Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Carski praženec res dober

Default avatar

smešnoo

astrid74 je napisal/a:
Vedno ga pripravljam v pečici. Zame je edino takšen carski praženec pravi.

V pečici? LOL
Default avatar

Zartrose

smešnoo je napisal/a:
astrid74 je napisal/a:
Vedno ga pripravljam v pečici. Zame je edino takšen carski praženec pravi.

V pečici? LOL
Zakaj lol? Jaz sem pa ob prebranem pomislila, da bi to enkrat poskusila, ker ne vem, kakšen je okus.
Default avatar

smešnoo

Zartrose je napisal/a:
smešnoo je napisal/a:
astrid74 je napisal/a:
Vedno ga pripravljam v pečici. Zame je edino takšen carski praženec pravi.

V pečici? LOL
Zakaj lol? Jaz sem pa ob prebranem pomislila, da bi to enkrat poskusila, ker ne vem, kakšen je okus.
Zakaj LOL?

Ker to potem ni carski praženec (šmorn). Že ime ti pove, kako se neka stvar pripravi. Carski praženec se praži, kajne? Tako kot se pommes frittes cvre, in "pomfri", ki ga nekateri delajo v pečici na peki papirju, pač ni pomfri, ker ni ocvrt v olju.

In če tista zgoraj napiše, da je carski praženec, pečen v pečici edini pravi, lahko napišem LOL. Ali ROTFL. Je pač neka njena izpeljanka, ni pa carski praženec. :-)))
Default avatar

Zartrose

smešnoo je napisal/a:
Zartrose je napisal/a:
smešnoo je napisal/a:


V pečici? LOL
Zakaj lol? Jaz sem pa ob prebranem pomislila, da bi to enkrat poskusila, ker ne vem, kakšen je okus.
Zakaj LOL?

Ker to potem ni carski praženec (šmorn). Že ime ti pove, kako se neka stvar pripravi. Carski praženec se praži, kajne? Tako kot se pommes frittes cvre, in "pomfri", ki ga nekateri delajo v pečici na peki papirju, pač ni pomfri, ker ni ocvrt v olju.

In če tista zgoraj napiše, da je carski praženec, pečen v pečici edini pravi, lahko napišem LOL. Ali ROTFL. Je pač neka njena izpeljanka, ni pa carski praženec. :-)))
Ja ja, to že. Ampak ona je napisala, da je zanjo tak taprav ;).
Avtorica pa zbira ideje, da dobi takega, ki jih je zunaj jedla. Mogoče je pa takega jedla? Hm, saj ne vemo, kaj je tisti kuhar uporabil in kako.
Default avatar

Lorealka a

Jaz vzamem toliko jajc kot je oseb in potem locim beljak od rumenjaka in naredim sneg. Rumenjak pa zmesam z mlekom in potem dodam moko in naredim maso brez grudic in dodam sneg, na koncu se malo mineralne vode. Specem v ponvi na olju. Dam na dobro segreto olje, potem pa znizam temperaturo plosce, da se ne zasmodi. Ce je velik, ga s kuhalnico prerezem na pol, drugace obrnem v kosu, ko je pecen ga s kuhalnico razrezem na koscke in se malo pustim, da se zapece, seveda v ponvi na stedilniku. Jaz ga potresem s kristalnim cukrom, ostali pa hocejo imet jabolcno cezano zraven. Moj je fajn puhast in oroci ga obozujejo.
Default avatar

astrid74

smešnoo je napisal/a:
astrid74 je napisal/a:
Vedno ga pripravljam v pečici. Zame je edino takšen carski praženec pravi.

V pečici? LOL
Apartma znaš prebrati. Napisala sem zame. Kar je zate je pa tvoja stvar.
Default avatar

astrid74

Zartrose je napisal/a:
smešnoo je napisal/a:
astrid74 je napisal/a:
Vedno ga pripravljam v pečici. Zame je edino takšen carski praženec pravi.

V pečici? LOL
Zakaj lol? Jaz sem pa ob prebranem pomislila, da bi to enkrat poskusila, ker ne vem, kakšen je okus.
Osebno nisem pristaš mastne hrane, zato mi je ta različica bolj všeč oziroma jo moj želodec lažje prebavi.

Ni tako mastno, je pa bolj hrustljavo po vrhu, v notranjosti pa še vedno mehko.

Če vtipkaš v Google "carski praženec iz pečice", dobiš kar nekaj receptov.
Default avatar

astrid74

smešnoo je napisal/a:
Zartrose je napisal/a:
smešnoo je napisal/a:


V pečici? LOL
Zakaj lol? Jaz sem pa ob prebranem pomislila, da bi to enkrat poskusila, ker ne vem, kakšen je okus.
Zakaj LOL?

Ker to potem ni carski praženec (šmorn). Že ime ti pove, kako se neka stvar pripravi. Carski praženec se praži, kajne? Tako kot se pommes frittes cvre, in "pomfri", ki ga nekateri delajo v pečici na peki papirju, pač ni pomfri, ker ni ocvrt v olju.

In če tista zgoraj napiše, da je carski praženec, pečen v pečici edini pravi, lahko napišem LOL. Ali ROTFL. Je pač neka njena izpeljanka, ni pa carski praženec. :-)))
Hudič, a veš da pohanje tudi pripravljam v pečici. Sem za na špago privezati pa ustreliti v glavo.
Pa pomfri gre tudi v pečico odkar smo imeli infarkt v družini. Kaj pa zdaj?

Kaj je pa rotfl, pa pojma nimam.

Pri nas doma in v našem sorodstvu stare glažarke že generacije pripravljajo šmorn na takšen način.
Takšnega sem navajena jesti že celo življenje. Meni osebno bolj odgovarja ta recept, ker ne prenašam mastne hrane. Zato je zame takšen pravi. Tisti iz ponve je prema sten, pogosto zažgan.

Kaj je prav in kaj narobe pri prehrani, ga pa ni razsodnika, ki bi lahko odločil. Ker obstaja ogromno variant ene jedi.

Ti kar lolaj kolikor ti srce da. Če se tako boljše počutiš in si srečna.
Default avatar

astrid74

astrid74 je napisal/a:
Zartrose je napisal/a:
smešnoo je napisal/a:


V pečici? LOL
Zakaj lol? Jaz sem pa ob prebranem pomislila, da bi to enkrat poskusila, ker ne vem, kakšen je okus.
Osebno nisem pristaš mastne hrane, zato mi je ta različica bolj všeč oziroma jo moj želodec lažje prebavi.

Ni tako mastno, je pa bolj hrustljavo po vrhu, v notranjosti pa še vedno mehko.

Če vtipkaš v Google "carski praženec iz pečice", dobiš kar nekaj receptov.
Delam podobno kot v tem receptu:

https://www.kulinarika.net/recepti/2540/jajcne
Default avatar

mala miška

astrid74 je napisal/a:
astrid74 je napisal/a:
Zartrose je napisal/a:
Zakaj lol? Jaz sem pa ob prebranem pomislila, da bi to enkrat poskusila, ker ne vem, kakšen je okus.
Osebno nisem pristaš mastne hrane, zato mi je ta različica bolj všeč oziroma jo moj želodec lažje prebavi.

Ni tako mastno, je pa bolj hrustljavo po vrhu, v notranjosti pa še vedno mehko.

Če vtipkaš v Google "carski praženec iz pečice", dobiš kar nekaj receptov.
Delam podobno kot v tem receptu:

https://www.kulinarika.net/recepti/2540/jajcne
Hvala za idejo! Bomo v kratkem poskusili. :-)

V kako veliko ponev/pekač pa zliješ maso iz recimo 3 ali 4 jajc (za 4 osebe)?
Default avatar

astrid74

V približno 30×20. Tako se lepo zapeče po tem, ko z vilicami strgam maso.
Default avatar

mala miška

astrid74 je napisal/a:
V približno 30×20. Tako se lepo zapeče po tem, ko z vilicami strgam maso.
Sem včeraj naredila po tvojem receptu in sem navdušena! Zelo okusno in povsem preprosto. Predvsem pa veliko lažje naredim za večje število lačnih otroških ust naenkrat. Še enkrat hvala za idejo! :-)
Default avatar

šmorn

To je vse skupaj en šmorn. Pravi carski praženec je z rozinami.