Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Tastar krompir - kaj naj?

Default avatar

kuharceee

Lepo pozdravljene!

Doma imam še en žakelj krompirja - ene 7 kg. Že kali, čeprav je na temnem, hladnem.

Za kaj vse se ga da porabit? Kalčke stran potrgam, ker so strupeni. Danes je bil tenstan, včeraj pire, v soboto bo pečen.
Kaj še lahko delam v naslednjih dneh?
Hvala vam!
Default avatar

BTDT

Naredi cmoke in svaljke....
Default avatar

rudolfina

sem naredila njoke, marelične cmoke in krompijeve polpete in jih dala v zamrzovalnik. Samo si pa malo pozna. Prejšni tedenj sem našla kako kilco starega krompirja in ga skuhala za tenstanega. Bil je že ves črn, tako da sem ga zelo malo dobila ven
Default avatar

Placke

V nedeljo naredi kot prilogo krompirjeve palačinke (bramborjeve placke)
Default avatar

Gost g

kuharceee je napisal/a:
Lepo pozdravljene!

Doma imam še en žakelj krompirja - ene 7 kg. Že kali, čeprav je na temnem, hladnem.

Za kaj vse se ga da porabit? Kalčke stran potrgam, ker so strupeni. Danes je bil tenstan, včeraj pire, v soboto bo pečen.
Kaj še lahko delam v naslednjih dneh?
Hvala vam!
Jaz naredim njoke in jih zamrznem!
Default avatar

PismoRosno

Za pecenje ga olupi, narezi na krhlje ali vecje kocke, 10 minut pokuhaj v slani vodi in sele potem naolji in speci.

Drugace pa ga lahko porabis za vse, kar sicer delas iz krompirja, od juhe do solate, pa cmoke in njoke za v skrinjo. Lahko tudi dödole (kaj niso to ozenjeni zganci?), ali pa musako ali zlozenec iz kuhanega, na ploscice narezanega krompirja, prazene cebule in na rezine narezanih kuhanih jajc, prelit s kislo smetano in zapecen v pecici. Ali pa krompirjeve palacinke ali polpete...

Ce kuhas za vec ljudi, bos hitro porabila.
Default avatar

Kimberlinko

PismoRosno je napisal/a:
Za pecenje ga olupi, narezi na krhlje ali vecje kocke, 10 minut pokuhaj v slani vodi in sele potem naolji in speci.

Drugace pa ga lahko porabis za vse, kar sicer delas iz krompirja, od juhe do solate, pa cmoke in njoke za v skrinjo. Lahko tudi dödole (kaj niso to ozenjeni zganci?), ali pa musako ali zlozenec iz kuhanega, na ploscice narezanega krompirja, prazene cebule in na rezine narezanih kuhanih jajc, prelit s kislo smetano in zapecen v pecici. Ali pa krompirjeve palacinke ali polpete...

Ce kuhas za vec ljudi, bos hitro porabila.
dödoli so prekmurska jed in mi tudi tako govorimo, nisem še slišala da bi oženjeni žganci bili dödoli, mogoče ta izraz uporabljajo ne prekmurci? ali pa je to druga jed? ne vem. dödoli pa se pripravljajo tako, da se krompir olupi, nareže in skuha, pretlači, potem pa se po občutku dodaja moka. je se lahko kot priloga ali kot glavna jed, meni osebno so najboljši domači kot glavna jed. vendar po njih si hitro lačen. te zelo nasitijo, vendar si za 2 uri že lačen kot volk.

drugače pa ja, tvoje ideje so res prave za star krompir :)
Default avatar

Mmnjam

Krompirjevo solato
Default avatar

Kuhan

... krompir z zeljem v solati še moja hči je. Ali pa zihr že kje dobiš kako blitvo, z olivnim oljem ali pa podobno s stročjim fižolom. Najbolj preproste jedi najbolj teknejo.

Drgač pa ... pri nas s sedmimi kilami ne bi mogel toliko narediti. Preveč hitro poide.
Default avatar

enakive

krompir ki kali ni več za prehrano
pa zelen krompir tud ne
Default avatar

PismoRosno

enakive je napisal/a:
krompir ki kali ni več za prehrano
pa zelen krompir tud ne
Kalcke potrgas, ko ga peres. Zelene dele porezes, ko lupis.

2x letno kupim kako vrecko cipsa in praviloma je notri par zelenih kosov, pa v zamrznjenem pomfriju tudi. Pa vecina ljudi to kar poje, ker, kolikor vem, solanin ni odporen na visoke temperature, surovega krompirja pa itak ne jemo.
cron