Forum.Over.Net

Starševski čvek

Kava za kafetjero

Default avatar

ivana_lucka

Pozdravljeni!
Kupujem kafetjero in me zanima, katero kavo kupiti.
Gledala sem Illy moka kavo, me pa zanima, kako se obnese Spar Premium mleta kava za kuhanje v tej napravi.
Hvala.
Default avatar

kava iz kafetjere je najboljša

Kje boš kupila kafetjero?
Default avatar

inox_ka

Recimo okej kafetjera: Bialetti, Lagostina
Od kav pa recimo: Lavazza, Illy,...

Pred leti je bila dobra Barcaffe zelena, potem se je poslabšala... :(

Slika
Default avatar

vsak ima svoj okus na brbončicah

Kava je odvisna od not oksuov, ki ti ustreza - meni ustrezajo oreščkasti okusi, nikakor ne citrusni.

Za kafetjero je dobra vsaka kava, bi bo prepričala predvsem tvoj okus, in brbončice pazi le, kako je zmleta - bolj srednje mora bit, ne na fino in ne na pregrobo, če kupuješ mleto. v Italiji to ni problem, ker je na embalaži narisana kafetjera ( znamke Lavazza, Cafe vergano 1882, itd) zmleto lahko tudi enako, kot za filter kuhano kavo. Industrijsko zmlete kava ala navadna Barcaffe so zmlete prefino.

Raje kupi kavo v zrnju in jo melji sproti doma na posebnem mlinčku za kavo, pa še bolj sveža aroma bo, če bo sproti zmleta.

V trgovini, kjer imajo mlinčke za kavo, skala med 1-10 je treba mlin nastavit nekje na5-6 za kavo za kafetjero.
Default avatar

ivana_lucka

Hvala za odgovore.
Kupila sem Bialetti kaferjero.
Morala si bom omisliti se mlincek...
Default avatar

Gost g

ivana_lucka je napisal/a:
Tako kot za navadno kavo , tudi za kafetijeto nabavljam različne kave pri nizkocenovnikih in jih kombiniram. Mešanico mora pogruntati vsak sam. Nekaj časa rabiš, da pogruntaš kaj je tvoja prava mešanica. okusi so različni.
Default avatar

ivana_lucka

Moje vprašanje je šlo bolj v smer ali je mleta kava Spar Premium dovolj grobo mleta, da jo lahko uporabim za kafetjero. Na embalaži ne piše ničesar. Sicer bo pa mlinček kar dobra ideja. Pa še bolj sveža bo kava.
Default avatar

vsak ima svoj okus na brbončicah

ivana_lucka je napisal/a:
Če ti je okus te kave OK, potem poizkusi tudi tako, da daš to bolj fino mleto kavo, samo jo moraš zelo dobro noter "zbiti"; potisniti z nečim, da ti je ne bo skozi luknjico gor potiskalo - gre a malce več kave v tem primeru, ker jo zbiješ skupaj - taki, ki uživamo v kavici, imamo tole:

https://www.google.si/search?q=coffee+t ... 40&bih=839
Default avatar

tamper

Kje se pa kupi ta "tlačilec" za kavo? (Lj in okolica)
Default avatar

Senza

tamper je napisal/a:
V Stari Ljubljani je trgovinica s kafetjerami, predvidevam, da notri dobiš tudi ostali pribor za pripravo kave...
_____________________________________________________________________________________________________________
V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...
Default avatar

spinning wheel

vsak ima svoj okus na brbončicah je napisal/a:
Verjetno imate tudi sekret papir za desno in levo roko, pa vrtalnik sirovih lukenj.
Tisti, ki se nam ne da ukvarjati s tem, da bi imeli za vsako traparijo svojo pripravico, kavo v cedilce kafetiere natlačimo kar z žličko.
Default avatar

Sploh ne

vsak ima svoj okus na brbončicah je napisal/a:
Ravno nasprotno! Kavo moras dobro stisniti v aparat za espresso, v kafetjero pa jo naloziti cimbolj narahlo in jo kuhati na cimmanjsem ognju, ce ne, voda ne uspe priti cez oz. kave ne izkoristi maksimalno.
Default avatar

bistveno

Bistveno je, da je kava grobo mleta. Po navadi na vrečki piše expresso. Katere znamke je kava, je odvisno od tvojega okusa. Ne smeš pa mešati znamke kave z obdelavo, mletjem. Vse (skoraj) znamke imajo kavo za expresso in za turško.
Default avatar

vsak ima svoj okus na brbončicah

spinning wheel je napisal/a:

Lej, ti maš svoje fetiše takšne in drugačne, jaz pa svoje gurmanske užitke - ok? Živi po svoje in pusti živeti in dihati drugim brez zaničljivih komentarjev na forumu, ko človeku ne gledaš v oči - ja?


Ti kar tlači z žličko, samo kave pa nikoi z "žličko" ob robu kafetjere ne boš toliko poravnal-a da ti je ravno pri robu zaradi pritiska ne bo potiskalo skozi luknje gor po stolpiču....

Verjetno tudi nikoli nisi videl-a po kafičih, da ravno tako "stlačijo" to kavo, predno ročko nataknejo na mašino in ravno s tamperjem - pejdi v kak celo mcdonaldc McCafe, kjer imajo Cimbali mašino, pa to naredijo - pa si mal poglej,al pa v kafiču, kjer ponavadi piješ svoj kufe .... Ker pritisk mašine bi to kavo butnil v šalico, če nebi bila stlačena.....
Default avatar

Vsak ima svoj okus na brbončicah

Sploh ne je napisal/a:

Meni v Bialetti kafetjeri za dva, če ne stisnem, pustim samo naloženo, požene mleto kavo gor po stolpiču v zbirnik, jasno na zmerno manjšem ognju, nikoli na polno prižgano... Kaj pa sedaj?
Default avatar

Aliexpress

tamper je napisal/a:
Aliexpress - dosti ceneje kot pri naših posredniških trgovinah, prispe bez težav, sicer v 14ih dneh, ne v petih, ampak so cene med 5 in 9 eur, brez poštnine.....
Default avatar

če je drobno mleta

Vsak ima svoj okus na brbončicah je napisal/a:
Če je drobno mleta, se to zgodi. Pri grobo mleti /ta je za expreso/ se to ne dogaja. Vsaj smelo se ne bi.
Default avatar

fotodokaz

Sploh ne je napisal/a:
http://www.currys.co.uk/gbuk/household- ... 8-pdt.html
Default avatar

Sploh ne

fotodokaz je napisal/a:
:):) Anglezi so sploh vrhunski strokovnjaki za kuhanje kave:)

Jaz samo potem, vsak pa dela po svoje. Glede na to, da gre pri pripravi espresso kave in kafetjere za dva razlicna nacina priprave, je sam postopek razlicen. Se mi je ze zgodilo, da je obiskovalec pri meni kavo prevec stisnil, pa voda sploh ni prisla cez. Seveda pa mora biti kava primerna za kafetjero, zato jaz kupujem ze mleto; biti mora grobo mleta, tista za tursko seveda ni primerna.
Default avatar

jao no

bistveno je napisal/a:
Espresso, ne expresso ali ekspreso!

Vsakič, ko nekdo reče ekspreso, en Italijan z Vespe pade!