Starševski čvek

Javna tribuna: Uravnoteženo prehranjevanje

Default avatar
Drage uporabnice in uporabniki,

Pravilna prehrana in telesna dejavnost v sožitju s spreminjanjem nezdravih življenjskih navad igrajo največjo vlogo pri reševanju aktualne problematike sodobnega človeka ter pri preprečevanju bolezni sodobnega časa. Torej krepitvi zdravja in psihofizičnih sposobnosti ter premagovanju težav, ki tarejo sodobnega človeka (čezmerna telesna teža, stres, prezgodnje staranje, metabolni sindrom).

Zdravljenje metabolnega sindroma je korak na poti k dobremu zdravju, boljšemu počutju, obnavljanju telesne energije, zdravi in estetski zunanjosti ter odlični telesni in umski zmogljivosti.

V torkovi (16. 5. 2017) javni tribuni ob 11.00 uri, bomo spregovorili o prehrani, razbremenitvi organizma in prehranskem postu:
• Uravnotežena in zdrava prehrana.
• Izbor živil in priprava jedi.
• Prehrana med hujšanjem.
• Diete da ali ne?
• Koliko vnosa kalorij, izračun energijske in hranilne vrednosti?
• Razstrupljanje ali prehranski post?
• Komu priporočamo razstrupljanje ali prehranski post?
• Komu odsvetujemo razstrupljanje ali prehranski post?

Gostja in vaša sogovornica bo Janja Strašek, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, tehnologinja prehrane in svetovalka za prehrano v Termah Krka, ki z ekipo sodelavcev uspešno izvaja preventivne programe za preprečevanje bolezni sodobnega časa, ki temeljijo na sinergiji medicinskega znanja, sodobne tehnologije in osebnega pristopa. Cilj programov je tudi osveščanje o pomenu pravilne prehrane za zdravje.

Vprašanja lahko postavljate že zdaj.

Vabljeni, da se nam pridružite!


Med.Over.Net
Default avatar
Samo koliko si pa damo dela s tem futrom....
Pa ta pa oni nasvet. Ni čudno, da so vsi znervirani! In še zdrav človek zboli.

Dieta - nikoli. Vsega samo malo manj na krožnik! Razen če ni človek bolan ali se dela ali misli. Ker vsak dohtar ti bo nekaj našel....in ko se pojavi strah v glavi, si večni pacient farmacije!

Jaz zutraj ne jem. Nisem lačna, ni mi za hrano. Niti za kosmiče, banano, smuti... nič! Spijem kavo z mlekom in komot delam. Če imam veliko dela, na hrano sploh ne pomislim.
Ko je čas za malico/kosilo pa se najem in sem potem lena ko fuks. :) Ker jem tisto, kar mi zapaše tistikrat.
Lahko so to ribe, dunajc, tenstan krompir, žganci, obara.... testenine, ocvrta jajca.... kar mi za/paše!
Pa ga ni boga, da bom jedla ene jogurte, semenski kruh, oreščke - če ne maram!

In zvečer. Jaz lačna ne morem zaspat. Da mi en reče "po 17. uri lakaj!" - ga fentam! :)) Zvečer si naredim palačinke, narezek, šnicelj + solata, sendvič v posteljo. Pa šalco mleka in eno dobro knjigo.
Pa čist dobr funkcioniram. Nisem nikoli pri zdravniku (sem zdele 3 x potrkala ob les) , se gibljem (plavanje, kolo, sprehodi) in predvsem sem čist ena prijazna oseba, ki si privošči, kar si lahko slastnega. :) Pa prebava je tudi okej. :) LP
Default avatar
Bom pa z zanimanjem prebrala vaše debate. Sploh okoli razstrupljanja.
Je res treba vnašat ene tablete za jetra? Ni dovolj, če spiješ 3 litre vode na dan?
Kaj s to vodo ne odplaknemo tudi vitamine?
Če že pijemo vodo, je boljše, da jo pred obrokom? Zjutraj je dobro, da popijemo kozarec tople vode?
Uf, 100 vprašanj in vam želim, da bo zanimiva debata. Zdrava!
Se vam že zdaj zahvaljujem in lep pozdrav!
Default avatar
kot da berem sebe

ravno si bom za papcat vzela

sper funkcinoiram nič mi ne manjka spat lačna ne morem čez dan večinoma ne jem, ker delam drugače ni nič od mene.

energije za izvos sem suha

lp
Default avatar
Super tema!

Ker nas veliko preveč dela in prehrane žal nimamo za prvo prioriteto v življenju (kar bi sicer bilo dobro, ker ima res velik vpliv na zdravje) se je skoraj nemogoče primerno, uravnoteženo prehranjevati.

Jaz sem zase našla rešitev, ki se mi zdi glede na vse alternative preverjeno daleč najboljša, slovenska in zdaj celo res dobrega okusa. Vseeno je potrebno dosti discipline glede ostale prehrane in vsaj grobo poznavanje materije oz. kaj uravnoteženo prehranjevanje sploh pomeni in še naloga potem kot mame, da to čim bolj uspešno prenesem naprej na otroke in kaj okusnega pripravim.

Ko ne uspem za mizo zajtrkovati pojem/popijem nadomestni obrok za zajtrk in redno vsak dan za eno izmed malic - počutim se res dobro in med drugim zvečer nimam tiste neustavljive lakote. Zavedam se, da sem vsaj kar se tiče hranil vnesla v telo kar potrebujem. Sem preverjala zadevo in govorila z več ljudmi (visoko izobraženimi) iz področja prehrane, tudi zdravnico, ki se prav s prehrano ukvarja in so vsi rekli, da je to kot del uravnotežene prehrane res najboljša rešitev, ko si ne vzameš več časa za prehrano (nakup, priprava, zaužitje).

Zanima me kaj Vi menite o nadomestilu obroka? Vnaprej hvala za odgovor.
Alenka
Default avatar
Sem čustveni jedec in se redim, ko sem v stresu. V stresu pa sem ves čas! Iščem službo, zavrnitev za zavrnitvijo. Padam v depresijo. Mreže prijateljev nimam. Edino, kar mi ostane, je hrana. In jem in jem in se ne morem nasititi. Točno vem, da me nese stres (ko sem srečna, ne čutim potrebe po hrani). Ne znam si pomagati.
Večinoma kuham sama. Lahko pojem tri skodele ovsenih kosmičev magari na vodi, piščančja prsa, navadni jogurt, vse mi je dobro.
Peciva doma sploh ne pečem več, ker sicer pojem vse in to takoj. Ne zagabi se mi ne količina sladkorja ne masla ne jajc.
Točno vem, da mi beg v hrano ne bo pomagal, da bom imela še dodatnih težav, ampak je stiska tako velika, da grem jest. Kot da me požiranje hrane vsaj za tisti trenutek odnese od problemov. Po moje je to zasvojenost, ampak zasvojenost s hrano, kako se tega rešit?
Default avatar
Pozdravljeni,

Začenjamo z današnjo javno tribuno, ki bo za vprašanja odprta do 12.00 ure.
Dobrodošla so vsa vprašanja in tudi uporabniške osebne izkušnje.

Pozdrav gostji Janji Strašek, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, tehnologinja prehrane in svetovalka za prehrano v Termah Krka, ki bo odgovarjala na vaša vprašanja.

Vabljeni!
Default avatar
oprostite mi je napisal/a:
Me veseli, da ste zdrava in zadovoljna oseba. Predvidevam, da ste še mladi in polni energije, zato hrano z z visoko energijsko vrednostjo dobro porabite. S starostjo se potrebe telesa spreminjajo, zato je prav, da ga poslušamo ter na leta in fizično aktivnost prilagodimo ritem prehranjevanja in količino ter izbor hrane. Ste pa sami omenili, da ste po močni malici leni. To ni nič nenavadnega, zato vam svetujem, da pričnete z lahkim zajtrkom - tisto kar imate najraje, nato pa za malico izberete nekoliko lažji obrok, ki vas bo nasitil, vendar ne utrudil. Zelo pomembno je, da hrano dobro žvečite in počasi jeste. Želodec bo imel posledično manj dela in hitreje boste iz hrane dobili pomembno energijo za delo. Nadaljujte s fizično aktivnostjo in bodite še naprej prijazni do ljudi.
Janja Strašek, univ. dipl. inž. živilske tehnologije
Tehnologinja prehrane in svetovalka za prehrano v Termah Krka
Default avatar
Toliko teorij, da človek ne ve več, kaj bi.

kaj torej jesti za zajtrk?


