Starševski čvek

kdaj otroku kupiti mobilni telefon??

Default avatar
Pozdravljeni,

zanima me če ima kdo kak nasvet.. izkušnjo? Imam sina v 3 razredu osnovne šole in si zelo želi svoj mobilni telefon, ker ga ima menda že večina sošolcev. Sem v dilemi ali naj mu ga kupim ali ne ker sem sicer mnenja,da je še prezgodaj in,da ga ne rabi še.Bojim se tudi, da bi potem preveč časa posvečal telefonu. Vesela bom vsakega odgovora.Hvala.
Default avatar
Hoče mobilni telefon ali pametni telefon? Bistvena razlika. Za mobilni telefon ni nobenih ovir, pri pametnem pa je treba bit zelo previden in uporabo nadzirat kot sokol. Če meniš, da bi ga potegnilo, pa je to močan argument proti. Vsekakor pa je zgodaj. In da ga imajo vsi, veš, da je raca?
Default avatar
Naš ga bo dobil za 11. rojstni dan. Dobil ga bo že malo prej, da ga bo imel čez poletje, ko bo sam doma in da bo klical sošolce.

Dokler ne hodi sam okoli, na ID, ali pa je dlje sam doma, ga po moje ne rabi.
Default avatar
Moj ga je zaradi zdravstvenih težav dobil v vrtcu in zato ga je potem starejši brat tudi dobil- takrat je bil v 2. razredu.
Default avatar
staršev, ki se ne morejo odločiti, ali bi otroku kupili pametni telefon ali ne in potem na koncu kupijo, ker seveda že vsi imajo, imam hude težave s svojim sedmošolcem. Prav ste slišali. Naši otroci vedo, da te igrače prej pri nas ne bo. Če je nujno, vzamejo dodatni mobitel, ki je po njihovem mnenju neumen, seveda, so pa dosegljivi. in drugega ne potrebujejo.

Seveda pa se svet vrti po svoje. Zelo me je strah, kaj bo z zdajšnjimi generacijami. Ali vi kaj pogledate okoli sebe?

Mulci se preko pametnih telefonov zmenijo, da gredo na rekreacijo - beri fuzbal. potem pa tam sedijo in eden drugemu pošiljajo sporočila. res super, ni kaj.
Default avatar
Tudi naš je v tretjem razredu trdil, da ga imajo že vsi sošolci. Ne verjemi mu. Mi bomo še malo počakali.
________
Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo.
Default avatar
Ne kupujte, zaradi tega, "ker ga imajo že vsi v razredu" (ponavadi v 3.raz.to ne drži), ampak ali ga zares potrebuje. Npr.se vozi z busom sam na trening ali hodi sam iz šole z busom domov ipd. V takem primeru, npr.zamudi prevoz in pokliče nekoga, da ga pride iskat, ker je npr.predaleč, prepozno (ponoči, pozimi, preveč prometa), da bi hodil peš.
Če nič od tega ni, ga povsod vozite odrasli, praktično ni nikoli sam, potem ne potrebuje ne mobilni, ne pametni ne kakršenkoli telefon v 3.raz.OŠ.
Velika verjetnost obstaja tudi, da ga bo pri teh letih izgubil.

Jaz bi počakala vsaj še do 5.raz.
Default avatar
Naš otrok je tudi v 3. razredu in bo konec šolskega leta za rojstni dan dobil telefon - KER bo začel sam hoditi domov iz šole in želiva, da ga lahko pokličeva, ali da on pokliče naju, ko bo sam.
Tudi pri starejših dveh otrocih smo telefon uvedli konec tretjega razreda iz istega razloga. Smo pa vedno kupovali neko bolj poceni zadevo, ki je bila namenjena bolj kot ne klicanju in pošiljanju sms-jev.
V naši šoli je pač tako, da se v podaljšanem bivanju dolgočasijo, medtem ko učiteljice visijo na kupu in klepetajo.

Vsi trije radi berejo. Imajo kar nekaj popoldanskih aktivnosti, narest morajo domačo nalogo, dokuhati kosilo - morajo se organizirat, da jim vse znese. Skratka ni bojazni, da bi viseli po nepotrebnem na telefonu.

