Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Kdo vara glede pršuta

Default avatar

Pršut

Berem na ovitku kraškega pršuta,da je to dimljena mesnina.Sem kar presenečen.Prput kupujem v nameri,ker ni prekajen,sedaj pa to.In to od firme Kras Sežana.A je možno ,da to prekadijo.
Default avatar

Tara_S

Verjetno kakšnega tudi dimijo. Vse sorte imaš. Ti pač kupuj sušenega na zraku.
Default avatar

jdsšv

Jaz ne vem, kaj je s Krasom zadnje čase. Smo za novo leto dobili pakiran pršut, ki je bil lepljen iz več kosov - neprebavljivo. Tako mehko, da se še rezat ni dalo. Koga nategujejo? Folk kupi v dobri veri, da bodo podarili nekaj vsaj mejno kvalitetnega, na koncu pa gre v smeti. Pa res mislijo, da potrošnik ne opazi, da je bil nategnjen? Da konzumiramo čisto vse?
Default avatar

pršutiso

Pravi pršut ne bi smel biti dimljen, ampak sušen na zraku. Na burji;). Dimljen? To ni pravi pršut. Je neka različica.
Default avatar

brez dima

A je zagotovo gor pisalo kraški pršut?

Ker pri kraškem pršutu gre za zaščiteno poreklo in način pridelave, kjer ni nobenega dimljenja in od dodatkov samo sol.

Potem imaš pa še razne izpeljanke, ala vipavski pršut in ne vem še vse kakšen, kjer pa lahko pride tudi do dimljenja in dodajanja raznih nitritov ter začimb.

Ampak pravi kraški pršut ni dimljen.

Kar se pa proizvajalca Kras Sežana tiče, je pa to prej poden kot kakovost, enako MIP. To so samo še imena nekdaj uspešnih in kakovostnih proizvajalcev, ki so jih izčrpali, da so propadli, potem pa prodali blagovno znamko najboljšemu ponudniku, ki sedaj dela, kakor pač dela.
Default avatar

kaj treba kupit

si kupila pršut KRAS ali kraški pršut?
ni vsak KRASov pršut tudi kraški pršut. kraški pršut ima pri sestavinah samo svinjsko stegno in morsko sol ter nič drugega
Default avatar

Kuhar1a

Pršut je napisal/a:
Berem na ovitku kraškega pršuta,da je to dimljena mesnina.Sem kar presenečen.Prput kupujem v nameri,ker ni prekajen,sedaj pa to.In to od firme Kras Sežana.A je možno ,da to prekadijo.
KRAŠKI pršut je sušen na burji ! Recept proizvodnje zaščiten.

ISTRSKI pršut je zelo podoben, istrskemu pršutu pred sušenjem odstranijo kožo in pol centimetra maščobe.

DALMATINSKI pršut pa je zaradi viših temperatur v dalmaciji in boljše obstojnosti med sušenjem izpostavljen dimljenju.

Vse zgoraj naštete proizvaja in prodaja KRAS SEŽANA. In na vsakem izdelku piše kaj je. Tudi na "lepljenjem" pršutu piše "suhomesnati pripravek.