Forum.Over.Net

Pokojninsko zavarovanje

Javna tribuna: Za dodatno pokojnino je modro varčevati že zdaj

Default avatar

Med.Over.Net

Drage uporabnice in uporabniki,

v četrtkovi (30.3.2017) javni tribuni ob 11.00 uri, bomo govorili o pokojninskem skladu za javne uslužbence, ki se je z januarjem 2017 preoblikoval in po novem omogoča posamezniku bolj prilagojeno varčevanje. V različnih življenjskih obdobjih si po novem lahko zagotovite optimalen način varčevanja in s tem najbolje oplemenitite sredstva ter si zagotovite višji življenjski standard po upokojitvi.
Gosti in vaš sogovorniki bodo strokovnjaki iz Modre zavarovalnice, ki z vso skrbnostjo in v duhu dobrega gospodarja skrbijo za vaše prihranke

Vabljeni, da se nam pridružite s svojimi vprašanji, ki jih lahko postavljate že zdaj in jutri do 12.00 ure!
Priponke

cover-varcevanje-pokojnina.jpg
(50.56 KiB)

Default avatar

korist?

Pozdravljeni,

mene pa zanima kakšno korist naj bi imel od tega, če že ali šele zdaj varčujem? Star sem 45 let in verjetno do moje upokojitve ne bom kaj dosti privarčeval.

Hvala za odgovor in lp,

Mirko
Default avatar

nisemjavniuslužbenec

Zakaj je pa to varčevanje samo za javne uslužbence?
Default avatar

stanko75

Smo imeli dva taka "strokovnaka" na firmi ko smo jih vprašali zakaj spreminjate pogoje in kolikokrat se še bodo je bilo vse tiho. Da o tem da na pol vprašanj niso vedeli kaj povedat ne govorim.
Default avatar

nerazumemtega

zakaj to velja samo za javne uslužbence? kaj pa ostali
Default avatar

zasebna delavka

Zanimiva tema, ampak žal zame neaktualna, ker nisem v javnem sektorju.
Se pa sprašujem, kako varčevati za starost, saj je vse tako nesigurno?!
Default avatar

Jah kaj

nerazumemtega je napisal/a:
Vi ostali, ki ste v gospodarstvu, se pa zmenite s svojimi firmami. Naj vam vaše firme tudi kaj plačujejo, saj ste njihovi delavci, a ni tako? Ali vas mogoče ne cenijo dovolj?
Default avatar

SlabaIzkušnja

Pozdravljeni. Mene pa za nima, kako naj vam zaupam, če je šlo toliko teh skladov v nič in ljudje dejansko samo plačujejo, ven pa ne bodo dobili nič.
Ali obstaja kakšno zavarovanje?
Default avatar

TikaTakaNičNeČaka

Kako je s tem varčevanjem? Ali gre le za pokojnino ali tudi za zavarovanje v primeru smrti.
In kako se izplačuje, ko greš v penzijo. Ali je višina mesečnega nakazila odvisna od tega za koliko časa se odločiš za izplačila? Napr. do smrti ali pa samo 5 ali 10 let po upokojitvi?
Default avatar

Iza926

Kaj se zgodi v primeru, da se odločim prekiniti in želim izplačilo? Verjetno se mi ne splača in ogromno izgubim? Kaj pa če umrem? Ali moji otroci lahko dedujejo vplačane zneseke?
Default avatar

Obrestna MERA

Živjo!
Kakšna je obrestna mera? Ali drži, da dje kot vplačujem večja je?
Default avatar

Marjanca hop

Pozdravljeni,
sem zaposlena v JU, moja plača je sedaj 1428 bruto, 22 let del.dobe, stara 44 let, brez otrok. Koliko bi bil zame optimalni znesek, da si vplačujem letno (da bi se izognila tudi vsakoletnim doplačilom dohodnine). Prosim informativen izračun za moje podatke in predvideno rento ob upokojitvi.
hvala in lp,
Marjanca
Default avatar

Mojca Trkman

korist? je napisal/a:
Pozdravljeni.

Takole na daleč brez ostalih informacij je težko podati pravi nasvet. Dejstvo je, da se pred 65 letom verjetno ne boste upokojili, torej imate pred seboj še vsaj 20 letno obdobje, v katerem bi lahko varčevali za dodatno pokojnino. Hkrati drži tudi to, da ste pri tej starosti že zamudili vsaj 20-letno obdobje, v katerem bi lahko varčevali (pri čemer se takrat o tem niti ni veliko govorilo).