Pa še to: ali je teorija o tem, da dopoldan ješ sadje, popoldan pa beljakovine - ok?
Default avatar
Zadnje case opažam nenavadno stvar. če pojem veliko OH - sem povožena, utrujena in ne zmorem niti tistega, kar bi res bilo nujno (popoldanska gospodinjska opravila, npr).

Po drugi strani: če cel dan ne jem nič - sem nabita z energijo in naredim ogromno.

Je to normalno? In morda nasvet zame - kako uravnacvati energijo? OH ne morem čisto prečrtat, postit se pa tudi ne morem non.-stop......
Default avatar
Pozdravljeni ga. Strašek,

pred vrati je poletje in večina "čaka" s hujšanjem na zadnje trenutke, zato posegajo po najbolj ekspresnih in učinkovitih dietah ... Pa res pomagajo, ali nas z njimi samo zavajajo?
Prosila bi za vaše strokovno mnenje in napotke o pravilnem hujšanju.

Najlepša hvala za vaš strokoven odgovor.
Default avatar
Čas in uravnoteženo prehranjevanje je napisal/a:
Pozdravljeni Alenka,

Vedno več dobivam podobnih vprašanj. Sama se zelo zavzemam za to, da jemo naravno hrano in iz nje črpamo potrebe po hranilih. Ste pa že sama ugotovila, da je za to potrebno znanje, predvsem pa čas.
Jesti petkrat na dan naravno in doma pripravljeno hrano, zahteva predvsem dobro organizacijo.
Nadomestilo obroka, ki je že delno pripravljen in ga mešamo z vodo je izjemoma priporočljiv v primerih, ko res ne zmoremo pravočasno in zadostno pojesti kakovostnega naravnega obroka ( poleg službe, še povečana telesna aktivnost, stres...).
Svetujem vam, da užijete vsaj 3 redne uravnotežene obroke, vmes pa namesto malice, če res ni druge možnosti posežete po nadomestilu.
Vse dobro vam želim in verjemite otroci nas gledajo in posnemajo.
Janja Strašek, univ. dipl. inž. živilske tehnologije
Tehnologinja prehrane in svetovalka za prehrano v Termah Krka
Default avatar
Pozdravljeni,

super tribuna!

Pa da začnem z najbolj osnovnim vprašanjem - kaj je za vas oziroma kaj naj bi bila uravnotežena in zdrava prehrana? Danes je polno takšnih in drugačnih teorij, vsaka prisega na nekaj drugega. Če dodamo še kakšne težave (s katerimi se žal sama soočam), ob katerih je dobro izločati določene vrste hrane, zadeva postane še bolj zakomplicirana. Kaj kombinirati in kdaj, kako?

Zanima me tudi, ali lahko priporočite kakšno dobro literaturo na to temo. Strokovno, a razumljivo nenaravoslovcu:)

Najlepša hvala za vaše odgovore.

Lep dan.
Default avatar
Clovek srednjih let, 80kg, koliko naj bi pojedel dnevno kruha, mesa, krompirja/testenin/riza, koliko zelenjave in koliko sadja ter mlecnih izdelkov (jogurta, sira, mleka). V gramih, nekuhano, surove kolicine.
Default avatar
Kakšen je vaš pogled na postenje, recimo 10 dni?
Default avatar
Jaz imam pa drugačno težavo. Rad bi se zredil za cca 4-5 kg in ne vem kako, ker že sedaj jem 3-4 konkretne obroke, od katerih dobim cca 1800 kalorij dnevno.

Kaj naj jem in v kakšnem razmerju, da bodo šle kile gor na zdrav način?
Default avatar
tema kot nalašč zame je napisal/a:
Pozdravljeni,
Težko bova vaš problem rešili preko foruma. Iz vašega prispevka, je razvidno, da imate težavo s hrano in prehranjevanjem. Koliko je to povezano z zasvojenostjo, pa vam jaz težko odgovorim. Svetujem, da obiščete osebnega zdravnika in vas bo on napotil k specialistu za te težave.
Lahko pa vam dam praktični nasvet, kako omejiti uživanje prevelike količine hrane:
Ko je stiska velika in neobvladljiva želja po hrani, si dajte na krožnik malo hrane ( npr. 1 kos kruha + 1 kos sira + 1 papriko), vso ostalo hrano pospravite nazaj v hladilnik. Usedite se za mizo, in se počasi posvetite hrani. Ker boste hrano počasi jedla, jo dobro žvečila, boste po dvajsetih minutah zaznala sitost, ki vam jo sporočijo možganske celice.
Srečno in poiščite zadovoljstvo tudi v naravi in lepih pomladanskih sprehodih.
Janja Strašek, univ. dipl. inž. živilske tehnologije
Tehnologinja prehrane in svetovalka za prehrano v Termah Krka
Default avatar
Pozdravljeni,

nizkokalorične diete oziroma zmanjšanje vnosa kalorij s hrano, so zagotovo najbolj razširjene metode hujšanja. Po osebni izkušnji sodeč mi različne ekstremne diete ne ustrezajo, predvsem pa ne dajo dolgotrajnega učinka znižane teže.
Saj sem v kratkem času močno shujšala in izgubljeno težo zelo hitro pridobila nazaj, po prenehanju z dieto.
Kakšno je vaše mnenje glede nizkokaloričnih diet v kratkem času, so lahko uspešne?

Hvala za odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni,

ko se lotimo hujšanja ... kako vztrajati in kdaj prenehati?

Hvala.
Default avatar
zajtrk1 je napisal/a:
Pozdravljeni,

Lahko bi rekli toliko teorij, kot je ljudi.
Imamo splošne priznane prehranske smernice, ki nas usmerjajo glede zdrave in uravnotežene prehrane. Vendar vsak človek je svet za sebe in če posluša svoje telo bodo nekatera odstopanja od uveljavljenih priporočil smiselna in tudi brez posledic.

Za zajtrk lahko jemo zelo različno hrano.
Nekaterim odgovarja samo sadje in se dobro počutijo, imajo obilno energije za umsko in lažje fizično delo. Nekateri funkcionirajo le, če jedo jajca, sir, mesne izdelke, torej težje prebavljive beljakovine v kombinaciji s kruhom. Po navadi so to ljudje, ki dan začnejo s težje fizičnim delom. So pa zadnje čase zelo popularni t.i. smutiji. Nič nimam proti tem izdelkom, posebno, če so pripravljeni doma iz domačega sadja in zelenjave. Je pa narobe to, ker ljudje te smutije v naglici spijejo. Tako kot vso drugo hrano, je potrebno smutije jesti z žlico in jih v ustih premešati s slino.

Zadnje čase je zelo popularno jesti ogljikohidratno hrano ( kruh, testenine, riž, kaše..., tudi sadje) v času dneva, ko smo aktivni in manj proti večeru, ko gremo k počitku. Beljakovinsko hrano lahko uživamo preko celega dneva ali pa jo več zaužijemo popoldne oz. zvečer.
Tudi pri tem je dobro, da upoštevamo življenjski slog, kaj in koliko fizično ali umsko delamo preko dneva.
Pomembno pri vsem tem je, da ne pozabimo, da je potrebno preko dneva užiti vsa hranila iz različnih živil v pravem razmerju. Dobro pri vsem tem je tudi poznavanje glikemičnega indeksa živil in obrokov.
Vse dobro.
Janja Strašek, univ. dipl. inž. živilske tehnologije
Tehnologinja prehrane in svetovalka za prehrano v Termah Krka