Koliko sošolcev ima telefon, pa ne vem. Me ne briga. In otroci to dobro vedo, da ne težijo.
Default avatar
želi si pametnega
Default avatar
naš bo za 11 rd dobil svoj prvi (rabljen) mobilni telefon.
to, da morajo starši imet otroka na vrvici, ker grem sam (po možnosti še z busom od vhoda do vhoda) domov (kot zgoraj v 3. razredu), se mi pa zdi neka novotarija. otroci smo vedno hodili sami domov iz šole. če se kaj zgodi, pa itak ne moreš pomagat na daljavo.
Default avatar
Moj ga je dobil v 1. Razreda. Izključno, ker je takrat začel hoditi sam v šolo in domu, ker se je sam vstajal in se uredil za šolo. Pač zaradi delovnega časa nisem tako zgodaj več doma in mi je bil telefon nujen.
Default avatar
Telefon čim kasneje in to na kartice.
Z telefonom se konča mirno obdobje, najprej ga boste zgubili, pol razbili ekran, morda bo padu še v wc, ker ga bo zaradi vas tihotapil....v skrajno sanjskem primeru, morda telefon vašega otroka ne bo zanimal....želim, da je vaš otrok med njimi...:)
Default avatar
naš ga je dobil v 6R, ampak ne novega, podedoval je starega in še dobro, ker ga je zgubil v parih mesecih.
zdej ima spet starega, mal bol pazi, je predplačniški, doma ima wifi odprt 2 uri... seveda otroci rabijo telefon za vse kaj drugega kot klicanje in pisanje sms-ov, to vam mora bit jasno!

3R pa ni potrebe, razen v izrednih okoliščinah .. in verjemi, da niti slučajno nimajo v 3R telefona vsi.
Default avatar
Moja tamaučka ima telefon od 4 leta naprej, ker gleda risanke in kliče atija, mamico, babico in dedija. Vendar ne pretirava z uporabo.
Default avatar
Ne, dokler ganujno ne rabi da se dogovorita kje počaka, kdaj se dobita, torej ko sam odhaja na pot in je samostojen.
Nimajo ga vsi, zagotovo in res ga ne še kupit. Nič ga ne boš prikrajšala s tem.
Lahko pa se opazuješ kako manipulira s tabo in kako nestabilna si, če popuščaš pri tako nepomembnih stvareh (že zdaj!)
Default avatar
Jaz sem proti temu, da ima otrok mobilni pametni telefon. Pa ni bilo druge opcije, ker nimamo možnosti stacionarnega telefona, otrok pa je moral z začetkom tretjega razreda pričeti sam hoditi iz šole in sem resnično želela vedeti, ko je prišel domov. Če ne bi bilo tega razloga, telefona ne bi bilo.

Zato smo uvedli star pametni telefon, ki ni od otroka ampak je namenjen nujnim klicem. Telefon je vedno doma, s seboj ga vzame izključno po predhodnem dogovoru, če je res nujno potrebno. Drugače telefon ne sme iz stanovanja (je samo na pol mobilen :).

Lahko pa potrdim, da imajo pri nas sedaj v četrtem razredu vsi telefone, veliko otrok jih nosi s seboj v šolo, kar sem jaz strogo prepovedala in bo telefon prvič, ko bo prekršen ta dogovor, pred otrokovimi očmi fizično uničen. Menim, da ni nobene potrebe, da otrok nosi telefon kamorkoli s seboj, razen kot sem zgoraj navedla, v izjemnih primerih.

Kje je tista meja, ko potem postane to pravilo bolj ohlapno in otrok dejansko dobi "svoj" telefon, pa še nisem sigurna. Kolikor se mi zdaj zdi, v OŠ ni potrebe po tem.
Default avatar
Jaz mislim da ni neke filozofije. Otrok dobi telefon ko ga potrebuje. Pa ne za FB ipd. zadeve. :)
Default avatar
Telefon je ze standard. Brez njih res ni vec zivljenja. Cez par let bojo telefoni pomembnejsi od avta. Se kej hujsega. Telefona verjetno se rabil nebo ampak kupit ga ni greh saj se bo tako hitreje vkljucil med ostale in odkril internet ki bomo itak vsi odvisni od njega cez par let. Pa se vazil se bo lahko pred drugimi ane.
Default avatar
Naš je v 4 razredu, dobil ga je med počitnicami pred 1. razredom... Zakaj? Ker je sam hodil v na neke delavnice pa da sem ga lahko zjutraj poklicala, zbudila... no potem je pa še 1 uro počakal sam doma in sva se spet slišala! Na telefonih imamo aplikacijo, s katero preko svojega telefona nadzorujem njegovega, uporabo igric ima omejeno na 30 min na dan, to je pa to :) instagrama, Facebooka in podobnega pa ne dovolim