Starševski čvek

težave žensk po porodu

Default avatar
Sem v petem mesecu, prvič noseča. Do tretjega meseca nisem dosti razmišljala o porodu, nekje v glavi sem imela pač klasičen naravni porod brez epiduralne. Zadnje dni pa sem slišala vse sorte porodne in poporodne izkušnje pa nisem več tako neobremenjena glede tega... Ni me strah bolečine in sem prepričana, da bi naravni porod speljala, ne bojim se, imam to v glavi, če jih je že toliko bom pa še jaz. Kar me "pika" je to, da očitno ima kar nekaj žensk težave po porodu - težave s šivi in brazgotino, z uhajanjem vode, bolj ohlapne mišice medeničnega dna, rahlo "sesedanje" tkiva, enim so Keglove vaje pomagale, spet drugim ne. Za estetiko mi je bolj kot ne vseeno, ni mi pa vseeno, da bi bila na nek način ovira pri vsakdanjih aktivnostih, ker bi mi recimo uhajala voda. Tule pri nas ob avstrijski meji recimo niti ni tako redko, da tiste, ki si lahko privoščijo gredo v Avstrijo na carski rez, od njih slišim le pohvale. Kaj vi mislite, kakšne so vaše izkušnje?
Default avatar
Ojej, tako hudo in katastrofalno pa ni, vsaj vedno ne ...
Zaupaj in veseli se! Težave, če bodo, jih boš reševala sproti.
Default avatar
jaz sem rodila z epiduralno, sam porod je bili piece of cake, verjetno tudi brez epiduralne ne bi bil nič posebnega, ker imam pač očitno slabo vezivno tkivo in sem se odpirala ko puter.

je pa bilo zato okrevanje po porodu toliko težje, ker je bilo posledično vse raztegnjeno in ni šlo nič skupaj... 2 meseca sem bila kar močno inkontinentna, pa to ni bila stresna inkontinenca, ki bi bila posledica zrahljanih vezi, ampak se mi je razvila cistokela... jaz sem bila čisto na tleh psihično... no, počasi je šlo nazaj, šla sem tudi na laserski poseg, ampak tako, kot je bilo pred porodom pa seveda ne bo nikoli
Default avatar
A misliš, da če boš dobila epiduralno, se ne bo nič strgalo, nič raztegnilo? To ne gre tako;).
Default avatar
oh, ti nosečnica ! je napisal/a:

saj ne sprašuje za epiduralno, bučka, ampak za carski rez...
Default avatar
Velika VEČINA porodov in okrevanja po njih je normalnih in brez posebnih posledic. Pri nekaterih pa se seveda malo zapentlja.
Porod za vedno dozori žensko telo. Deklica ne boš nikoli več. Rodila sem 4x, voda mi ne uhaja. Šprtam, sem aktivna, se veselim življenja in imam nadvse rada svojo družino. Pa še vizuelno, pravijo, da se prav OK.
Default avatar
oh ti nepismena je napisal/a:
Carski rez je pa kot piknik. Greš, malo ti razrežejo trebuh, zašijejo, ti pa noro dobro. pa ste res ubrisana v glavo?
Default avatar
jap, jap je napisal/a:

nikjer nisem komentirala kako zahteven je CR
sicer pa si ga je izborila kolegica, ravno zaradi hudega strahu pred porodom, ker je pač imela to možnost (dela v bolnišnici) in v primerjavi z njo sem imela jaz dosti večje probleme po porodu....
Default avatar
o madona, zaradi tega bi ti sla na carski rez cez mejo. To je bilo par let nazaj res "in" ja, pa je medicinska stroka to zelo kritizirala.

