Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Bazedovka athyrazol, euthyrox

Default avatar

t.gost

Pozdravljeni,

pred tremi leti sem dobila tretji zagon bazedovke in pričeli so me zdraviti z 2x athyrazol dnevno, nato 1x athyrazol (cca 1 leto). Ko je bil tsh v mejah normale so mi poleg athyrazola predpisali še euthyrox, ki ju jemljem cca 2 leti. Moje počutje je neznosno, čeprav je bil na zadnje tsh v mejah normale.
Imam boleče mišice, sklepe. Imam nenehne glavobole in omotico in slabosti v trebuhu, prebavilih. Moje počutje je neznosno in se komaj skoncentriram in imam slab kratkoročni spomin. Večinoma me boli v predelu ščitnice in bolečina sega po vratu v ušesa, prsni koš. Počutje zelo niha, prisotna je vsesplošna utrujenost, zaspanost, brez energije. Bolečine imam v očeh, kot nekakšen pritisk, moti me svetloba, imam zamegljen vid.
Je možno, da mi kombinacija zdravil ne ustreza?
Prosim za pomoč, saj glede na moje simptome težko funkcioniram.


Hvala, lp
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Težave, ki jih navajate so morda lahko posledica zdravil (predvsem Athyrazola), lahko pa gre tudi za polsledice bolezni ame. Glede na to, da gre za tretji zagon bazedovke in glede na to, da se zdravite že dve leti menim, da je indicirana aplikacija terapevtske aktivnosti radiojoda.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

t.gost

Bodo s prenehanjem jemanja athyrazola ti stranski učinki izveneli (izpadanje las, boleči sklepi, mišice, mravlinčenje, nenavadni občutki v podkožju, zbadanje), saj so na trenutke zelo moteči in je neznosno?
S strani mojega tirologa mi je bil predlagan radiojod ali operacija ker imam tri noduse v levem režnju ščitnice 1x1x1, punkcija je bila negativna. Ob požiranju me malo ovirajo. Kaj menite vi, katero opcijo bi mi predlagali oz. bi bila zame ugodnejša, stara sem 32 let?

Hvala, lp
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Verjetno je v vašem primeru aplikacija radiojoda najprimernejši način zdravljenja bazedovke.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Siraluei

Spoštovani!

Aprila letos so mi ugotovili bazedovko. Tako so nihali moji hormoni:

18.4.2017
TSH: 0,008 mE/L (0,55-4,78)
FT4: 35,5 pmol/L (11,5-22,7)
FT3: 20,2 pmol/L (3,5-6,5)
antiTG: 49 kE/L (<60)
antiTPO: 1300 kE/L (<60)
antiTSH-R: 8,8 E/L (<1,8)

Zdravilo Athyrazol 40 mg dnevno (2 tedna).

6.6.2017
TSH: 0,01
FT4: 10,9
FT3: 4,3

Zdravilo Athyrazol 10 mg dnevno, počutje obupno.

In zadnji 21.8.2017:
TSH: 2,07 mE/L (0,55-4,78)
FT4: 12,3 pmol/L (11,5-22,7)
FT3: 4,4 pmol/L (3,5-6,5)
antiTSH-R:1,3 E/L (<1,8)

Zdravilo Athyrazol 10 mg dnevno, ostaja. T3 in T4 sta se zvišala, počutje je NORMALNO. Težava je, da se je zdravnica odločila za" block in replace" terapijo in bi dodala še Euthyrox 25. Res, da je majhna doza, vendar bi sama raje nadaljevala tako, da bi zniževala Athyrazol. Na Athyrazol reagiram lepo, nimam nobenih stranskih učinkov, strah pa me je dodajana Euthyroxa in morebitnega poslabšanja. Kaj govori v prid "block and replace" terapiji proti titraciji? Lahko še malo počakam z Euthyroxom in čez mesec dni ponovim preiskave ščitničnih hormonov (v primeru, da bi TSH še rasel, bi začela z jemanjem še Euthyroxa).
Veliko sem delala na dobrem počutju, izločila gluten iz prehrane in dodajala vitamin D3 in selen (v obliki oreščkov). Moje počutje je končno BAJNO in ne bi rada zamajala tega :D

Hvala za odgovor in lepo pozdrav.