Starševski čvek

pritožba na odločbo invalidske komisije

Default avatar
Danes sem prejela odločbo i.k. (negativno).OD leta 2011 po operaciji vratne hrbtenice imam priznano III.KAT.INVALIDNOSTI.leta 2013 sem bila operirana na hrbtenici,kjer so mi vstavili tudi 4 vijake.Vmes sem bila operirana tudi skk na obeh rokah.Na pobudo nevrokirurga ,ki me je poslal na I.K. kjer je tudi zapisal da nisem sposobna opravljati nobenega dela in ne dvigovati bremen težjih od5 kg so mi negativno odgovorili,češ da se zdravstveno stanje od leta 2011 ni spreminilo.Zelo me jezi,saj imam močne bolečine in občutek,da mojih izvidov in mnenje nevrokirurga sploh niso prebrali.Danes sem se odločila.da napišem pritožbo,pa me zanima če ima kdo iskušnje ,če sploh kdo z pritožbo uspe!Hvala za odgovor.
Default avatar
čemaž je napisal/a:
Ja, se lahko uspe.

Ni važno, ali se je stanje spremenilo ali ne. Važno je, ali se da sedanje stanje točkovati v skladu s pravilnikom o telesnih okvarah.
Če je tam tvoja okvara opredeljena kot takšna, za katero se priznajo točke, jih morajo priznati.

V praksi zna biti pot do ugodne rešitve dolga in naporna.
Default avatar
čemaž je napisal/a:
Osebno z invalidsko komisijo nimam izkušenj, poznam pa primere, kjer je bila podobna zgodba in res je potrebno se pritožit, če ste ugotovili, da niso upoštevali mnenje specialista. Tako, kot je predhodnik navedel se vse točkuje in po letu 2011 se je stanje spremenilo in to na slabše. Jaz bi jih pozvala tudi za obrazložitev na podlagi česa ta komisija sklepa, da je vaše stanje bistveno boljše kot leta 2011, naj vam to argumentirajo, da imate črno na belem.
Obrnite se ponovno na zdravnike, da vam še bolj podrobno in še bolj natančno napišejo izvide za komisijo, hkrati naj tudi napiše kako je lahko poslabšanje in zapleti (poslabšanje), če bi nadaljevali z delom.
Samo pogumno in lepo napišete pritožbo, ker na odločbe se zelo malo ljudi pritoži in jo sprejmejo kot dokončno.

Mam pa zelo velike izkušnje s pritožbami z ZZZSjem glede bolniških in zgodi se, da moram it do konca do zadnje stopnje, samo vedno imam tehtne argumente in dokaze za to in pritožba je vedno pozitivno obravnavana. Res pa je, da moraš met živce, čas in potrpljenje za to.

Še dobro nameren nasvet......pazi na izrazoslovje!!!!!
Default avatar
Iskrena je napisal/a:
Invalidska komisija ne daje dodatnih argumentacij, ko že izdajo odločbo. Če se z njihovim mnenjem oz. odločitvijo ne strinjaš, moraš pravočasno dati pritožbo, kjer dokazuješ svoj prav.
Default avatar
čemaž je napisal/a:


Tudi moja sodelavka je dobila z inv.komisije negativno mnenje.To je bilo že novembra.Pritožila se je in to z odvetnikom - do danes še ni dobila nobenega odgovora.
Default avatar
Polna luna je napisal/a:
Vsako zadevo v zdravstvu (povezano z zdravjem) so ti dolžni obrazložit.
Default avatar
Čisto vse morajo upoštevat od specialista.Sam sem bil na ik in dobesedno tako sonaredili kot je moj specialist napisal.Napisal je 4 ure in komisija me je še vprašala,če bom zmogel delat 4 ure,če ne naj pridem takoj nazaj.Če bi zahteval,bi mi dali polno penzijo ampak nisem hotel,ker moram še delat.Čeprav malo težje ampak delam.
Default avatar
Iskrena je napisal/a:
Saj obrazložijo v odločbi.
Samo kaj, ko je ta njihov zapis lahko tak, da ne veš, ali bi se smejal, ko vidiš, kakšne neumnosti uspejo napisati, ali se razjokal, ko dojameš, kaj njihov zapis pomeni zate...
Default avatar
Joj,hvala vsem za spodbude.Včeraj sem dobila odločbo,danes sem že oddala pritožbo.Upam,da me bodo ponovno poklicali na i.k.Ne morem si misliti ,da ti po vseh operacijah in bolečinah napišejo,da se zdravstveno stanje po 6 letih ni spremenilo in sem sposobna delati 8 ur z omejitvami,jaz pa nisem sposobna iti na sprehod zaradi bolečin ne da bi lahko delala.Upam ,da bom uspela!L.P
Default avatar
koliko si pa stara oz koliko let ti manjka do "redne" upokojitve?
Default avatar
Polna luna je napisal/a:
Točno vem o čem govoriš (isto je pri ZZZS) in res kdaj ne veš, a bi s smejal ali bi koga kar po pameti vprašal.
Default avatar
čemaž je napisal/a:
Ne prenagli se in govori še z zdravnikom, ker ti bo znal svetovat, pomagat in še kak dodaten izvid dat, da ga priložiš.
Default avatar
Ja ,pozabila sem napisat.Stara sem 52 let imam 23 let delovne dobe in sem že 12 let prijavljena na naši največji firmi(zavod za zaposlovanje).Potem pa te na komisiji vprašajo,če si si med tem kaj iskal službo!Če bi lahko delala nebi hodila okrog zdravnikov in komisij.Ena sama beda!
Default avatar
Iskrena je napisal/a:
V pritožbah ne moreš dodajati izvidov, ki jih nisi priložil prvi vlogi!
Ker za oceno stanja se upošteva stanje do oddaje vloge, kar je kasneje, mora iti (oz. bi naj šlo) na novo vlogo.
Default avatar
čemaž je napisal/a:

Kaj si napisala v pritožbi?
Na kaj si se sklicevala, da je nepravilno upoštevano?

Najverjetneje te ne bodo klicali na ponovni pregled. Nekdo bo verjetno samo pregledal dokumentacijo in presodil, ali si dovolj dobro utemeljila pritožbo.
Veliko pritožb je zavrnjenih.
Default avatar
Pritožbo bo sedaj reševalo Ministrstvo in iz lastnih izkušenj povem, da odgovora prej kot v 8-10 mesecih ni za pričakovati, sem 99 % da bo zavrnjeno.

Vam povem, kako je bilo pred leti pri mojem možu:

- dobil odločbo ZPIZa, da je invalid III.kategorije, da mora delat 6 ur, 2 uri je v invalidski - šlo je za poškodbo na delu
- čez 4 leta zbolel, bil predlog zdravnikov specialistov za popolno upokojitev
- dobil odločbo za 4 ure dela, 4 ure invalidska upokojitev - se na odločbo pritožil, po pritožbi so mu vzeli še pridobljene pravice izpred 4 let in delati bi moral polno 8 ur
- ker je bil samozaposlen in je ustavno sodišče ugotovilo neustavnost ZPIZove zakonodaje, so mu po ZPIZ-2 bile vendarle vrnjene pravice,
- vmes tožba na delovnem sodišču, zaprtje podjetja, ker ni mogel delat 8 ur...

Pravna Slo, ja pa jade ...
Default avatar
Da odgovorim!Sklicevala sem se na priporočilo nevrokirurga ki me je operiral že 4x in na to ,da je v zadnjem izvidu 06.012.2016 na kontrolnem pregledu jasno zapisal v izvid,da nisem sposobna opravljati nobenega dela, in da naj me I.K. primerno oceni,komisija pa je zapisala,da lahko delam 8ur z omejitvami!
Default avatar
čemaž je napisal/a:
Kako imaš opredeljen odstotek telesne okvare?
Default avatar
Nikjer nisem zasledila,koliko procentov so mi priznali! Vem ,da mi bodo pritožbo zavrnili,ampak enostavno ne morem mimo tega,kaj komisije delajo z invalidi,pa naj se zgodi kar se hoče,bodo pa vsaj morali prebrati pritožbo,da se vidi,da se vsi ne strinjamo z njihovimi odločitvami,ker se delajo dejansko iz nas norca!
Default avatar
ČEMAŽ je napisal/a:
Če pričakuješ, da ti bodo pritožbo zavrnili, in si precej prepričana v to, da bi ti morali priznati višjo invalidnost, imaš sedaj dovolj časa, da se pripraviš na naslednji korak.
To je tožba na delovnem in socialnem sodišču. Tožbo lahko vložiš sama, je brezplačna, na obravnavah pa te mora zastopati odvetnik.