor ta Meglio, jaz uporabljam Vanish, vtrem, pustim delovat in potem dam prat kot običajno. Večinoma je uspešno, vedno tudi ne, ker ugotavljam, da je odvisno od materiala iz katerega je oblačilo in od vrste madeža. V določene materiale se vžre in ne gre nikakor ven. To so potem oblačila za doma okrog bajte.
Default avatar

Tisa_R

Madežev ne drgnem z vročo vodo, ampak s hladno.
Vzamem Vanish odstranjevalec madežev, malo pustim, potem podrgnem z zmočeno zobno ščetko, dokler je potrebno. Po potrebi sperem s hlano vodo in ponovim vajo.

Pri res trdovratnih madežih, kombiniram odstranjevalec madežev Vanish ter Cilit Bang (razmaščevalec).

Operem in to je to. Do sedaj so šli še vsi madeži stran.
Default avatar

simple

Perilo z madeži se spere z mrzlo vodo. V stroju se ga opere na 30 stopinj.
Default avatar

obojeskupaj

Odstranjevalec madežev (npr. vanish) + razmaševalec, vtreti, pustiti, premecati, pustiti, premencati ... nato normalno oprati. Ampak sem kmalu obupala, ni bilo vredno mojega časa. So pač otroci nosili čista oblačila s kakšnim flekom tu in tam.
Default avatar

so že nektarine

Verjamem, da ti gre na živce, ker so oblačilca popackana, sadje je dobro, a ni za na oblačilca :).
Poskusi z Vanishem, pri nas je pomagalo to, da sem madež sprala pod tekočo hladno vodo, nato sem našpricala gor Vanish, pustila delovat vsaj dve uri in normalno oprala.
Pa kakšen listek za razbarvanje /lovilec barv daj v stroj.
Uspešno pranje želim!
Default avatar

pralni Prah Tekoči

Haha, kaj zdaj imaš, prah ali tekoči Persil?
LOL pralni prah tekoči....


No, jaz madež namažem s cetom za posodo, ga dobro vtrem in vsi madeži od hrane gredo lepo dol, le čokoladni sladoled ali borovnice potrebujeta 2-3 taka pranja.
Zadnjič se je mož poflekal nekaj mastnega in ni povedal, sem normalno oprala, je dal nazaj v pranje, spet ni povedal in sem spet normalno oprala, no, tretjič mu je kapnilo, da bi povedal za madež, sem dala gor cet, oprala in je šlo lepo ven. Perem pa v glavnem na 40, ker gre za pisana oblačila, če je kaj fajn poflekano, na 60.
Default avatar

zaprano

Tega madeža ne boš več spravila ven, ker je že zapran. Nima smisla, da si obupana. Pusti te madeže in se posveti novim:)

Bistveno je, da je prvo sredstvo za madež tisto pravo. To pa najbrž nikomur ne uspe vedno:) Če kot prvo uporabiš "napačno" sredstvo, potem je madež skoraj že zapran in gre težko ven kljub vsem nadaljnjim poskusom. Res pa so za različne madeže ta sredstva drugačna. Včasih pomaga že sam cet (recimo za olje ipd), včasih milo, včasih Vanish, včasih navaden prašek. Je pa treba dati odstranjevalec gor PRED pranjem.

Torej naslednjič, kot so ti predlagale, najprej mrzlo vodo in nek odstranjevalec, šele potem v pralni stroj. Glede na to, da bo madežev več, se lahko greš poskus:) Enkrat poskusiš s cetom, enkrat z Vanishem, enkrat z Megliom. Pa se boš naučila, kaj je najboljše za kaj in boš lahko nam pomagala:)

Pa res ne bodi obupana zaradi tega, je pač takšna faza. Tudi to bo mimo, se nima smisla sekirati zaradi tega. Jaz imam z odraslimi ljudmi probleme, da enostavno na skoraj vsako novo oblačilo uspejo spraviti madeže od hrane.
Default avatar

klemen111

kaj delam narobe je napisal/a:
pazite drugič, da se ne popacate s tem. Madeže od sadja se ne da dol sprati. Tako so mene učili vse otroštvo in tega, da se popacam s sadjem, se še zdaj bojim. Možno pa je, da so medtem iznašli kakšno ustrezno čistilo (ki ga žal ne poznam). Hvaležen bom za update.

