Starševski čvek

Manjkajoča božja zapoved

Default avatar
V sv.pismu se druga božja zapoved glasi: "Ne delaj si rezane podobe in ničesar, kar bi imelo obliko tega, kar je zgoraj na nebu ... Ne priklanjaj se jim in ne služi...".
V katekizmu KC ta zapoved manjka, kaj mislite zakaj?
Default avatar
Badass je napisal/a:
Zato, ker imajo vse religije rade udobje. In moč nad ljudmi.

Zato pa piše v sveti knjigah, da je vera osebna. Ne javna.
Default avatar
Jaz se držim 7ih danih noetu.
Ne ubijaj, ne kradi, ne prešuštvuj, ne preklinjajo boga, ne zanikaj boga, ne jej surovega (krvavega) mesa ali živega mesa se pravi od žive živali, upoštevaj zakone.
Default avatar
ker hočejo imeti vse je napisal/a:
To pa ne bo držalo. Vse religije zahtevajo od svojih članov širjenje vere. Samo poglej mormone, jehovce, hare krišna... Ampak oni jemljejo vero zares, ne kot folkloro.
Default avatar
Njanja je napisal/a:
Vidiš jo lahko zgoraj, kjer je prepis iz vs.pisma, spodaj med oštevilčenimi zapovedmi pa manjka.
Vprašanje bi lahko zastavil tudi drugače, zakaj kristjani molite h kipom in podobam, če sv.pismo to izrecno prepoveduje?
Default avatar
Badass je napisal/a:
Ne vse. Samo tiste fejk. Slabe kopije.
Default avatar
Badass je napisal/a:
Kakor je meni znano. Nimajo podob od Boga ampak od Jezusa in drugih svetnikov.
Default avatar
jaz ne vidim je napisal/a:
Kateri del stavka ti ni jasen: "... ne delaj podobe ničesar na nebu..."?
Default avatar
Badass je napisal/a:
Ne vem kaj tebi ni jasno. In ne bodi tako osoren. Če ne vidiš pojdi brat od začetka do konca.
Default avatar
Badass je napisal/a:
Kako manjka? To je prva zapoved, veruj v enega Boga. Druga je ne skruni Božjega imena. Še nikoli nisem slišala, da bi v katekizmu RKC manjkala kaka izmed 10 božjih zapovedi O_o Čeprav se katoliki namesto 10 zapovedi iz Stare Zaveze držimo tega: //Na vprašanje o prvi zapovedi je Jezus odgovoril: “Prva je: 'Poslušaj, Izrael, Gospod naš Bog je edini Gospod. Ljubi torej Gospoda, svojega Boga, iz vsega svojega srca, iz vse svoje duše, z vsem svojim mišljenjem in z vso svojo močjo’. Druga pa je: 'Ljubi svojega bližnjega kakor sam sebe’. Večja od teh dveh ni nobena druga zapoved” (Mr 12,29-31)//

Ker itak če ljubiš bližnjega kot samega sebe vse ostale zapovedi pokriješ.

Ne molimo h kipom in podobam. Molimo k Jezusu, npr. Jezus je včasih upodobljen v obliki kipa ali slike in nekateri kristjani se obrnejo k njima, da se lažje fokusirajo; drugi ne. Ne molijo h kipu Jezusa, temveč k Jezusu, ker ne verjamejo, da jih posluša kip, temveč da jih posluša Jezus. Ne mislijo, da bo molitev uslišal kipec, temveč Jezus. Kaj takrat gledamo (ali pa tudi če mižimo) je čisto vseeno, dokler molimo k Jezusu. Isto velja za priprošnje Mariji in svetnikom.
Default avatar
Enkrat se mi zdi, da je tukaj vernica pisala, da v Stari zavezi Bog se ni razkril ljudem in tudi niso smeli imeti podob...v Novi zavezi pa je prišel Jezus in zato se ga lahko upodablja v podobah, ker zdaj se ve njegov obraz. Čeprav nekateri trdijo, da je bolje moliti k Bogu brez podob, ker je Bog ljubosumen in da je isto, kot če bi tebi mama prinesla darilo zahvalil pa bi se sosedu. Zato pravijo, da Bog ne mara podob, ker se počuti izrabljenega, ker namesto, da bi glavo obrnili k njemu jo obračamo v kip. To je pa ignorantsko.
Default avatar
MI VERJAMEMO V KRISTUSA.
Default avatar
KRŠČANSKI EVROPSKI NARODI je napisal/a:
TVOJEGA ČVEKANJA JE MOGOČE ŠE KDO SIT!!!
Default avatar
samo ne vem če boš zadovljen je napisal/a:
Preberi si Mojzes 19, bog sklene na Sinaju zavezo.