Forum.Over.Net

Starševski čvek

ali je "navadna" hrana iz supermarketa res tako slaba?

Default avatar

dilema5

Govorim predvsem o sadju, zelenjavi - vem, da je transportitano, prešpricano, prešlatano itd., pa mleku in mlečnih izdelkih ter mesu blagovnih znamk trgovcev. Ali je res tako slabo, nizko kvalitetno? Lahko rečem, da se prehranjujem zdravo, vendar ne kupujem bio hrane, ker bi mi komaj zneslo. Pojem veliko zelenjave, nekaj sadja, oreščke, kislo mleko, kefirje, piščančji file, sardele itd. kupujem pa izdelke po najnižji ceni. Nekaj ljudi, ki se spoznajo na hrano mi je reklo, naj si ne delam utvar, da zdravo živim, ker četudi kupujem "zdrave" stvari, so to živila, ki so pač nizko cenovna in nekvalitetna. Da je res zdravo tisto, kar ima certifikat, da je treba kupovat sezonsko od preverjenih kmetov v okolici. Sem se zanimala, vendar si enostavno ne morem privoščit - kila piščančjega bio fileja je slabih 30eur! Saj vem, da bio vzreja ni poceni in verjetno je to realna cena, sploh ne pravim, da so cene navite, vendar meni žal nedostopne :( Tudi kmetje na naši tržnici, ki imajo certifikate, nič ne spuščajo cen. Jih je ene par takih, ki sicer trdijo, da je domače in naravno, jajca pa prodajajo potiskana recimo. Pa saj sploh ne veš, kaj bi...
Default avatar

ne nasedaj

ajde, tistega piščanca za 30 € kilo pusti ti tem gurmanom in pametnjakovičem, ki se spoznajo na hrano, da bodo živeli 200 let. Če se bomo mi plebejci tu zraven mešali, bo za njih zmanjkalo zdrave robe po "dobrih cenah".
Default avatar

tk ti bom povedu

Tk ti bom povedu. Transport stane, špricanje stane, antibiotiki stanejo, ta in oni postopek stane. Tako da če kupuješ nizkocenovno hrano, ješ verjetno precej naravno hrano, ker vsi umetni postopki pač ne morejo biti zajeti v teh nizkih cenah. Se najde tudi kakšno sranje vmes, ki bi ga mogli stran vrečt, ampak to je bolj izjema, saj je to kar težko zakriti. Banan pa Slovenskih ni, sploh pa ne pozimi, to pa upam, da veš.
Default avatar

PismoRosno

S hrano iz marketov ni nič narobe, če kupuješ po pameti. Saj v marketih ne prodajajo samo čipsa in pijač v mavričnih barvah, ampak tudi čisto normalno hrano.
Pač, jagode decembra niso dobre, maja so pa čisto enake kot pri "preverjenem kmetu". Meso iz masovne reje ima vsaj neke kontrole, meso od "preverjenega kmeta" pa mogoče niti ne. Naši kmetje, vsaj celinski del, ne gojijo pomaranč in limon, tako da so agrumi iz marketa pozimi dobrodošla popestritev prehrane.

Življenjska doba se v krajih, kjer je dovolj hrane, daljša. Pa je večina te hrane kupljena v trgovinah. Duvanje z nabavo direktno pri kmetih pa je preveč nova zadeva, da bi lahko govorili o kakršnih koli rezultatih, razen da se dotični zaradi svojih novih navad boljše počutijo (se počutijo nekaj več). No, res pa da je dobro počutje in zadovoljstvo s sabo pomemben faktor, tako da bo kdaj mogoče iz tega naslova kaka dolgoročna korist.

Ampak če dobro premislim, poznam zelo malo ljudi, ki bi iz centra Ljubljane vsako jutro vandrali s kanglico po sveže mleko, tako da so "mi jemo samo preverjeno od kmeta" dostikrat tudi samo pravljice za lahkoverne.
Default avatar

Točno tottt

PismoRosno je napisal/a:
Točno to. Vedno se nasmejim, ko začnejo pametovati ljudje o domači "živi" hrani, ker se s pasterizacijo "uniči živilo". Seveda je mleko in meso od lokalnega kmeta živo, če pa inšpekcije od blizu ni videl, in posledično v njem mrgoli mikrobov in parazitov. Dober tek, pa naj se jim jajčeca trakulje ne zataknejo že v grlu - v črevesju se pa žal bodo.
Default avatar

Albintrans

dilema5 je napisal/a:

Jaz imam zaupanje v veletrgovce, ker ti preverjajo proizvajalce in si ne morejo dovoliti laži in afer.
Drugi so mali proizvajalci, ki prodajajo na trgih in mestnih "štantih". Tem "kao bednikom" je prav vseeno kakšno in predvsem koliko kemije uporabljajo v svoji več ali manj mini proizvodnji. Koncentracije kemije ni kontrolirana, sami pa so neuki. Te koncentracije so lahko tudi 2-3 krat presežene.
Edino prednost imajo, da je sveže. Dnevno sveže pa je tudi pri veletrgovina kot sta Lidl in Hofer.
Default avatar

Pomojeje

Ne sekiraj se, jes veliko bolj zdravo kot vecina slovencev. Ko kupujes sadje in zelenjavo preveri poreklo : cim blizje tem bolje. Ni pa treba da je bio ki je res precej drazje. Piscanca lahko kupis PPR (piscancem prijazna reja), je malo drazji, a ne toliko kot bio. Tudi hofer ima vcasih bio piscanca ki ni tako drag. Pa bio mleko in jogurti v hoferju so tudi solidne cene. Od avstrijskih krav. To je vsaj preverjeno bio, tista mantra "od kmeta" je pa zelo nejasna zadeva. Lahko je boljse, lahko je pa se slabse kot iz trgovine, ker ni nobene kontrole. Saj hrana v trgovini v koncni fazi tudi pride od kmeta. Mogoce res ni tako sveze, je pa vsaj precerjeno
Default avatar

ČČČ

Kdo ti garantira, da je tisto meso za 30 EUR res zdravo?
Default avatar

Gunnar

ČČČ je napisal/a:
noben ne garantira ampak naivneži kupujejo... imajo očitno preveč pod palcem.
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

·uʍop əpısdn əɥʇ

Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken.


Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

Gosturnca u solat še ni konc sveta.
Default avatar

Ena živilska

Ena izmed živilske stroke, ki je na dosti visokem položaju mi je povedala, da so živila v marketih bolj pod drobnogledom in za to tudi bolj sigurna. Da to kar piše na deklaraciji tudi drži.
Mi mleko kupujemo iz mlekomata. Čisto ok...meso slovensko prav tako se trudimo da tudi sadje in zelenjava. Včasih pa tudi kaj tujega. Nič narobe. Važno, da se doma kuha in ni pol pripravljena hrana.
Default avatar

vsak po svoje

Ne kupujem. Ker poznam inšpektorja in vem kako je to pregledano. Tudi sam inšpektor ne kupuje od veletrgovcev. Za prehrano bi lahko rekli prehranska mafija. To da je pregledano ni. Seveda, da napišejo kako je vse pregledano in da je vse v meji normale.
Default avatar

jaz vidim drugače

PismoRosno je napisal/a:

Kaj ti bo dolga življenjska doba, če je večinoma ljudi po petdesetem na zdravilih in dementnih. Jako lepo življenje. Mislim s to življenjsko dobo pretiravate. Bolje biti mlad in zdrav in potem greš kot pa umirati trideset let, da rečeš sem živel sedemdeset.
Default avatar

še to

In še to jagode pa sploh ne kupujte in limone po trgovinah. Če so vam jagode tako dobre pojdite v gozd in jih naberite ali maline. Samo v vednost.
Default avatar

zaupam trgovcem

Jaz zaupam trgovcem in vso hrano kupim v trgovini. Zelenjavo malo namakam v sodi bikarboni. Tudi otroci rastejo ob tej hrani in tudi moji starši živijo ob hrani iz trgovine.
Skoraj da man zaupam kmetom, ker še niso daleč časi, ko sem poznala enega kmeta, ki je nosil odpadke krane iz hleva od goveje živine, svojim piščancom, ki jih je redil v kurniku.
Da je izboljšal njihovo zdravstveno stanje, jih je pogosto hranil z antibiotiki, ki mu jih je dostavljal veterinar in potem to meso prodal kot "domače".
Default avatar

laracr

Predvsem se drži pravila:
jej sezonsko in lokalno.
- koprive, čemaž, regrat, gozdne sadeže, gobe - iz narave
- moko, kaše - iz mlina - narediš testenine, pečeš kruh in vse kar je iz moke
- mleko - od bližnjega kmeta - narediš skuto, sir, jogurte, kislo mleko
- zelenjavo - iz domačega vrta
- sadje - iz domačega sadovnjaka
- ko je vsega viška, vložiš, daš v skrinjo, delaš marmelade

Mi tako, ker lahko.
Kakšne imaš ti pogoje, ne vem. Predvsem pa se drži zgornjega pravila.
Default avatar

erwind

Eh ja, ta trip, da je 'domače' najboljše in oh in sploh zdravo.
Zakaj že?

To so miti - vedno se prime v kolektivu nek 'mit' in folk navali. danes je na tapeti 'kemija in industrija', s tem da folk sploh ve ne, za kaj pri tem gre. Govorijo kar nekaj počez - sploh pa so se ljudje vedno bali stvari, ki jih ne razumejo dobro. Nekaj ali nekoga hočejo vreč na grmado - danes je to neka kobajagi 'kemija'. Kr neki.

Meni se na primer, ravno nasprotno, "domače" dokaj upira in se mu izogibam: kakšne kontrole zares imajo ti kmetje, s čim hranijo živino, koliko je to res neoporečno? Jaz jim ne zaupam in videla sem že na lastne oči, v kakšni svinjariji nastajajo ti vele 'domači' izdelki. Misliš, da kmetje vedno zadostijo osnovnim higienskim standardom? Uporabljajo rokavice, so sterilni, itd...tudi slučajno ne. Neka kobajagi 'domača' skuta, za katero še tega ne vem, če si je kmet roke umil, preden jo je šel delat.

Sem enkrat dobila en tak domač izdelek, en kos skute, ki je bil vidno umazan - je samo romal v koš, zase si pa kupim tolminsko skuto v mercatorju in vem vsaj to, da nastaja v top higienskih pogojih. ja, seveda so tudi tam lahko odkloni, a dejstvo je, da so inšpekcije in standardi hudi in tudi redno preverjani. Kdo preverja enega kmeta, ki si je mogoče roke v predpasnik obrisal, potem pa šel vkuhavat marmelado? ne, hvala.

Ne nasedaj toliko tem propagandam - tole domače in eko in bio je ena huda tržna niša. Ne rečem, da kaki bio izdelki niso morda res bolj pazljivo obdelani, a s standardno proizvodnjo ni nič tako groznega narobe. Je vrhunska kar se tiče higiene, sestavine pa tudi povsem običajne.

Veš koliko raziskav nacionalni inštitut za varovanje zdravja izvaja za preverjanje embalaže - da ni toksična, da ne spušča strupenih snovi v hrano? To so cele gmote in tone raziskav, na mednarodni ravni. Je treba ustrezat evropskim standardom,ki so izjemno zahtevni in se stalno preverjajo. Enako velja za 'industrijske' izdelke, zato ohrani trezno glavo in ne nasedaj rekla kazala natolcevanjem in to s strani folka, ki 'informacije' pobira ravno tako iz rekla kazala sistema, zraven pa še meša neke svoje paranoje in izkrivljene predstave.

Malo racionalnosti in treznosti je potrebno pri vseh stvareh.
Default avatar

ni čudno da vse požrete

erwind je napisal/a:
A ti sploh živiš v realnem svetu. Naivnež. Glej bratranec je dolga leta delal za prehrano in takšne svinjarije kot se tukaj dogajajo se ne dogajajo niti v bančnih poslih. A ti res verjameš, da je vse pregledano, da je vse kontrolirano. Da hrana, ki jo človek sam pridela na svoji njivi brez škropil ni zdrava se vidi, da nimaš vse pošlihtano v glavi. Brez zamere. Da se ti upira hrana, ki jo nabereš naprimer v gozdu ne upira se ti pa jesti jagode v trgovini. Saj se ne gre za zdravje kajti vsi bomo umrli ampak da si tako sveto prepričan v mafijo, ki ga boli k......kaj daš v usta. Vsaj sam do sebe bodi pošten in jej zdravo hrano. In najdi jo. Ti ne zaupaš ljudem zaupaš pa mafiji. O ko bi ti vedel kako prirejajo rezultate. Glej po eni strani pa brez veze ti kaj pisati, ker si prepričan v svoj prav.
Default avatar

donsepo

Ena živilska je napisal/a:
Se strinjam. Hrana v trgovinah je precej dobro pregledana in to kar piše na deklaracijah vedno drži. Resda moraš biti malo bolj pozoren, ampak se da vse najt. Jaz kupujem meso izključno slovenskega porekla. Zelenjavo probam čim več sezonskega iz vrta, ampak če ne gre pa sem tudi bolj za slovensko. Sadje si pa občasno kaj eksotičnega privoščim.
Default avatar

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

laracr je napisal/a:

Neumnost! Nekateri živijo v bloku in delajo cel dan, v gozd ne smeš ker te podijo, njive so pognojene in od pasjih drekcev...
Default avatar

SoulHealer

Meni gre vedno na smeh, ko pravijo, da so šli k temu in temu po domača jabolka in hruške. Ker se čuti, da so res domača, da imajo vsaj okus, pa blablabla ...
Možakar ima res lep sadovnjak, ampak tam porabi toliko enih škropiv, da se čisto mirno kosa s tistim jabolkom iz trgovine.