Forum.Over.Net

Starševski čvek

Kako na denar gledate tisti, ki ga imate več kot dovolj?

Default avatar

denarna filozofija

Po moje mora biti razlika v filozofiji tistih, ki imajo denarja več kot dovolj in tistih, ki se garbajo za vsak cent, pa komaj pridejo skozi mesec.
Kako na denar in vaše delo gledate vi, ki ga imate več kot dovolj? Po možnosti še delo, v katerem uživate in imate poleg vsega še dovolj prostega časa.
Ne zanimajo me tisti, ki živijo v miselnosti, da se je treba na pol pretrgat, pa še vedno ne smeš pričakovat plače na 5 jurji. Ne zanimajo me tisti, ki imajo 5K +, pa delajo od jutra do večera.
Ampak tisti, ki obožujejo svoje delo, imajo dosti časa še za vse druge užitke in stvari v življenju ter zaslužijo več kot dovolj.
Torej povejte prosim, kakšna so vaša prepričanja, kako delujete, v kaj verjamete?
Default avatar

tako nekako

Kot sem videla pri bivši delodajalki, ki ima fastfood: škrta pri plačah, odteguje minimalne prispevke delavkam, ki seveda pred njo brišejo tla, ne samo njene riti.... ona niti enkrat ne čisti.
Služi na račun slabe in manj kvalitetne hrane: beri gnila zelenjava, zamrznjen kruh, zeleno sivo meso par dni po preteku roka trajanja - vse se porabi in da v promet, sem bila kregana ker je paradižnik gnilil, ker sem rezala gnilega, vse se porabi seveda.

Na račun tega da novim delavcem ne plača zdravniškega pregleda, čeprav so v stiku s hrano in ima nerealne pogodbe: v pogodbi za usposabljanje 2 uri na dan v resnici pa delas 3 ure.....

Potem škrta pri porabi folije, papirnatih brisač, s katerimi čistijo delovne površine. Ko pride kak stari dedek po hrano, se mu prilizuje, ko odide reče kak je stari pezde tečen.... in še kaj bi lahko naštela....
in smeje se z močnejših ljudi, ki so zasvojeni z junk foodom - ker od njih največ pokasira, ker so skoraj vsakdanje stranke.

Kar se pa tiče PRIVAT hiše, avta in vsega ostalega pa ima vse kot v pravljici, ne škrta in živi na veliki nogici.
Default avatar

Tisa_R

Opažam, da na miselnost in odnos do denarja zelo vpliva to, v kakšnem okolju, miselnosti in finančni preskrbljenosti je nekdo odraščal. Po mojem mnenju ima to večji vpliv na posameznikov odnos do denarja kot prihodek v njegovem lastnem gospodinjstvu.
Default avatar

tako nekako

Lepo je, da ni treba gledati na kvaliteto vsake zadeve, ki jo kupis, ni pa denar vse, vse bolj je cenjeno zdravje, prijatelji in prosti cas. Smo popolnoma skulirana druzina, otroci imajo manj igrac kot sovrstniki in tudi ne izpolnimo jim vsake zelje, ker morajo vedeti, da denar ne raste na drevesu in bodo v zivljenju tudi sami morali delati. Dopovedujem, da brez dobre sole ne bo vse tako samoumevno. Tudi jaz si ne hodim lakirat nohtov v salon, celo rada delam v zelenjavnem vrtu in mi domaca zelenjava veliko pomeni.
Default avatar

tako nekako 2

tako nekako je napisal/a:
ooo, kraja imena je bila nenamirna.
Default avatar

Desiderius_da_Pietri - mobi

denarna filozofija je napisal/a:
Odvisno, kaj smatras kot vec kakor dovolj. Zase lahko recem, da verjamem, da mora denarni tok biti nekako podporni tok toku zivljenja. Zivljenjske zakonitosti pa spoznavam skozi vrtnarjenje (v sisrem smislu).
Default avatar

Meni je moje dovolj

denarna filozofija je napisal/a:
Meni je moje dovolj. Pa nimam nekih posebnih dohodkov.
Gospodarim s tistim kar imam in s filozofijo: blizu je lepo.
Default avatar

mislim da

ti odnos do denarja privzgojijo starši kot tudi ravnanje z denarjem. Sicer pa tistim, ki jamrajo je treba vzet. Pa če si lahko privoščiš kredit, se moraš zavedati da to ni tvoj denar.
Default avatar

Trakecc

Ko sem imela denarja dovolj (dovolj denarja je dovolj, ne potrebujem ga več kot dovolj), sem bila manj ranljiva.
Default avatar

samas

Rodila sem se v revno družino, tudi meni so starši privzgojili miselnost, da je potrebno živeti skromno, da se je potrebno odrekati ... Danes denar dobesedno delam. T.i. "vzorce", ki jih dobimo v otroštvu, se da zelo hitro preseči. Le odločiti se je treba in spremeniti miselnost.
Default avatar

išči dalje

Redko kdo se bo našel v tvojem opisu - govorim o kakšni stotinki % ljudi v Sloveniji : 5k+, veliko časa, uživanje v delu, ki traja nekaj ur na dan.

