Dermatologija

Odgovarjajo: prim. Boris Kralj, dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog

Pretirano nagubana koža od vode

Default avatar
Pozdravljeni.

Pred dvema dnevoma smo bili z družino v toplicah. Starejši sin (8 let) je bil z bratrancem precej dolgo v vodi. Ko sta prišla ven, je imel nečak po pričakovanju malo nagubane roke, moj sin pa je imel roke (grozno se sliši, ampak je še najboljši opis), kot utopljenec, ki je ležal v vodi dva tedna. Bile so bele, nagubane do skrajnosti in boleče, koža je dobesedno razpadala. Prav takšno je bilo stanje na podplatih, mogoče malenkost boljše, verjetno zaradi malo trše kože, bolele so ga pete.
Tudi med kopanjem doma sicer dobi bolj nagubano kožo, kot mlajši sin, ampak tako hudo ni bilo še nikoli. Že dvakrat je na bazenu tudi težje dihal. Sumimo klor. Na morju tega še nikoli nismo opazili, vsekakor ne v taki meri.

Ali bi to lahko pomenilo alergijo na klor, ali je to kakšno posebno stanje?

Za vsak slučaj vam bom napisala še njegove bolezni, če bi se slučajno navezovalo na karkoli, vendar dvomim. Ima celiakijo in izvajamo strogo bg dieto, alergijo na pršice in povečano ščitnico brez odstopanj TSH.

Vnaprej hvala za odgovor.

Lp, N
Default avatar
Pozdrav!
alergija na klor bi lahko pomenila izpuščaje, draženo kožo, težave z dihanjem.....
Vsakakor pa tak opis pomeni, da pač koža drugače reagira na dolgo kopanje, kar pomeni, da je potrebno omejiti trajanje, vsekakor pa spremljati zgoraj omenjeno , v takih primerih pa seveda kopanje v bazenih odpade, v kolikor pa je le nagubana koža pa je le neprijetna zadeva.
Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29

Moderatorji

prim. Boris Kralj , dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog
B. Kralj