Starševski čvek

Nosečnice po 40 letu -kaj pa zdravniki pravijo

Default avatar
Kako poteka taka nosečnost, je več pregledov oz. je nujna bolniška ali?
Ali zdravniki drugače obravnavajo kot mlajše nosečke?
Default avatar
Samo zanima me je napisal/a:
Že pri 35 poteka drugače kot prej, naredijo tudi več preiskav. Če je prvorodka se ji po 35. letu reče "stara" prvorodka, npr. Nosečnost se po 35. letu avtomatsko jemlje kot rizična (čeprav seveda sploh ni nujno da je), posebno če gre za prvo nosečnost. Nuhalna svetlina nosečnici 35+ pripada brezplačno, po 37 letu pa tudi amniocenteza ali horionska biopsija, ker je pač večja verjetnost kromosomskih napak. Drugih razlik ni, če je nosečnica zdrava. Gestacijski diabetes je recimo bolj pogost pri starejših nosečnicah in takrat te še diabetologi stalno mrcvarijo, ampak to je isto, če jih imaš 23 in imaš gestacijski diabetes - je pa manj pogosto. Isto krvni tlak.
Default avatar
Samo zanima me je napisal/a:
Preberi si kaj o kromosomskih nepravilnostih, verjetnosti, in se odloči ali se greš to tveganje.
Če rodiš otroka z napako, se lahko od svojega življenja, svojih želja, svojih interesov kar posloviš. Ker ga boš posvetila skrbi za otroka. Pogosto tipi tudi zdipijo, ker niso sposobni prenašati takšnih obremenitev. Ostaneš sama, brez sredstev. Kajti vprašanje je če zaposlitev lahko obdržiš, če moraš skrbeti 24 ur za otroka. Če si naletela na ločenca je še bolj verjetno, da je pred problemi pobegnil, namesto da bi jih reševal. Torej veš kaj te čaka.
Potem se pa vprašaj, ali se greš
Default avatar
Mongoloidnost je napisal/a:
To je danes zelo enostavno resiti z genetskimi testi, ce le nimas predsodkov proti splavu v primeru pozitivnega rezultata. Celo brezplacno je. Tako danes se vec "mongoloidov" rodi mlajsim mamam, ki ne grejo na teste ker mislijo, da so premlade da bi se jim to zgodilo. Pa se, tudi mladim.
Default avatar
Jahnojah je napisal/a:
Se bolje... tveganje pred splavom bi jaz raje obsla s krvnim testom, ker ce si otroka zelis in zanosis pri tej starosti je tvegati splav zdravega otroka zaradi diagniaticnih genetskih testov res zaskrbljujoce. Ce pa gres na krvne teste ti z zeloo visoko verjetnostjo povedo vse o tem in ne tvegas splava... je pa res, da je placljiv, ampak v primerjavi z zivljenjem zdravega otroka tudi 600 e nima nobene vrednosti. Vsaj jaz tako razmisljam, ker bi mi bilo grozno, da gres na ac ali bhr in ti z izvidi povedo, da je otrok zdrav genetsko, se ti pa zgodi splav zaradi tveganja pri teh posegih... se mi svet zrusi takoj in vest tudi... raje dam denar za krvni nipt test. In tako obranim otrokovo zivlhenje pred tveganjem splava zaradi posega.
Default avatar
Jahnojah je napisal/a:
Mongoloidnost je samo ena genska napaka.
Gensko testiranje obsega tri najpogostejše kromosomske anomalije. Veš koliko jih je. Če bi naštudirala, bi vedela da enostavno ne moreš vedeti kaj bo.
Default avatar
Da je večja možnost za mongoloidnega otroka, to pa ne drži.

Manj možnosti je, da ženska sploh zanosi in donosi. Pogosto se zgodi spontan splav.
Default avatar
Mongoloidnost je napisal/a:
To ni res testi, ti povedo tudi glede drugih genskih napak. Sicer pa niso samo genske napake zal, ki se enkrat zal lahko gredo pri razvoju zarodka narobe... tudi pri samem porodu zal... to to neglede na starost
Default avatar
Mongoloidnost je napisal/a:
Ma joj no, ne rečemo več mongoloidnost. Downow sindrom, prosim.
Default avatar
Njanja je napisal/a:
To je pa tudi res zelo dobro povedano.
Default avatar
Mongoloidnost je napisal/a:
Tudi pri 25-ih ne mores vedeti kaj bo. In ni res, da se testira samo 3 najpogostejse, lahko se testira tudi vse druge. Ampak pri vecini teh starost mame ne vpliva bistveno.
Default avatar
to pa ni res je napisal/a:
Seveda je res!
Default avatar
Ajkaaja je napisal/a:
Ni res, ker mongoloidnost sploh ne obstaja.
Default avatar
lapate.... Rodila drugega otroka pri 40-tih,prej težave z zanositvijo.. Jaz pravim, vsaka ve za sebe. Rodila z lahkoto,
otrok zdrav, življenje gre naprej. Ve ste mlajše, lahko rodite bolnega otroka, , kaj boste rekle....
Default avatar
lapate, lapate je napisal/a:
Saj verjetno razumete, kako delujeta verjetnost in statistika, ali ne? Verjetnost za kromosomske okvare je večja pri starejših materah, ampak še vedno so to nizke številke. Večina žensk pri 40 rodi čisto zdrave otroke (moj brat je 1 primer, moja svakinja še en).
Default avatar
Ninires je napisal/a:
Wrong, baby, wrong. Malo se izobražuj.
http://www.termania.net/iskanje?query=m ... archIn=All
Default avatar
Njanja je napisal/a:
Seveda, ker senekatere ob odkritih anomalijah odločijo za splav. Torej je zelo odvisno, od kod jemlješ podatke za statistiko. Ker menda se določene preiskave ne za hec delajo pri starejših nosečnicah, al kako?
Default avatar
Yo_ je napisal/a:
Ne razumem namena vaše objave - moj point je, da je kromosomskih nepravilnosti pri starejših nosečnostih več kot pri mlajših. Verjetnost je večja. To še zdaleč ne pomeni, da bo 40 letnica rodila otroka s tako ali drugačno motnjo, ker je verjetnost še vedno dokaj nizka. Kaj pa je vaš point?
Default avatar
Njanja je napisal/a:
Če bi malo razmišljali ta, da je zaradi več pregledov v to smer velika verjetnost ugotovitve teh napak in posledično prekinitev nosečnosti. Mislim, da je bilo že prej napisano dovolj razumljivo?
Default avatar
Yo_ je napisal/a:
Čisto mogoče, jaz žal nisem bila prepričana, da razumem prav. Mislim, da statistike temeljijo na pogostosti takih rojstev pred pričetkom rutinskega testiranja, ampak ne bi dala roke v ogenj. Skratka, moje mnenje je, da se tega ni treba tako bati, kot marsikdo v tej temi straši - večinoma se 40letnicam rodijo čisto zdravi otroci, vsi pa tudi zelo dobro vemo, kaj je statistika po poklicu ;)