Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Suhi kvas -kaj naj specem

Default avatar

tih_deževen_dan

Prosim za idejo. Medtem ko brišem kuhinjske omarice sem se spomnila da imam samo suhi bio kvas, včeraj kupljen, svežega sem pa pozabila kupit. Prvič sem vzela tako za hec bio kvas v vrečki. Suhi kvas zelo redko uporabljam, tako da niti ne vem kdaj sem ga sploh nazadnje.
Bi nekaj ko s čiščenjem kuhinje končam še spekla, samo ne vem kaj?

Kakšen predlog? Pa da ni preveč sladko in brez margarine, te skoraj ne uporabljsm, ne maram.
Nimam ideje?

Sladek kruh, pletenico, buhtlje...pogosto delam.

Nekaj bi, pa ne vem kaj, da izkoristim dopoldansko kuhinjo, popoldan prosto.

Kaj pride dobro in uspe s suhim kvasom, hvala!
Default avatar

vsekar

Čisto vse, kar tudi s svežim ...
Default avatar

tih_deževen_dan

Vem. Je kaj kar pride s suhim le bolje kot s svežim?

Zadnjič sem za veliko noč porabila nekaj svežih in jih pometala, zanič so bili in to za praznike, da bi jih nekam poslal v kvasovke.
Default avatar

vsekar

V bistvu je kvas kot kvas, le da je dehidriran. Eni ga preferirajo, ker je bolj simpl in bolj "čist", a v resnici je res čisto vseeno. No, mogoče se res ne more pokvariti, kot se lahko sveži :)
Default avatar

vse isto

tih_deževen_dan je napisal/a:
Vem. Je kaj kar pride s suhim le bolje kot s svežim?

Zadnjič sem za veliko noč porabila nekaj svežih in jih pometala, zanič so bili in to za praznike, da bi jih nekam poslal v kvasovke.
Nisem sicer mojster za kvašeno testo, ampak meni je vse ista figa, sveži ali suhi kvas, večinoma kupim suhega, ker ima daljši rok uporabe.

Če odguglaš recepte za kvašeno testo, dobiš kar nekaj receptov in idej. Jaz danes tuhtam o orehovih polžkih iz kvašenega testa.
Default avatar

Ranklka

Danes zjutraj sem ugotovila, da nimam kruha. Pogledam v hladilnik in vidim, da tudi kvasa nimam. Svežega namreč. Sem pa dobila suhi kvas.
V posodo sem dala moko (naredim kar približno), žličko soli, dobro premešala, dodala dva suha kvasa, dobro premešala, malo olja in na koncu še mlačno vodo. Vse skupaj sem dobro zgnetla s kuhalnico in potem obdelala še ročno. Sedaj mi testo vzhaja v tisti zaprti posodi.
Nato bom ponovno zgnetla, dala vzhajat in potem bom spekla kruh.
Drugače pa peciv nimam navade peči s suhim kvasom (npr. potice, sladkega kruha), tako da neposrednih izkušenj nimam, vendar po moje ravno tako uspe s suhim kvasom kot s svežim.
Default avatar

Ranklka

sympatia je napisal/a:
Zame sicer bolj za zimo, ampak ker je lih dež... če se vam bo ljubilo delat...

https://www.youtube.com/watch?v=Kibux6TUXMg
Mjami, kako zgleda tole dobro!
Meni se pa peče kruhek. Lep deževen pozdrav vsem.
Default avatar

tih_deževen_dan

(Včasih se mi ne da kaj naredit, ker bi raje kaj drugo, potem pa vseeno naredim in se dobesedno igram s testom, hujše kot otrok :))) )

ČE KATERI pride kdaj prav:

Če boste delale pletenico ali sladek kruh, itak je testo mehko, še bolj mehko je če se doda sladko smetano. Aja pa še rozine v smetani namočene če ni ruma pri roki.
(na 1 kg moke cca. 1 dcl smetane - lahko manj)
Po vrhu pa jajce in smetano namazat...

Mmmm diši ta mehkoba :))
Default avatar

mijar

Verjamem da je bolj okusno in mehko, samo je dodanih preveč vseh maščob.
Default avatar

navaden suhi kvas

Meni navaden suhi kvas zelo dobro vzhaja, večkrat bolje od svežega. Ne vem zakaj, a tako je? Z bio kvasom nimam izkušenj.
Default avatar

že dolgo ne

tih_deževen_dan je napisal/a:
Vem. Je kaj kar pride s suhim le bolje kot s svežim?

Zadnjič sem za veliko noč porabila nekaj svežih in jih pometala, zanič so bili in to za praznike, da bi jih nekam poslal v kvasovke.
Že dolgo uporabljam samo suhi kvas, sveži mi ni nikoli dobro uspeval. Bio stvari jaz ne kupujem.
Default avatar

tih_deževen_dan

mijar je napisal/a:
Verjamem da je bolj okusno in mehko, samo je dodanih preveč vseh maščob.
Ja, žal drugače ne gre, tud sama bi želela pecivo brez sladkorja, maščobe, pa še brez moke. ;)
Tukaj je samo sladka smetana, lahko jo daš minimalno, torej čim manj. Ni pa ne olja, ne masla, ne margarine.
Nikoli ne bi dala vse to, to je potem res vse mastno zapackano, ni podobno pletenici ne pecivu.