Med.Over.Net

Ustno zdravje in higiena

Odgovarjajo: Miha Bobic, dr. dent. med., specialist ortodont

Rjavi zobje po čiščenju zobnega kamna

Default avatar

111555

Pozdrav!
Pred enim mesecem sem šla na čiščenje zobnega kamna, saj sem imela zobe od znotraj že kar obarvane, spredaj so bili še kar okej. Pred tem sem imela zadnje čiščenje tri leta nazaj.

Danes pa sem se zavedla, da so se mi sprednji zobje, predvsem zgornje in spodnje enice obarvale na rjavo, oziroma so se pojavile rjave lise. Kako je to možno?! Ali je kaj povezano s tem, da me od čiščenja kamna naprej skelijo zobje vsakič, ko pijem kaj mrzlega?

Res mi ni jasno. En mesec po čiščenju imam zobe bolj rjave kot takrat, ko so od čiščenja pretekla 3 leta.

LP
Default avatar

babit

Pozdravljeni!

Čiščenje zobnega kamna pomeni odstranjevanje trdih in mehkih oblog z zob. Namen odstranjevanja oblog je odstranitev mikroorganizmov, ki živijo v oblogah in s tem vzpostavitev pogojev za zdrava obzobna tkiva, brez vnetja. S čiščenjem se odstranijo tudi zabarvanja vendar je to postranskega pomena. Zabarvanja sama (čaj, kava, vino) niso škodljiva so pa neprijetna na pogled. Predvidevam, da vam je bilo svetovano čiščenje zaradi obilice oblog, saj se te v treh letih gotovo naberejo. Predvsem za spodnjimi sekalci, kjer je stalno prisotna slina. Predvsem na tem področju se neodstranjene mehke obloge hitro spremenijo v trde pod vplivom mineralov v slini.

Ob vnetju dlesni, ki je posledica obzobnih oblog, lahko od odstranitvi pride do začasne občutljivosti zobnih vratov, saj le ti nimajo več "termo izolacje“ v obliki zobnega kamna. Kot rečeno je to prehodnega značaja in ob pravilni higieni izzveni v nekaj dneh, mogoče tednu. Če skelenje ne izzveni je pametno obiskati zobozdravnika. Morda se je pod oblogami skrivalo še kaj, česar ustna higieničarka ni videla. Pri nas imamo prakso, da po odstranitvi oblog pregled opravi še zobozdravnik. Razumljivo je, da lažje opravi natančen pregled kadar so zobje očiščeni vseh oblog.

Kar se tiče obarvanih zob je možno, da gre za zabarvanja iz hrane, pijače in podobnega. Verjetno se vam zobni kamen ni nabral tako hitro (čeprav ni nemogoče). V pogovorih s higieničarkami in tudi iz lastnih izkušenj opažam, da lahko takrat, kadar zobe po čiščenju z ultrazvokom, peskanjem itd...niso natančno spolirani lahko pride do hitrejšega zabarvanja. Kadar obloge niso bile odstranjene dolgo časa je možno, da so pod njimi površine hrapave in zato bolj akumulirajo plak.

Upam, da sem vsaj delno odgovoril na vprašanja.
Da ponovim:
Obloge je potrebno redno odstranjevati. Iz svojih izkušenj lahko povem da nas večina potrebuje pomoč ustnih higieničark. V tem pogledu so pomembnejše od zobozdravnika, saj preprečujejo tisto kar zobozdravnik zdravi. Čiščenje oblog ni namenjeno belim zobem, temveč je temelj za zdrava obzobna tkiva. Seveda so neizogibna pozitivna posledica tudi bolj beli zobje.

Morda se še enkrat vrnite, k higieničarki, zna biti da mora samo natančno spolirati zobe.

Lep pozdrav!
Miha Bobič
Zobozdravstveni center BABIT
www.babit.si
[email protected]
Default avatar

kajal

Spoštovani,

navezala se bom na zgornjo temo. Pred pol leta sem šla prvič k ustni higieničarki na odstranitev zobnega kamna, pred tem mi ga je na spodnjih sekalcih dvakrat ob pregledu odstranil kar zobozdravnik.

Vendar pa sem kar malo presenečena (tudi razočarana), saj že par mesecev opažam, da imam sedaj MNOGO več zobnega kamna, ki je nastal tudi precej hitro po obisku higieničarke. Pred obiskom sem ga namreč imela precej manj...
Občutek imam, kot da bi mi ob posegu uničila nekakšno "zaščito", ki je do sedaj preprečevala nastajanje kamna...

Poseg je bil temeljit, vse od ultrazvoka, peskanja do poliranja. Sem po posegu pričakovala "filmski nasmeh", pa so bile dlesni krvavkaste in "scufane", nič lepo na pogled, vendar je to hitro minilo. Zobje niso bili nič občutljivi.

Zanima me, zakaj se je po tem posegu zobni kamen naredil v takšnem obsegu, kot sem ga imela prej v 25-ih letih skupaj?

Z zobmi sicer nimam nikakršnih težav (razen omenjenih), umivam jih redno, z navadno in električno zobno ščetko, redkeje pa uporabljam nitko ali medzobne ščetke (bolj po potrebi, zadnje čase sicer pogosteje).

Kaj lahko sama storim?

Hvala za odgovore in lep pozdrav,

Kaja
Default avatar

babit

Pozdravljeni!
Zadnje čase se pogosto pojavlja tako vprašanje. Ljudje imajo občutek, da se zobni kamen (pre)hitro nabere po ustno higienski obravnavi pri higieničarki. Morda gre za zaroto higieničark, ki si tako zagotovijo stalen pritok strank? :) To bi bil lahko tudi odgovor na to zakaj se vam po čiščenju pri zobozdravniku niso nabrale obloge po higieničarki pa ja.
To seveda vzemite kot šalo, saj sem prepričan, da si higieničarka vzame mnogo več časa in je tudi bolj natančna kot zobozdravnik, ki to naredi spotoma.

Delno je o tem govora že v prejšnjem odgovoru v tej temi. Eden od razlogov, ki jih vidim, je v tem da je morda po čiščenju zob potrebno opraviti tudi temeljito poliranje.

Nekatere obloge ali obarvanja so lahko posledica ustne flore ali specifične vrste bakterij. Sam sem imel nekaj primerov, kjer so se pojavila obarvanja, kljub dobri ustni higieni in pri hkratni spremembi načina prehrane, spremembi ustne vode itd. Več o tem lahko poGooglate če iščete: chromogenic bacteria.
Poglejte slike, so morda te obloge podobne tem, ki se nabirajo vam?


Lep pozdrav!
Zobozdravstveni center BABIT
www.babit.si
[email protected]

Moderatorji

Miha Bobic , dr. dent. med., specialist ortodont
babit