Meni denarja ne primanjkuje, tudi uživam v delu, časa pa enostavno nikoli dovolj.
Default avatar

Si v tiskarni denarja

samas je napisal/a:
Delaš v tiskarni denarja?
Default avatar

HDAA

Za sebe lahko rečem, da imamo veliko (2 novi hiši, 2 stanovanja v LJ, (rentamo) novi poslovni prostori v OC, lepo novo stanovanje na morju, jahta, motorji, 2 rodovniška konja, novi avti, kupila sem veliko dobrega gozda, travnikov...) ter nič kredita. Enkrat mi je astrologinja rekla, da sem se rodila z zlato žlico v ustih. Nekaj od tega bo tudi držalo.
Imamo firmo, ki sem jo sama postavila na noge, ko sem izgubila službo. Delala sem kot prekariat, dokler se ni usralo. Dobesedno, nekaj srečnih naključij, danes smo močna in stabilna, dobro stoječa firma.
Denar pa cenim, ga ne razmetavam. Tudi avti mi ne pomenijo dosti, sama imam preprost avto, mož ima boljšega. Radi vlagamo, tako da še več dobimo nazaj.
Si pa privoščimo tudi potovanja, kolikor nam čas dopušča (ne moremo za 1 mesec na potovanje, ker imamo tudi veliko živali doma in ovbveznosti v firmi). Za 1 -2 tedna pa gremo kam. Nekdo bo rekel, da denar ne osrečuje. Jaz pravim, da olajša marsikaj in da je življenje lepo, če ne rabiš gledati v lonec, kaj boš notri dal. In mene osebno nepremičnine ne otežujejo, ampak sem vesela, ko vidim kaj smo ustvarili.
Nisem pa škrt, predvsem sem donatorka društvom za pomoč živalim. Veliko pomagam živalim, veliko sem jih rešila s ceste.
Kako zgleda moja garderoba: povprečna, Mana style. Firme mi ne pomenijo veliko. Tudi otroci so preprosti, pridni v šoli in neproblematični, nobenega alkohola, travce, problemov... Pri nas ni noben prepotenten in to mi veliko pomeni.Otroka sta mi zelo v ponos, ker šele sedaj se zavedam, da sem nanju lahko ponosna.
Default avatar

Popay

Jst vidim eno zanimivo stvar pri tistih ljudeh, ki imajo preveč denarja in to zgleda tako. Imajo vikend na morju, po možnosti par metrov od obale, naredijo si pa vseeno še bazen, hehe. Imamo ga, vržmo ga v bazen, hehe.
Default avatar

tako nekako je napisano

denarna filozofija je napisal/a:
Veliko doprinese kje si rojen v kakšnem okolju, družini, generacijsko. Zdaj če so bili tvoji predniki reveži imaš to miselnost dobesedno v telesu. Pomanjkanje, odrekanje, živčnost....to je dobesedno v podzavesti program, ki tvoje življenje pelje naprej, da doživljaš te občutke. Podzavest ti želi samo dobro. Ja žalostno kane. Najbolj realen pregovor je isti ptiči letijo skupaj.
Default avatar

zrel pogled na denar

Hja, izhajam iz tega, da denar nikoli ne zraste na drevesu in tudi pri meni ni :)

Služim ga že od 14. leta, ko se je že dalo delat preko študetskega servisa ( pred več 30 leti naprimer).

Pomemno je tudi, kako ti odnos do denarja prestavijo v najbolj pomembnih letih mladosti tvoji roditelji z lastnim zgledom.

Sedaj ga gre kar nekaj v sklad za starost ( ker želiva z možem živeti tak standard, kot ga imava sedaj, da ne bo treba životariti na stara leta, da ne bomo breme na hrbtu otrok, ker tudi midva nisva bila breme svojim staršem, da ne bo treba životariti), nekaj na stran za šolanje za otroke (naloženo v živlejnskih zavarovanjih, cca skupaj 100.000 eur bo premija ob izplačilu , prva polica bo izplačana čez pet let, par polic v roku 10ih let), če bo potrebno.

Ne zapravljam za neke statusne simbole, ker mi to ne pomeni nič.


Naša strast so potovanja - zadnjih 15 let. To pa; z užitkom in veseljem odkrivamo novo in neznano. Prej kot v rože, vrt, prčkarije okoli hiše, damo za potovanja.

Tudi otroci imajo v najstniških letih že odlično izoblikovan odnos do denarja ( očitno je dober zgled doma).

Še to: najine finance so skupne, ni to je moje, to pa tvoje. Funkcionira že več kot 20 let.
Default avatar

Desideius_da_Poetri - mobi

Denar dela denar. Princip oplajanja. Izhajaj iz tega, da bo s tem, kar bos ustvaril in posledicno zasluzil, nekdo drug mogel spet ustvariti nekaj novega. Druzi se z ljudmi, ki so podobnih prepricanj. In ustvarjaj spremembe, ki si jih neka ciljna skupina zeli.
Default avatar

mikic007

A dovolj je nad 5k? Meni je precej manj, vse kar želim, si uresničim in ostaja mi. Če ti je kao dovolj nad 5k,ti v resnici ne bo nikoli dovolj...