Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

invalidnost

Default avatar
Spoštovani,

pri devetinštiridesetih sem zbolela za rakom dojke. Dojka je bila odstranjena v celoti in narejena rekonstrukcija z lastnim tkivom. Imela sem tudi kemoterapijo in obsevanje. Pri kemoterapiji so mi jajčniki prenehali z delovanjem. Pričela se je mena. Kolikor sem brala nadomestila za invalidnost ni več. Kljub temu sprašujem, kakšen odstotek invalidnosti bi mi zdravniška komisija priznala. ODstranitev celotne dojke in prenehanje delovanje jajčnikov pri devetinštiridesetih letih.
Lp
Default avatar
Pozdravljeni,

kot ste sami napisali nadomestila za invalidnost več ni, vsaj ne za tiste, ki bolezni niso dobili kot posledice poklicne bolezni.

Odstotke telesne okvare pa ureja: Samoupravni sporazum o seznamu telesnih okvar (Uradni list SFRJ, št. 38/83 in 66/89), ki ga lahko najdete na spletnih straneh.
Default avatar
Hvala za hiter odgovor. Sem pogledala. Vendar mi ni povsem razumljivo. Navajajo, da se za invalidnost šteje nedelovanje jajčnikov zaradi kirurške odstranitve ali obsevanja. Pri meni je do nedelovanja jajčnikov prišlo zaradi kemoterapije. Potem to ne šteje za invalidnost, čeprav ne delujejo.
Lp
Default avatar
Oprostite radovednosti, vendar vašega vprašanja že v osnovi ne razumem, saj gre za povsem teoretično vprašanje, kaj vam bi neke komisije priznala npr. leta 2008. Danes tovrstnih postopkov oziroma ocen, vsaj za tiste, ki niso zboleli v okviru poklicne bolezni več ni in zato je analiziranje stari pravil v resnici brezpredmetno.

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec