Med.Over.Net

Za ženske v stiski

Odgovarjajo: Maja FerbeJana Metelko, univ. dipl. soc. del.

Saj poznate: lepša polovica, vedno močna, vse prenese, vse zmore in vse uredi. Včasih pa se zalomi. Potrebujete strokoven nasvet, drugo mnenje, prijazno besedo ali samo to, da podelite svojo izkušnjo?

Maja Ferbe

Maja Ferbe

Jana Metelko , univ. dipl. soc. del.

MDŠkofljica

Nasilje v druzini

Default avatar

Obupana15

Lep pozdrav.
Trenutno sem v eni veliki stiski in resnicno upam, da mi lahko pri tem pomagate s kakimi informacijami in se odgovorom ze v naprej zahvaljujem. Stvar je taka; sem zrtev nasilja v druzini s strani mojega moza. Sem v neki zelo kocljivi situaciji, saj menim, da clovek ni dusevno zdrav. Ves cas je do mene nasilen verbalno kot tudi fizicno in veckrat sem se ze vstrasila za svoje zivljenje. Moz je neverjetno agresiven clovek in ne dojame nekaterih stvari, z njim se je nemogoce pogovoriti. Ko je slabe volje, me kar vdari ali brcne, tudi ce nima nekega razloga za to. Problem je ta, da je tudi precej bogat in me ima dobesedno v oblasti. Vem, da ljudje, ki niso bili nikoli niti blizu taki situaciji, mislijo, da je resitev preprosto: odidi. Odkrito povedano me je strah oditi saj vem, da me ne bi pustil iti in bi ,po domace povedano, raje videl mene mrtvo kot pa stran od njega. Ko sem ze v preteklosti poskusala oditi, je grozil meni, mojim otrokom in me tudi iskal v moji sluzbi ter otroke v soli in jim delal sramoto ter jih seveda do smrti prestrasil. Tudi policija ni ravno dobra resitev glede na to, koliko sem zvedela s svojim raziskovanjem po spletu. Najbolsa moznost, ki jo nudijo je ta, da mu za (mislim da) 3 mesece prepovedo priblizevanje in v tem casu imam moznost oditi od njega. Tukaj se pojavi spet prvi problem, da ne morem oditi, saj sem raje redno tepena kot pa mrtva in pa tudi vprasanje, koliko je ta prepoved ucinkovita. Razen ce mu gledajo za petami, kje hodi in kaj dela, ni nobenega zagotovila, da bo se ta prepoved upostevala in ker vem, da tega ne delajo in ker ga poznam, vem, da tudi ta opcija odpade. Potem je tudi dejstvo, da se za nasilje prijavljenega cloveka tudi poslje k psihjatru, ki ima z njim pogovor. Nocem dvomiti v njihove sposobnosti, ampak vem za primer, kjer je zenska ,po tem ko so jo otroci prijavili, sla na eno terapijo in prisla domov ter nadaljevala z ustrahovanjem. Zasledila sem tudi moznost prisilne hospitalizacije (kot sem omenila, sem mnenja, da je moz psihicno bolan) ampak tukaj pa pride vprasanje, kdo je sploh primeren za prisilno hospitalizacijo? Nisem strokovnjak in ne vem, ce je clovek dejansko bolan toliko, da bi se moral zdraviti z zdravili, lahko da je samo jezen in zelo zloben clovek. Zanima me torej, kaj bi se dalo narediti? Oditi torej ni moznost, policija se manj, prisilna hospitalizacija na psihiatrijo pa po mojih raziskovanjih tudi ne (ali pac?). Res bi bila vesela vsakega odgovora ali pa deljene izkusnje. Hvala.
Default avatar

MDŠkofljica

Spoštovana,

žrtvam nasilja, kot ste vi, ki se resnično bojite za svojo varnost in svoje življenje, so namenjeni Krizni centri za ženske in Varne hiše. Tja se umaknejo tudi ženske, ki imajo oz. so imele bogatega in vplivnega moža in na ta način se lahko pred njim skrijejo. V takšnih primerih se še raje umaknejo na drugi konec Slovenije, kjer tudi začnejo novo življenje. V Krizni center vas lahko sprejmejo kadarkoli, če le imajo prostor. Je pa v Ljubljani, Mariboru in Piranu. Tam ste lahko nekaj tednov, potem pa se za vas najde prostor v Varni hiši, katere pa so v več mestih po Sloveniji. Oboje je na skritih lokacijah, pod varovanjem v povezavi z varnostnimi službami. Zelo pomambno pa je, da odidete premišljeno in neopazno, da ne bi bili pri tem ogroženi. Pri načrtovanju tega vam lahko pomagajo na CSD ali pa vam o tem svetuje strokovna delavka iz Kriznega centra ali varne hiše, kamor upam, da boste poklicali.

Ko boste že umaknjeni, pa lahko podate prijavo na Policijo in prosite za Ukrep prepovedi približevanja. Pri čemer pa boste imeli potem tako že vso pomoč, podporo in spremstvo svetovalke iz VH ali KC.

Če imate pomisleke glede zgoraj napisanega, prosim za vašo povratno informacijo, kaj vam otežuje oz. vas ovira pri odhodu.

Navajam še povezavo do kontaktov za namestitev na varno lokacijo: http://www.irssv.si/programi-socialnega ... je-nasilja

Srečno...

Jana Metelko, dipl.soc.del.
Zavod Pelikan - Karitas
Materinski dom Škofljica
01/366 77 21
[email protected]