Klemen
Default avatar

SoulHealer

Madeže od sadja sem največkrat uspešno spravila ven z limono. Pol limone, pa drgneš :) Seveda pred pranjem.
Mastni madeži: takoj polijem s tistim, kar imam za posodo pomivat (Pril je zakon), malo pustim, zdrgnem in operem. Pa pazim, da se ne zasuši.
Hudič je pa trava. Vanish, meglio in takšne stvari. Vse prej namočit, zdrgnit in pazit, da se ne zasuši.
Default avatar

obupana mama cunj

Joj hvala vam za vse nasvete. Naj povem še enkrat, da uporabljam tekoči zeleni persil, zraven pa vedno dam lističe za obarvanje.

Zanima me zlasti zakaj ste mi vsi svetovali naj perem na 30 ali 40 stopinj. Odnekdaj imam v spominu, da zelo umazano perilo od madežev vedno dati prat na 60 ali na 90 stopinj, da sploh kaj opere. Čeprav v mojem primeru to ne deluje.

Na koliko stopinj mi torej svetujete?

Če ima še kdo kakšen nasvet se vam že vnaprej zahvaljujem.
Default avatar

Tisa_R

klemen111 je napisal/a:
Madež od borovnic je mogoče uspešno odstraniti s kombnacijo Vanisha in Cilit Banga (razmaščevalca) tako, kot sem napisala zgoraj. Za ostale sadne madeže običajno zadostuje Vanish.
Default avatar

travarar

TRAVA: v DM in Muller se dobi majhna flaška, prav za travo, zelenkaste barve, cca. teufelenferner. nisem verjela dokler nisem sporbala.

in ja komu se da te fleke skoz dol mencat!?? za slabše cote se sploh več ne sekiram, samo še lepše porihtam. prej sem uporabljala Vanish: rezultati tako tako.
Default avatar

menipanuca

meni uspe madeče v 90 % odpraviti, ko se mi nebere par kosov, ki se lahko perejo na isti temperaturi to posortiram glede na temperaturo: /40 svetlo, 40 temno, 60 temnejša, 60 svetlejša n 90 bela). Tisti kup ki je največji pregledam, kjer so fleki, najprej zmočim, vtrem vanish milo za madaže, premencam na roke, fliknem v boben. Ko to naredim da nekaj tekočega praška, uporabljam dm, dam na program za izpiranje, ki natoči največ vode v boben, potem pustim, da se par minut to gnete v vodi, stroj ugasnem in potem pustim cc 24 ur stat da se namaka. Med tem, npr zjutraj za par min vklopim stroj da boben premeša in spet pustim stat. Ko pridem domov, dam na izčrpanje vode, dodam oblačila ki so ostala iz izbranega kupa, dodam nekaj tekočega praška in dam prat na najdaljše pranje in najvišjo temperaturo, ki je za tiste cunje. Do sedaj sem spravila ven vse(trava, borovnice, maline itd), največ neuspeha imam pri hrani, ki vsebuje paradižnik, omake bolognese ipd.

mogoče zamudno a flekov ne maram, Aja pa nekaj težav mi povzročajo deodoranti in zanimivo problem imam samo s ženskimi deodoranti, pri moških, pri mojemu pa nikol ne ostajajo fleki....
Default avatar

j56

men se zdi pa da je cenej novo majco kupt
Default avatar

velik slincek

Velik slincek in narokavci bi prisparali veliko dela.
Default avatar

Njanja

Imate program za namakanje? Meni gredo namreč madeži od sadja dol, pa jih vedno pustim, da se posušijo, ker čakam da imam za cel stroj. Oreden dam prat namažem z Vanish Oxi action, malo podrgnem, čez 10 minut dam prat z navadnim Persilom v prahu, s tem da mu dodam še malo Vanish Oxi action in naštimam na čisto navaden program (recimo 30°C), ampak vsaj 2 uri namakanja.
Default avatar

vsi stari madeži

jaz sem odkrila Mullerjev Blink. Vse stare madeže od sadja dan v banjico, potresem prašek gor in previdno dodam vročo vodo. če je stvar za kuhat, potem direkt iz grelnika, vrelo, če pa ni za kuhat, pa pač ustrezno manj toplo. Pustim pol ure in normalno operem. Vse gre dol. Imam 4 otroke. Ta prva in tazadnja sta narazen 12 let in sta punci. nekaterih majčk sinova nista oblekla. Torej so eni madeži stari 12 let. Parkrat preprani. Jabolka, češnje, breskve... vse živo. In vse sem spravila dol. Pazit je treba edino pri rumeni ali ru - zeleni barvi, ker jo Blink raztaplja.
Default avatar

itisme

Persil ni glih neka znamka kvalitete.
Mastni madeži se zelo lepo odstranijo z navadno žajfo za ročno pranje perila (eurospin), za madeže od sadja pa ne vem, poskusi.
Poskusi še tako: na začetku pranja dodaj slab deci belega alkoholnega kisa, to zna tudi pomagat odstranit madeže.