Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

ne znam kupiti salame :(

Default avatar

majnica

Živjo!

Imam problem pri nakupu suhe salame. Zakaj? Jaz salam ne jem in včasih jih moram vseeno kupiti - obiski, delavci, moj dragi... Jaz kar vzamem prvo ki je na polici, potem pa dostikrat z mojim ugotavljava, da salama ni dobra. (Čajnih ne mara, to že vem!)

Včasih se razjezim in njega pošljem po nakupih, samo navadno pa jaz kupujem in potem je problem. Nisem pa si zapomnila, katera je bila pa vseeno dobra. Smotana sem pač.

Prosim, povejte mi, katere suhe salame vi kupite pa da so vam res dobre. Si bom prav zapisala in šla z listkom v trgovino in potem doma naredila mojemu degustacijo, pa bo izbral najboljšo in ni vrag, da si potem ne bom zapomnila, katero salamo moram kupit!! :))
Default avatar

Babi

Hej!

Kupujem poredko, se vedno pa raje suho kot tiste sveze, ki jih moras se zlasti poleti pojesti v enem dnevu. Res izbira ni preprosta. Nekateri imajo radi zelo suhe, ze trde ( jih nimam rada), drugi bolj socne. Mi spadamo med te. Potem so se prekajene ali neprakajene, susene samo na zraku
( Primorska).

Pri nas gre takole:

Prava madzarska ogrska salama,

ki je na tanko narezana zelo okusna in je ne rabis veliko, ker je polnega okusa. Dobra je tudi ogrska od Krasa. To so drazje salame, a zelo odlezejo.


Razne Kras salame, salamini ( suseno na zraku).
Verjetno so podobne in enako kvalitetne tudi od MIP Gorica.

Zelo dobre so tudi it. salame ( od ta prave znamke), tip Furlanska, Milanska,
zelo socne. V nasem mestu jih ima nek privatnik.

Zdaj sem ti nastela bolj take iz nasih krajev. Kaksnih Celjskih mesnin in drugih iz notranjosti Slovenije ne poznam dobro, zato ti bodo druge povedale.

Aja, notranjski zelodec je tudi dober. To je pa ze prekajeno.

Od svezih pa gre najbolj v slast mortadela:)

Verjetno obstoja kaksna spletna stran, kjer si natancneje pogledas.

Pa se to: Veliko salam ima isto ime. Recimo cajna, ki je tvoj dragi nima rad;
ampak cajna je lahko od razlicnih proizvajalcev. Prav tako zelodec itd.

Srecno roko pri izbiri in nakupu Babi
Default avatar

Rakica

Večina ljudi, ki jih poznam prisegajo na mesnine Kras. Panceta, pršut, bržola; absolutno mora biti narezano zelo na tanko. Te mesnine so zelo drage, ampak jih veliko manj porabiš in tudi vidiš kaj ješ, dočim v svežiš salamah hm hm, bila sem v Jatini proizvodnji ..., ne bi vam rada apetita pokvarila. Lp
Default avatar

ElaS

Original ogrska salama je okusna. Tudi Domača od celjskih mesnin ni slaba. Pri suhih salamah ponavadi drži dejstvo: za malo denarja malo muzike. Zato razne salame v akciji okoli 1000 sit, niso dobre. Nad 2000 sit, pa se začne okus (ker so tudi sestavine boljše notri).

Lp, Ela S
Default avatar

kroki

Nama je zelo všeč ta od Celjskih mesnin, ki je v Tuši še dan dva v akciji, Domača ali pa Grofovska...........
Rada imava zimsko od Mipa.....
pa še Trentarska....od Mipa, za ime nisem 100%, je pa definitivno MIp in na T, je polovico velikosti salam, vedno samo v hladilnikih, pa malo bolj ampak čisto malo bolj debela kot običajno.....
Pa kakšna domača zaide........ampak.....redko....jih je težko dobiti.........


Glede Madžarskih, tista, ki jo pri nas kupimo s rdečo in zeleno črto, .......midva z možem sva bila 2 leti nazaj na M. in ker nisva mogla tistih furintov za kaj pametnega zapravt.......sva si rekla,......novo leto je blizu in pridejo obiski, bomo pa kakšno salamco....narezal in sva kupila enako kot jo uvažajo in še eno drugo, polovične salamce...ker nismo veliki potrošniki......in mi je bila tista druga.....ful bolj všeč.........ampak je le stvar okusa.........
Default avatar

petra

pri nas od suhih salam najbolj "obrajtamo" milansko in furlansko.
mortadela-mip ali kras z olivami ali brez.

v glavnem pa nismo grozni salamoljubci. lp petra
Default avatar

tašika

Pri nas prisegamo na prštu, kraško panceto, pravo madžarsko salamo, tudi celjska je dobra. Mislim, da za suhe salame velja več denarja, več muzike.
Lahko pa prosiš trgovsko, naj ti da rezino salame za probat, potem se pa odloči.
Default avatar

Mitka

Od suhih salam imamo najrajši pršut:-))) Po pravici povedano raje ne kupujem suhih salam, nismo njihovi ljubitelji. Imamo pa radi rezino hamburške slanine, prekajen vratnik in šunko. Od svežih kupim navadno salamo za na žar in to je vse. Tudi delavci imajo raje slanino, vratnik, šunko pa kakšno klobaso iz zaseke in to tudi bolj odvrne kot pa salame, vsaj po mojih izkušnjah.
LP
Default avatar

petra

kraski prsut pa vendar ni salama...on je car ! ::)) to pa uvrscamo- vsaj pri nas- v posebno kategorijo. pa seveda, da ne naredim krivice zelodcu- pa ne cisto vsakemu....sebrejlski je bil svoje case res dober. lp petra
Default avatar

Babi

Hej!

Omejila sem se na salame, ker je bilo vprasanje tako postavljeno.

Ampak..... prisegamo na prsut in dobro panceto:))))

Se najboljsa se mi zdi KRAS in tocno iz prsutarne Sepulje ( vsaj mislim, da je tako napisano). saj je Lokev tudi OK:)


Lep pozdrav Babi
Default avatar

Mitka

Seveda petra - saj sem se le pošalila! Zato, ker mu nobena salama še do gležnjev ne seže! LP
Default avatar

petra

jasno ! :)) petra
Default avatar

Tinci 2

Jaz imam srečo, da doma jemo skoraj izključno samo domače salame in sušene klobase - najboljša mi je iz konjskega mesa.
Od kupljenih zadev mi je najboljša panceta in pa pršut iz pršutarne Lokve.
Default avatar

h&m

Mi imamo najraje Domaco iz Celjskih mesnin ;) Ali pa njihov svinjski zelodec...njam :)
Default avatar

Alee

Oj..
Tudi sama jih nobenih ne jem preveč rada, vem pa, da imajo naši doma najraje želodec (Celjskih mesnin) in pa furlansko salamo. Pa nej vam tekne! :)
LP

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood