Forum: Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Moderator:

Suhi kvas -kaj naj specem

Nova tema
Default avatar tih_deževen_dan 27 Apr 2017 09:54

Prosim za idejo. Medtem ko brišem kuhinjske omarice sem se spomnila da imam samo suhi bio kvas, včeraj kupljen, svežega sem pa pozabila kupit. Prvič sem vzela tako za hec bio kvas v vrečki. Suhi kvas zelo redko uporabljam, tako da niti ne vem kdaj sem ga sploh nazadnje.
Bi nekaj ko s čiščenjem kuhinje končam še spekla, samo ne vem kaj?

Kakšen predlog? Pa da ni preveč sladko in brez margarine, te skoraj ne uporabljsm, ne maram.
Nimam ideje?

Sladek kruh, pletenico, buhtlje...pogosto delam.

Nekaj bi, pa ne vem kaj, da izkoristim dopoldansko kuhinjo, popoldan prosto.

Kaj pride dobro in uspe s suhim kvasom, hvala!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar vsekar 27 Apr 2017 09:57

Čisto vse, kar tudi s svežim ...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tih_deževen_dan 27 Apr 2017 10:02

Vem. Je kaj kar pride s suhim le bolje kot s svežim?

Zadnjič sem za veliko noč porabila nekaj svežih in jih pometala, zanič so bili in to za praznike, da bi jih nekam poslal v kvasovke.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar vsekar 27 Apr 2017 10:08

V bistvu je kvas kot kvas, le da je dehidriran. Eni ga preferirajo, ker je bolj simpl in bolj "čist", a v resnici je res čisto vseeno. No, mogoče se res ne more pokvariti, kot se lahko sveži :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar vse isto 27 Apr 2017 10:10

Prikaži citattih_deževen_dan napisal:
Vem. Je kaj kar pride s suhim le bolje kot s svežim?

Zadnjič sem za veliko noč porabila nekaj svežih in jih pometala, zanič so bili in to za praznike, da bi jih nekam poslal v kvasovke.
Nisem sicer mojster za kvašeno testo, ampak meni je vse ista figa, sveži ali suhi kvas, večinoma kupim suhega, ker ima daljši rok uporabe.

Če odguglaš recepte za kvašeno testo, dobiš kar nekaj receptov in idej. Jaz danes tuhtam o orehovih polžkih iz kvašenega testa.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ranklka 27 Apr 2017 10:12

Danes zjutraj sem ugotovila, da nimam kruha. Pogledam v hladilnik in vidim, da tudi kvasa nimam. Svežega namreč. Sem pa dobila suhi kvas.
V posodo sem dala moko (naredim kar približno), žličko soli, dobro premešala, dodala dva suha kvasa, dobro premešala, malo olja in na koncu še mlačno vodo. Vse skupaj sem dobro zgnetla s kuhalnico in potem obdelala še ročno. Sedaj mi testo vzhaja v tisti zaprti posodi.
Nato bom ponovno zgnetla, dala vzhajat in potem bom spekla kruh.
Drugače pa peciv nimam navade peči s suhim kvasom (npr. potice, sladkega kruha), tako da neposrednih izkušenj nimam, vendar po moje ravno tako uspe s suhim kvasom kot s svežim.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sympatia 27 Apr 2017 10:26

Zame sicer bolj za zimo, ampak ker je lih dež... če se vam bo ljubilo delat...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tudi meni 27 Apr 2017 11:24

Tudi meni so na misel prišli cimetovi polži.

Jaz jih delam po tem receptu: http://www.kuharija.si/content/cimetovi-pol%C5%BEi

In je isto vseeno suh ali sveži kvas, nima veze.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ranklka 27 Apr 2017 11:29

Prikaži citatsympatia napisal:
Zame sicer bolj za zimo, ampak ker je lih dež... če se vam bo ljubilo delat...

Mjami, kako zgleda tole dobro!
Meni se pa peče kruhek. Lep deževen pozdrav vsem.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tih_deževen_dan 27 Apr 2017 12:46

Hvala za napisano in ideje. :))

Trenutno delam kar ponavadi - pletenico z rozinami(za vzorec) in bom kot nekdo predlaga še orehove polžke.
Hvala!!!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tih_deževen_dan 27 Apr 2017 18:21

(Včasih se mi ne da kaj naredit, ker bi raje kaj drugo, potem pa vseeno naredim in se dobesedno igram s testom, hujše kot otrok :))) )

ČE KATERI pride kdaj prav:

Če boste delale pletenico ali sladek kruh, itak je testo mehko, še bolj mehko je če se doda sladko smetano. Aja pa še rozine v smetani namočene če ni ruma pri roki.
(na 1 kg moke cca. 1 dcl smetane - lahko manj)
Po vrhu pa jajce in smetano namazat...

Mmmm diši ta mehkoba :))

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mijar 28 Apr 2017 08:12

Verjamem da je bolj okusno in mehko, samo je dodanih preveč vseh maščob.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar navaden suhi kvas 28 Apr 2017 08:37

Meni navaden suhi kvas zelo dobro vzhaja, večkrat bolje od svežega. Ne vem zakaj, a tako je? Z bio kvasom nimam izkušenj.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar že dolgo ne 28 Apr 2017 08:41

Prikaži citattih_deževen_dan napisal:
Vem. Je kaj kar pride s suhim le bolje kot s svežim?

Zadnjič sem za veliko noč porabila nekaj svežih in jih pometala, zanič so bili in to za praznike, da bi jih nekam poslal v kvasovke.
Že dolgo uporabljam samo suhi kvas, sveži mi ni nikoli dobro uspeval. Bio stvari jaz ne kupujem.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tih_deževen_dan 28 Apr 2017 08:44

Prikaži citatmijar napisal:
Verjamem da je bolj okusno in mehko, samo je dodanih preveč vseh maščob.
Ja, žal drugače ne gre, tud sama bi želela pecivo brez sladkorja, maščobe, pa še brez moke. ;)
Tukaj je samo sladka smetana, lahko jo daš minimalno, torej čim manj. Ni pa ne olja, ne masla, ne margarine.
Nikoli ne bi dala vse to, to je potem res vse mastno zapackano, ni podobno pletenici ne pecivu.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh