Starševski čvek

luskavica - zdravila škodujejo??

Default avatar
Pozdravljeni, stara sem 23, cca 4-5 let imam luskavico na lasišču - na zatilju. Nič od terapije mi ni dolgoročno delovalo, tudi kratkoročno - zelo slabo. Trenutno uporabljam Sorel in Locoidon. 4 dni sem uporabljala oboje hkrati (eno zjutraj, drugo zdravilo zvečer). Zdaj uporabljam cca 4 dni kortikosteroid Locoidon. In rezultat, luskavica z zatilja se mi je razširila na vrat. Na sprednje delu glave sem imela luskavico velikosti lešnika - sedaj je površina vsaj 3x večja. Tudi na nogi opažam majhen rdeč krogec... Zanima me pri ostalih, ki se borite z luskavico, kako na vas delujejo zdravila, je možno da zadevo dodatno toliko poslabšajo? Ne vem, kaj naj, pod stresom sem dolgo-zato dolgo poslabšana luskavica, zdravila ne učinkujejo/mi očitno slabšajo zadevo... Če opustim terapijo se naredi ogromno luskic, srbenje, sedaj ko uporabljam terapijo se mi luskavica širi, res ne vem, ali naj s terapijo nadaljujem ali ne...
Default avatar
Pojdi, da ti zamenja zdravilo. Ko se preizkusi vse možnosti, pa si kandidat za biološka zdravila.
Default avatar
Dve moznosti. Ali to sploh ni luskavica. Vcasih je treba potrdito s histologijo. Ali pa si pac v zagonu bolezni in se bo se sirila, ne glede na to ce bos mazala. Oziroma bo se slabse, ce ne bos.
Ta mazila so za najbolj blage oblike luskavice. Ko ne pomagajo, sledijo druge terapije. Recimo sistemski imunomudolatorji, sistemski retinoidi. Najprej vedno zacnemo z najbolj blagimi zdravili. Ostala zdravila so veliko bolj ucinkovita, vendar pa lahko imajo tudi hude zdravstvene tezave. Nekateri potrebujejo biolosko zrdravilo, imunosupresiv in se kreme, da se bolezen umiri. Torej kot vidis, ni tako enostavno. Ce te pa se kaj zanima, pa kar vprasaj.
Default avatar
Dermo odg je napisal/a:
Sedaj hodim k drugemu dermatologu. Prva dermatologinja je sicer parkrat rekla da je VERJETNO luskavica (na izvidu je pisalo psoriaza capitis), drugi je na izvidu napisal, da gre za luskavico kot je že bilo ugotovljeno. Kaj bi pa še lahko bilo? Rdeče je vedno, luskice se delajo in veliki koščki odpadajo. Zdravila učinkujejo le toliko, da se delanje luskic ustavi. Ob zdravilih rdečina nikoli ne izgine oz. se še poslabša, zdaj se še širi. Imela sem Diprosalic, Daivobet, lekarniško pripravljeno mešanico (10% salicilna, 70% olivno in 20% ricini olje... nekaj takega procenti), sedaj Sorel in Locoidon. Nič ne pomaga ne vem kako. Zanima me, kako preprečiti širjenje luskavice? S čim mazati, ko opaziš novo nastal flek na telesu? Najprej probati s čim naravnim ali že kar s pravimi zdravili... Groza me je ob misli, da se mi še bolj razširi... še sama luskavica mi bolj povzroča stres.
Default avatar
Kako pa poteka ta potrditev s histologijo?
Default avatar
Ok vidim, da ste marsikaj poskusili od lokalnih sredstev in čist razumem, da s tem niste zadovoljni. Lahko recimo rečeva, dajte še mesec dni poskušat, da bo za ziher. Če pa v tem času res ne boljše in se bo širilo, potem bo treba uvesti sistemnska zdravila, v kolikor vas iz estetskega vidika res motijo spremembe. Načeloma se luskavica zelo izboljša, ko ste na soncu. Recimo vsak dan pol ure sončenja in na morju. Vemo, da sončenje ni zdravo, vendar proti luskavici precej pomaga. Mogoče bo tudi to pomagalo, ker se bliža poletje.
Naslednji korak bi drugače bila fototerapija na dermatološki kliniki (včasih kar ok rezultat), drugače pa potem imunosupresivi. To pa je potem res v domeni dermatologa, ki je na kliniki, ki vas bo vodil, treba je spremljati jetrne teste, hemogram in diferencialko, ledvične teste, ustrezno reagirati ob okužbah, saj boste potem imeli slabšo odpornost. Ponavadi bolniki zelo dobro prenašajo te imunosupresive, vseeno pa moramo biti previdni. Zdaj se mogoče sliši vse zastrašujoče in težko, vendar ni. Za zdaj mažite s kremammi, naročite se na kliniki. Ker tisti dermatologi lahko potem predpišejo tudi biološka zdravila v kolikor bi jih rabili.
Mažite sicer z masnimi kremami, veliko glicerina, brez parfumov. Obvezno prenehajte kaditi, če slučajno kadite. Kajenje zelo poslabša. Prav tako zdravila za srce, recimo beta blokerji. Od alternativnih metod predvsem uporabite vse kar vas sprosti. Vse kar zniža vrednost stresnih hormonov. Več boste imeli teh, bolj boste podpirali vnetje. In pa zelo pomebna zadeva. Naj vam določijo vrednost vitamina D v serumu. V kolikor je prenizka, je treba dodati na recept Plivit D kapljice, da se dvigne nivo tega vitamina, ki ima pomembo vlogo pri imunske sistemu.
Lahko na spletu tudi vtipkate "psoriasis HUMIRA", da boste videli kakšen učinek imajo biološka zdravila, da boste imeli upanje.
Default avatar
Edina krema, ki je meni dejansko pomagala, je tale na sliki dol.
Če se to še dobi, pa ne vem. Meni je luskavico TRAJNO pozdravila. Na bazi nafte.
Slika
Default avatar
Moj sodelavec jo je praktično odpravil s smolo industrijske konoplje. Naravno, ni negetivnih posledic, kot so možne pri zdravilih.
Default avatar
sem že pisal o tem je napisal/a:
Locacorten ni na "bazi nafte", temveč gre za čisto navadno kortikosteroidno mazilo, ki ob dolgotrajni uporabi tanjša kožo.
Default avatar
Jaz ti svetujem, da greš na bioresonanco. Tam ti bodo ugotovili, zakaj se ti je luskavica sploh pojavila in ti predpišejo tudi ustrezno hrano, ki jo je primerno uživati in kaj je boljše, da opustiš. Seveda ob tem ne zanemariti zdravljenja z zdravili. Srečno.
Default avatar
Poskušaj prvo z čimmanj agresivnimi kremami in tehnikami. Izobrazi se, beri knjige, beri internet, seveda ne nasedaj kakšnim šarlatanom, ki jih je danes polno, izobrazi se o svoji bolezni in si prvo poskušaj sama pomagati. Danes zdravniki znajo predpisovati samo še najbolj agresivne tehnike zdravljenja, ki nekaterim res pomagajo, ampak za mnoge se stanje še poslabša, govorim na podlagi izkušenj. Ko je imel moj otrok dobil izpuščaje in rdečico na pregibih in obratu, mu je zdravnik predpisal Locoidon. Torej kar takoj je dobil kremo, ki po daljši uporabi tanjša kožo in ni nedolžna stvar. Po krajšem proizvedovanju sem izvedela, da te kreme predpisujejo na veliko, odraslim in otrokom. Jaz sem potem rajši sprobala več različnih naravnih, manj agresivnih stvari, dokler nisem na koncu našla kreme, ki ti jo zmešajo v lekarni, sicer draga, ampak vredna svojega denarja, rdečica in izpuščaji so izginili. Žal je tako, da danes moreš vse preveriti sam, če si hočeš dobro in to velja na vseh področjih življenja. Pa lep pozdrav.
Default avatar
Poskusi s spremljajočim zdravljenjem z alternativo. Poglej malo za bioresonanco, akupunkturo, homeopatijo. Vem, se sliši morda noro, ampak najbrž teh krem, ki ti ne pomagajo, ne želiš imeti vse življenje? Alternativa ti lahko stvari vsaj malo omili, če že ne čisto pomaga.

Kot pravi že ena prej, tudi zmanjšanje stresa lahko bistveno vpliva na izboljšanje, če sama veš, da stres to povzroča.

Preberi malo tudi o prehrani, osebno imam izkušnje, da je sprememba prehrane kar ogromno pomagala pri določenih stvareh.

Kar se tiče samega mazanja, poskusi s kakšnimi blagimi in mastnimi kremami, morda kakšnim oljem, če bi seveda pomagalo in ne zadevo poslabšalo oziroma zdražilo.

Srečno!
Default avatar
o Locacortenu je napisal/a:
Ker je res že 30 let od kar sem imel jaz luskavico, dopuščam možnost, da je bila namesto kreme locacorten, mogoče locaselen, ker sta si kremi zelo podobni
Definitivno pa je krema na bazi nafte ker smrdi čisto po katranu.
To da tanjša kožo je bolj ali manj larifari. Meni ni nič stanjšalo kožo, mi je pa luskavico trajno pozdravila.
spodaj slika.
Locaselen
Slika
Default avatar
Prosim ne nasedaj pitri in njeni konoplji in raznim bioresonancam, ker bodo samo denar s tebe potegnili, pomagalo pa ne bo nic! Cisto nic! Drzi se tega kar pravijo dermatologi.
To kar je dermo odg napisal je res. Sama imam luskavico in se strinjam z njim. Moja je v remisiji in je cist izginila s pomocjo dermatologov. Pa se denarja.nisem nic zapravila.

Lp, anita
Default avatar
Alternativa lahko pomaga, ni nujno, da bo ozdravila, lahko je pa izjemna podporna pomoč. Žal stane, a iz izkušenj lahko rečem, da so izboljšanja bila.

Pitra res konopljo ponuja za čisto vsako zadevo, tako da že to lahko prinese ogromno skepticizma, marsikdo si je pa z zgoraj omenjenimi alternativnimi zdravljenji tudi že zelo pomagal. Osebno vem, da je veliko tudi v prehrani in seveda stresu. Zadeve so bolj povezane kot si mislimo.
Default avatar
Anita 44 je napisal/a:
in res Anita zakaj bi mi nasedali, naj raje preberejo kakšen članek in se bodo sami informirali. Kako naj bi potegnila denar z nasvetom? Vsak se sam odloči.
Default avatar
sem že pisal o tem je napisal/a:


A ta krema se dobi pri svojemu zdravniku na recept ?

Hvala in lp.
Default avatar
sem že pisal o tem je napisal/a:
Lahko da smrdi po nafti, lahko da vsebuje kaj "naftnega", ampak še vedno je to v osnovi navadna kortikosteroidna krema z dodatkom salicilne kisline. Kortikosteroidi so učinkovina, ki pomaga, a hkrati tanjša (koliko je odvisno od posameznika in dolgotrajnosti uporabe), vendar se to ob izbruhih vzame v zakup, salicilna kislina pa deluje luščilno, pač prej odstrani odmrlo kožo.

Ti si pač lahko imel akutni izbruh luskavice (če je to sploh res bila luskavica) in mnogo akutnih se ob zazdravljenju ne ponovi nikoli več ali pač več let ne. In ja, krema je pomagala, saj gre končno za kortikosteroid.