Starševski čvek

Zakaj so otroci bistveno bolj navezani na mati kot pa na očeta?

Default avatar
Zakaj je temu tako?
Default avatar
Hdbndnnhcvsc je napisal/a:

Ukvarjaj se kot oče od prvega dne z otrokom, kot se mama, pa bo otrok navezan nate.Daj mu vso ljubezen, hrano, pogovarjaj se z njim in mu posveti ure in ure svojega življenja.Previjaj ga, vozi ga k zdravniku in ponoči vstajaj zanj.Zdaj razumeš?
Default avatar
Hdbndnnhcvsc je napisal/a:
Zakaj so otroci bistveno bolj navezani na MATER kot pa na očeta?
Slovenština D.O.O.
Default avatar
Tvoja teorija ne drzi. Otrok se naveze na tistega, ki zanj skrbi.

Moja mama je delala cele dni, videla sem jo samo ob nedeljah, ko je bila doma, zato je oce prevzel vlogo mame. To je bila menda njegova pobuda. Oce mi je bil cel svet in jaz njemu, saj sva sbila enaka po karakterju. On me je prisel iskat v vrtec, on me je vsak dan peljal na sprehod, on me je ucil razne hobije, on je bil z mano, ko sem se igrala, on me je peljal na obiske k mojim otroskim prijateljckom, on me je peljal v glasbeno solo in tam cakal. Mama pa k zdravniku. Ko sem bila stara dve leti in pol, sva sli z mamo na morje, ker je oce imel se delo v sluzbi. Prisel je 2 dni za nama. Tista dva dni nisem jedla niti drobtinice. Ko je nekdo rekel moji mami, gospa, tamle pa prihaja vas moz, sem samo stekla k njemu in moje stradanje je bilo v hipu pozdravljeno. Z mamo nisem bila nikoli tako povezana kot z ocetom. Danes sta oba pokojna in oceta se vedno pogresam. Na mamo se pa vsake toliko spomnim.
Default avatar
Na mater! Dajmo, vsaj osnove !
Default avatar
to pa sploh ni nujno je napisal/a:
Kar solza mi je pritekla ... pardon, ampak res lepo napisano.
Super oče!!!
Default avatar
To pa sploh ni nujno

bravo za zapis: "Otrok se naveze na tistega, ki zanj skrbi."
Default avatar
Dober oče je car v očeh otroka.
Default avatar
ker matere odpikajo može po uporabi in čustveno privežejo nase
Default avatar
Zato, ker se otrok bolj naveze na osebo, ki zanj bolj skrbi in mu je vec na voljo. Obicajno je to mama.
Default avatar
Otrok se že rodi z ljubeznijo do mame, oče si mora to šele prislužit.
Default avatar
Oče si nič ne rabi prislužit. Oče je OČE!
Default avatar
ni nujno je napisal/a:
Kako morate biti tako butasti? A mama pripovedovalke pa je hodila v službo za kaj? A da se je lišpala in cunje kupovala???

In ne, (tudi) v tem primeru, oče ni opravil svoje vloge, temveč je lastno shči čustveno in razumsko posilil.

Zakaj trdim tako? Zato, ker je narava uredila tako, da ima novorojenec vedno dva soroditelja. Menim, da je to tudi iz preventivnih razlogov (recimo kot pri prasicah en mladič več kot ima seskov), za primer da se enemu roditelju skisajo možgani, da ima mladič na razpolago drugega ki se mu koleščki vsaj približno prav vrtijo.

Žal je družba tako degenerirala, da je tudi tega čedalje manj. Zdrav maldič je samo tisti, ki ko je začel stati na svojih nogah v sebi začutil; hvala jima! Ali tisti, ki je opravil konkretno resocializacijo. Vse ostalo je v temeljih bivanja bolno... Je kot hiša ki stoji na temeljih brez vezivne armature. Ob prvem resnem pretresu se bo sesula. In evo ti ga na, danes niti ločitev ni več, ker se ljudje ne upajo niti samemu sebi nekaj obljubiti...
Default avatar
Hdbndnnhcvsc je napisal/a:
Jaz sm enako navazana na oba. Imam ful lepih spominov iz svojga otroštva tako na mami kot na očeta. Oba sta se igrala z mano, mi kupovala igrače, obleke....se pogovarjala z mano, mi svetovala...
Mogoče da sm se pogovarjala mal več z mami kot z očetom, vsaj v tistih pubertetniških cajtih ;)
Default avatar
to pa sploh ni nujno je napisal/a:
Tole je pa šolski primer t.i. elektrinega kompleksa (situacije, ko deklica dobi bitko za materjo za očetovo naklonjenost in ne uspe doseči identifikacije z materjo). Ta oče žal ni opravil svoje očetovske vloge.
Default avatar
Saj ni tako.
Otrok je le najbliže tistemu, ki se največ ukvarja z njim.

Tako kot že piše tu:
ker ker je napisal/a:
P. S. In poznam enega takega očeta, kjer si ne bi upal oceniti, da so otroci bolj navezani na mamo. Je točno tako kot piše zgoraj.
Default avatar
Hdbndnnhcvsc je napisal/a:
Saj niso. Oz. so do nekako tretjega leta, saj cloveški dojenčki so v bistvu nedonošenčki in rabijo še celo leto, da se postavijo na noge in šele pri treh letih so nekako v stanju samostojno zadovoljevati svoje primarne potrebe. Od tu dalje pa se zacne navzkrizna navezanost deckov na matere in deklic na očete.
Default avatar
Ena južna je napisal/a:
;-)))) ej sory, tole pa morem pokomentirat: Primerek produkta dokaj uspešnega starševanja, ven seka le "navezana"...

In točno o tej degenerativnosti govorim... Kajti roditeljem ni dana priložnost starševanja z namenom, da bo njun mladič navezan, temveč da bo svoboden!
Default avatar
Desiderius

OČITNO ne veš, da so PSIHOANALITIKI DOKAZALI, da otrok rabi očeta. OČE te nauči kje so meje, oče je temelj, ki te nauči spoštovanja do sebe, okolice, do zakonov. O tem govorijo mnogi raziskovalci. Če imajo samo ženske komando, gre vse navzdol. PA SEM ŽENSKA ampak razumem psihološke zakonitosti.
Default avatar
Ko se otrok začne zavedati sebe, mu oče prične kazati pravi svet, torej kako se postaviti zase, kako sprejeti odgovornost, oče otroku pokaže MEJE IN RAZUM, pa tudi pogum, zaščitniško držo, ponos. Oče je del otroka in otrok je del očeta.