Verjetno torej v 20 letih ne boste privarčevali dovolj, da bi pokrili celotno razliko med višino plače in pokojnine. Lahko pa na ta način zapolnite vsaj delček vrzeli. Vsekakor smo vam na voljo za dodatne informacije. če boste poklicali naše svetovalce na 080 23 45, vam lahko izdelajo tudi nekaj informativnih izračunov, ki bodo temeljili na vaših podatkih. Tako boste tudi lažje sprejeli odločitev o tem, ali je za vas ta način varčevanja ustrezen ali ne.

Srečno.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

Mojca Trkman

nisemjavniuslužbenec je napisal/a:
Pozdravljeni.

tovrstno varčevanje ni namenjeno le javnim uslužbencem. Se je pa pokojninski sklad, v katerem varčujejo javni uslužbenci z letom 2017 preoblikoval in zanj velja nekaj novosti. Zato je tokratna javna tribuna namenjena odgovarjanju na vprašanja, povezana s pokojninskim skladom javnih uslužbencev.

Seveda bom odgovarjala tudi na ostala vprašanja, če se bodo tekom debate pojavila. Sicer pa ste vabljeni, da nas spremljate tudi na forumu Pokojninsko zavarovanje, kjer kot moderatorka odgovarjam na vaša vprašanja.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

Mojca Trkman

stanko75 je napisal/a:
Pozdravljeni.

Verjamem, da ima beseda preoblikovanje ali sprememba v finančnih vodah na prvi pogled negativen pomen, kar lahko razumem. Pa vendar pri preoblikovanju sklada javnih uslužbencev ne gre za nič drugega kot to, da sta ob obstoječem skladu nastala še dva nova podsklada, ki varčevalcem nudita večjo izbiro. Ob preoblikovanju so vsi varčevalci ostali v podskladu, kjer so varčevali do sedaj (zajamčeni podsklad) in se zanje dejansko ni nič spremenilo. Na lastno željo pa lahko svoja privarčevana sredstva ali pa zgolj tekoče premije prestavijo v katerega od ostalih dveh podskladov, ki omogočata drugačen način varčevanja. Danes sem z vami tudi zato, da skušam kar se da enostavno razložiti zakaj gre ter vam odgovarjati na vprašanja, povezana s spremembami.

Lep dan želim.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

Mojca Trkman

nerazumemtega je napisal/a:
Tovrstno varčevanje ni namenjeno le javnim uslužbencem. Se je pa pokojninski sklad, v katerem varčujejo javni uslužbenci z letom 2017 preoblikoval in zanj velja nekaj novosti. Zato je tokratna javna tribuna namenjena odgovarjanju na vprašanja, povezana s pokojninskim skladom javnih uslužbencev.

Seveda bom odgovarjala tudi na ostala vprašanja, če se bodo tekom debate pojavila. Sicer pa ste vabljeni, da nas spremljate tudi na forumu Pokojninsko zavarovanje, kjer tudi sicer odgovarjam na vaša vprašanja.

Lep dan.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

Mojca Trkman

zasebna delavka je napisal/a:
Vabljeni, da vprašanje zastavite na forumu Pokojninsko zavarovanje, kjer tudi sicer odgovarjam va naša vprašanja. Lahko pa se na naše svetovalce obrnete tudi osebno. S pomočjo odgovorov na vaša vprašanja in pregledom individualnih informativnih izračunov boste lažje sprejeli odločitev glede varčevanja za obdobje po upokojitvi.

Lep pozdrav.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

Mojca Trkman

SlabaIzkušnja je napisal/a:
Pozdravljeni.

Ne poznam pokojninskega sklada v Sloveniji, ki je "propadel" oz. so varčevalci izgubili prihranke. Modra zavarovalnica na primer dodatno pokojnino že izplačuje več kot 18 tisočim prejemnikom.

V primeru varčevanja v vzajemnem pokojninskem skladu je premoženje sklada v celoti v lasti zavarovancev. Pokojninski sklad ima ločen račun in njegovo premoženje ni v lasti zavarovalnice. Zato se v primeru prenehanja delovanja zavarovalnice sklad prenese na drugega upravljavca oziroma v skrajnem primeru na banko skrbnico. Premoženje varčevalcev je torej na varnem.

Kar pa se tiče varčevanja v skladu življenjskega cikla, kakršen je zagotovo novi pokojninski sklad javnih uslužbencev, pa praksa kaže, da varčevanje v skladih z bolj tvegano naložbeno politiko na dolgi rok ni tako tvegano, saj se nihanja ekonomskih ciklov z leti izravnajo. Če je čas vaše upokojitve še močno oddaljen, lahko torej sprejmete več tveganja pri plemenitenju sredstev za dodatno pokojnino ter si tako na dolgi rok zagotovite višjo donosnost. Če ste izrazito nenaklonjeni tveganju, pa se lahko odločite in nadaljujete z varčevanjem v zajamčenem podskladu, kjer je minimalni donos predpisan in zajamčen. Zanj jamči upravljavec sklada s svojim kapitalom, v primeru pokojninskega sklada javnih uslužbencev je to Modra zavarovalnica.

