Med.Over.Net

Zdravila in zakonodaja - arhiv

Originalna in generična zdravila. Kaj določa in predpisuje zakonodaja? Forum na voljo samo za branje.

Ginko, guarama tablete in antipsihotiki

Default avatar

zvezdica34567

pozdrav! mene pa zanima ali lahko jemlješ Ginko ali Guarana tablete vzporedno z antipsihotiki?
zahvaljujem se za odgovore
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljeni!
Jemanje Ginka in Gvarane sočasno z antipsihotiki vam odsvetujem.

Ginko deluje tako, da izboljša pretok krvi v celotnem telesu in pripomore ob težavah, ki so povezane s prekrvavitvijo. Zato se pri opisovanju delovanja ginka najpogosteje omenja, da ga ni priporočljivo jemati sočasno z Aspirinom in Varfarinom, ki tudi delujeta proti strjevanju krvi in bi lahko prišlo do krvavitev.
Manj znano pa je, da Ginko znižuje koncentracijo nekaterih zdravil v krvi, ker v jetrih povečuje njihovo presnovo. Med ta zdravila spadajo tudi antipsihotiki in antidepresivi. Zato vam sočasnega jemanja ne priporočam.

Gvarana (Paulinia Cupana) pa vsebuje večje količine kofeina (3,5 do 5,5%), kar sicer izboljša fizično vzdržljivost pri športnikih, a ima tudi vrsto neželenih učinkov. Ne samo, da povzroča nespečnost in prikriva utrujenost, ne priporoča se pri boleznih srca, pri povišanem krvnem tlaku, boleznih ledvic in še pri nekaterih drugih boleznih. Povzroča lahko tudi odvisnost, ker telo zahteva vedno večje odmerke kofeina in po končanem jemanju pride do odtegnitvene krize.

Sočasno jemanje Gvarane z antipsihotiki pa vam odsvetujem zaradi tega, ker kofein, ki ga Gvarana vsebuje zvišuje serumsko koncentracijo antipsihotikov in tako okrepi njihove neželene učinke.
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Default avatar

avtorica prispevka

hvala za odgovor :) kaj pa priporočate za boljšo koncentracijo in spomin?
Default avatar

Nada-Irgolič

Zagotovo boste boljši nasvet dobili pri farmacevtu v lekarni, ki pozna vse izdelke, ki so trenutno na voljo in jih jaz ne poznam. Ginko je vsekakor zelo učinkovit. Morda bi se v lekarni posvetovali s farmacevtom glede časovnega razporeda jemanja Ginka z ozirom na režim jemanja vaših ostalih zdravil. V kolikor pa to ne bi bilo možno rešiti na ta način, vam bo farmacevt svetoval drugo primernejše zdravilo.
Nada Irgolič, mag. farm., spec.