Ne, jaz nimam prav nobenih posledic, sivi so mi, ce se ne motim celo sami padli ven, sivanje me niti ni bolelo, ker je bil, po bolecinah prej, to macji kaselj.
Default avatar
Mačka je napisal/a:
to kritizira večinoma slovenska medicinska stroka. po svetu pa se dogaja vse živo, tudi to, da carski rezi že prednjačijo pri izboru načina poroda.
Default avatar
naša doktrina. je napisal/a:
:))) Kje pa to, po svetu? Vsi resni porodničarji vedo, da je porod brez prehoda skozi porodni kanal za otroka veliko slabša izbira, ker ne pride do primoinfekcije z materinimi dobrimi bakterijami.
Ja, dogaja se vse sorte na tem svetu. Pa niso vse sorte samo dobre stvar!!! Carski rez je pomoč, v primeru, da bi se porod končal s smrtjo enega od udeležencev, niso pa kar nekaj.
Pa mimogrede, plačajte si jih. Operacije so drage! In CR je operacija.
Default avatar
opala je napisal/a:

podatki so javni

Slika

Slika

da kake brazilije sploh ne omenjam. taki so pač trendi in tudi stroka jim zgleda gre nasproti
Default avatar
naša doktrina. je napisal/a:
Še dobro, da so nam za vzgled Brazilija, Turčija in Kitajska, ne pa neke zaostale države z nerazvitim zdravstvenim sistemom, kot so severnoevropske ...
Default avatar
Imela sem dva carska reza in če gledam bolečine ni bilo nič. Ker imam očitno kar visok prag, sem samo okrevanje dobro prenašala. Ampak že po prvi so nastali hudi zapleti, posledica katerega je bilo mesec in pol jemanja močnih antibiotikov in trikrat tedensko spremljanje patronažne na domu. Mene, ne otroka, da ne bo pomote.
Po drugem sicer takih zapletov oz. do te mere ni bilo, vseeno sem bila pa spet nafilana z antibiotiki.
CR ni enostavna operacija, daleč od tega. Res je rutinska in je super da obstaja ampak daleč od tega, da bi jo priporočala, če se da roditi naravno.
*** lupus pilum mutat, non mentem ***
** malus omnia in malum verit **
Default avatar
Polna luna je napisal/a:

avstrija, nemčija, švica, luxemburg, avstralija, ZDA in podobne so seveda vse skrajno zaostale države
Default avatar
Nimam estetskih problemov, nobenih strij ali trebuha. Po drugem otroku pa težave z mehurje, kadar kihnem, kašljam ali preveč skačem.
Default avatar
naša doktrina. je napisal/a:
Tole moraš znat brat. Ne povedo številke vsega. Tisto kar je za v javnost je petina zgodbe. Oglej si posamezne boljše klinike. Ne take, kjer je denar in komoditeta klientov vladar stroke.
Default avatar
Je pac vedno vec zensk, ki jih je strah poroda in so pripravljene placat za CR, "stroka" pa seveda sledi denarju. Tudi operacij za povecanje prsi je vedno vec, pa to ne pomeni, da je to bolje za zdravje ne? Naravrn porod ima svojo funkcijo, tako za mamo kot otroka. Malo si preberi o tem. S porodom tako telo otroka kot mame dobi vec signalov, da je nosecnost koncana in se zacne okrevanje, zunanje zivljenje. Tudi dojenje je recimo po CR bolj tezavno. Je pa super, da CR obstaja kot izhod v sili.
Jaz sem po porodu bila totalno inkontinentna, kar teklo je z mene. S keglovimi sem v enem letu prisla skoraj na prejsnje stanje. Tolazilo me je, da obstaja tudi operacija. Nikoli mi ni bilo zal, da sem rodila naravno.
Default avatar
naša doktrina. je napisal/a:
Ne, to so drzave, kjer si z denarjem lahko placas kar hoces.
Default avatar
Pred razvojem sodobne medicine so ženske umirale na porodih, ve pa trdite, da je porod samo neka bolečina. In da so ženske, ki imajo trajne posledice, razvajenke?
Jahlej je napisal/a:
V Sloveniji, vsaj uradno, ne moreš plačati CR. Moraš v tujino.
Jahlej je napisal/a:
Porod primerjaš s povečanjem prsi?!
Jahlej je napisal/a:
Seveda ima. Ena od teh je tudi smrt matere in otroka. Popolnoma narava zadeva, v preteklosti zelo pogosta.

Jahlej je napisal/a:
Rodila si naravno in narava te je pohabila na nek način. In tebe je tolažilo, da ti bo pomagala medicina.
Zakaj potem ženskam, ki že v prvi fazi želijo pomoč medicine (CR), to odrekaš?