Upam, da sem vam uspela zadovoljivo odgovoriti na vaše vprašanje.
Lep pozdrav,
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

Mojca Trkman

TikaTakaNičNeČaka je napisal/a:
V osnovi je varčevanje namenjeno izplačevanju dodatne pokojnine po upokojitvi varčevalca. Po upokojitvi torej posameznik prejema redno pokojnino (izplačevalec je ZPIZ) in dodatno pokojnino, ki jo na primer izplačuje Modra zavarovalnica. Vsak varčevalec pa lahko na zavarovalni polici že v času varčevanja določi upravičence, ki bi v primeru smrti varčevalca dobili izplačano odkupno vrednost police (vsoto privarčevanih sredstev).

Po upokojitvi, lahko izbirate med več različnimi oblikami dodatnih pokojnin, med katerimi so tudi take z zajamčenim obdobjem izplačevanja. Torej tudi po začetku prejemanja dodatne pokojnine lahko navedete upravičenca, ki bi mu v primeru smrti prejemnika dodatne pokojnine do izteka zajamčenega obdobja izplačevali dodatno pokojnino. Upravičence lahko tudi kadarkoli spremenite.

Višina mesečnega izplačila je odvisna od višine privarčevanih sredstev, starost prejemnika ob pričetku izplačevanja in seveda od vrste dodatne pokojnine, za katero se odloči. Dodatno pokojnino pa nato perjema najmanj do konca življenja.
Primer: če se upokojite pri 65 letih in se odločite za dodatno pokojnino z 10 letnim obdobjem zajamčenega izplačevanja, in živite 95 let, boste dodatno pokojnino prejemali vseh 30 let. Če v enakem primeru umrete po 5 letih prejemanja dodatne pokojnine, jo nadaljnjih 5 let izplačujemo upravičencu, ki ste ga določili sami. Po preteku zajamčenega obdobja pa izplačila prenehajo.

Če upravičenec ni določen, so do privarčevanih sredstev (ali dodatne pokojnine do izteka zajamčenega obdobja) upravičeni dediči, zato sredstva izplačamo na podlagi pravnomočnega sklepa o dedovanju.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

Mojca Trkman

Iza926 je napisal/a:
Pozdravljeni.

ker je javna tribuna namenjena odgovarjanju na vprašanja o pokojninskem skladu javnih uslužbencev, bom predpostavljala, da se vaše vprašanje nanaša na ta sklad. (če ni tako me prosim popravite, da korigiram odgovor :))

Javni uslužbenci varčevanja ne morete prekiniti sami od sebe, saj vam mesečne premije, dokler ste zaposleni v javnem sektorju, plačuje delodajalec. Lahko pa si premije na to isto pokojninsko polico vplačujete tudi sami, za kar imate priznano davčno olajšavo. Če si premije plačujete tudi sami, se lahko kadarkoli odločite za prekinitev vplačil in privarčevana sredstva iz naslova lastnih vplačil tudi dvignete. V primeru dviga (kar bi vam odsvetovala, saj ste se verjetno za dodatno varčevanje odločili po tehtnem premisleku in s posebnim namenom - pridobitev dodatne pokojnine) bi bili močno obdavčeni. Ob izplačilu bi akontacija dohodnine znašala 25 % privarčevanih sredstev, temu pa bi v naslednjem letu sledil še poračun s strani FURS-a, tako, da bi po vsej verjetnosti morali dohodnino še doplačati. Prav tako bi dvig sredstev v naslednjem letu vplival na morebitne socialne transfere, kot so znižano plačilo vrtca, otroški dodatki ipd.

Dedovanje:
Vsak varčevalec lahko na zavarovalni polici že v času varčevanja določi upravičence, ki bi v primeru smrti varčevalca dobili izplačano odkupno vrednost police (vsoto privarčevanih sredstev).

Po upokojitvi, lahko izbirate med več različnimi oblikami dodatnih pokojnin, med katerimi so tudi take z zajamčenim obdobjem izplačevanja. Torej tudi po začetku prejemanja dodatne pokojnine lahko navedete upravičenca, ki bi mu v primeru smrti prejemnika dodatne pokojnine do izteka zajamčenega obdobja izplačevali dodatno pokojnino. Upravičence lahko tudi kadarkoli spremenite.

Če upravičenec ni določen, so do privarčevanih sredstev (ali dodatne pokojnine do izteka zajamčenega obdobja) upravičeni dediči, zato sredstva izplačamo na podlagi pravnomočnega sklepa o dedovanju.

Lep pozdrav,
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]